VWE logoNet als in België is ook in Nederland de verkoop van nieuwe motoren sterk gedaald in de afgelopen maand. In februari zijn er in totaal 642 nieuwe motoren op kenteken gezet tegenover 862 stuks in dezelfde maand van vorig jaar, wat een daling betekent van maar liefst 25,52%. Ondanks een stabiele maand januari (0,72% stijging) is er over de eerste 2 maanden van 2017 nu sprake van een daling in de nieuwverkopen van 13,84%. Al met al niet de start van het nieuwe motorjaar waar de motorbranche op gehoopt en gerekend had. Waarom de verkoopcijfers tot nu toe zo slecht uitpakken is (nog) niet geanalyseerd, maar de slechte weeromstandigheden voor motorrijders zijn hier wellicht debet aan.

Kawasaki wist de afgelopen maand met 193 stuks de meeste motoren aan de man te brengen, gevolgd door BMW met 189 en Yamaha met 170 eenheden. Kijk je naar het type motoren dat verkocht is blijkt het allroad-segment met een daling van ruim 5% marktaandeel het meest ingeleverd te hebben, terwijl het toer-segment zijn marktaandeel in de verkopen juist met ruim 6% zag stijgen. De overige segmenten, waaronder de motorscooter, behielden nagenoeg hun marktaandeel.

Occasions
Hoewel minder sterk als bij de nieuwverkopen, is er ook bij de tweedehandsverkopen sprake van een daling in de afgelopen maand. Er werden in totaal 9.165 occasions verkocht tegen 9.490 in dezelfde maand van het afgelopen jaar, wat een daling betekent van 3,45%. Omdat er in januari ook al minder occasions verkocht werden (-4%), komt dat over de eerste 2 maanden gerekend uit op een daling van 3,7%.

VWE grafiek febr
Bron: VWE, voertuiginformatie en -documentatie