Opmerkelijk: 20% verkoopstijging motorfietsen november 2017

In de maand november van 2017 heeft zich een opmerkelijke verkoopstijging van meer dan 20% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar voorgedaan, zo blijkt uit de cijfers van VWE Voertuiginformatie en - Documentatie. Qua werkelijke aantallen valt de stijging qua motorfietsverkopen wel wat mee, dit omdat het aantal nieuw verkochte motoren in de maand november altijd relatief laag ligt. De feitelijke aantallen zijn 443 nieuw verkochte motoren in november 2017 tegen 367 in november 2016, een stijging van 76 motorfietsen die wel een procentuele stijging van 20,71 % oplevert. 

De stijging lijkt vooral bij BMW vandaan te komen, in november registreerde BMW 105 kentekens; het Duitse merk pakte hiermee na een jaar van harde strijd het marktleiderschap terug op Yamaha en Kawasaki, die beiden in november een dikke 50 motoren op kenteken gezet zagen worden. In de strijd om het markleiderschap is de afstand van BMW naar Yamaha met zo'n 25 stuks overigens nog wel heel klein. De oorzaak van de traditioneel sterke BMW verkopen aan het eind van het jaar ligt volgens kenners uit de branche vooral in het hoge aandeel zakelijk aankopen bij BMW Motorrad; veel ondernemers willen nog BTW, kosten en afschrijving op het aflopende kalenderjaar hebben, maar toch een nieuw model aanschaffen. Ook bij Kawasaki werden er opvallend veel Versys en Z650 modellen geregistreerd, volgens eigen zeggen komt dit door de vroege komst van de 2018 modellen hiervan. Bij KTM worden opvallend veel gekentekende enduromodellen verkocht, dat loopt ook door in november terwijl de normale piek in januari ligt. Bij Yamaha gaat vooral de verkoop van de MT-07 nog sterk door. Voor alle merken geldt dat dealers er in deze periode voor moeten zorgen het afgesproken aantal motoren te registreren om de jaarlijkse bonus te halen, wat het voor motorrijders vaak goed zaken doen maakt aan het einde van het kalenderjaar. 

Het aantal verkochte occasions blijft zo goed als gelijk als in 2016: in 2016 werden er in de eerste 11 maanden van het haar 151.235 tweedehands motoren verkocht tegen 151.546 in 2017. Het aantal in Nederland op kenteken geregistreerde motorfietsen daalde in het afgelopen jaar wel: eind november 2016 waren het er nog 736.163, dat daalde tot 728.392 nu. Bijna een kwart van al deze motoren zijn trouwens Honda's. 

Motorfiets nieuw verkopen november 2017


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form