Aantal verkeersdoden onder motorrijders opnieuw gedaald

Het aantal dodelijke slachtoffers van een verkeersongeval onder motorrijders is in 2011 opnieuw gedaald. Dit blijkt uit de cijfers over verkeersdoden die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepresenteerd. De afgelopen jaren laten een dalende trend zien. Zo waren er in 2004 nog 91 slachtoffers. In 2010 was het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders 63. In 2011 is dit aantal verder gedaald naar 52 slachtoffers.

Patrice Assendelft, directeur van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV), geeft een reactie op de gepresenteerde cijfers: “Het is op zich goed nieuws dat ook dit jaar het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders weer is gedaald. Toch is ieder slachtoffer er één te veel.”

Als belangenvereniging zet de KNMV zich in om de verkeersveiligheid van motorrijders te vergroten. Patrice Assendelft zegt hierover: “De cijfers van het CBS laten zien dat we op de goede weg zijn. Deze daling motiveert ons dan ook om door te gaan met belangenbehartiging, voorlichting en voortgezette rijopleidingen om deze positieve ontwikkeling ook de komende jaren door kunnen te zetten. Het is daarnaast van belang dat de verkeersveiligheid van motorrijders onder de aandacht blijft van beleidsmakers, automobilisten en motorrijders zelf”. Hierbij verwijst hij naar het Strategisch Plan Verkeersveiligheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu waarin motorrijders als kwetsbare verkeersdeelnemers worden aangemerkt. “Verkeersveiligheid staat gelukkig hoog op de agenda van de minister. Zo wil zij het aantal verkeersslachtoffers onder motorrijders de komende jaren verder naar beneden te brengen.”

Volgens Patrice Assendelft gaat het bij de meeste ongevallen om een voorrangsconflict waarbij vooral het kijkgedrag van de motorrijder zelf, maar ook die van de automobilist een belangrijke rol speelt. “Zeker aan het begin van het seizoen vallen er relatief veel slachtoffers. Motorrijders moeten na de winter weer wennen aan het motorrijden en automobilisten moeten weer wennen aan motorrijders op de weg. Zodra het lekker weer wordt, pakken veel mensen namelijk weer de motor.”

De KNMV heeft verschillende tips voor motorrijders die opnieuw de weg op gaan nu het motorseizoen weer is begonnen. Controleer allereerst of je materiaal op orde is en begin rustig. Rijd eerst eens rustig wat rondjes en doe wat remoefeningen. Ga er daarnaast ook niet van uit dat je voorrang krijgt, automobilisten kunnen je over het hoofd zien door je beperkte zichtbaarheid.

Ook voor de automobilisten heeft de KNMV tips. Kijk zorgvuldig voor u afslaat, gebruik regelmatig uw spiegels, anticipeer op de aanwezigheid van motorrijders en houd rekening met de kwetsbaarheid van motorrijders.

De cijfers van het CBS zijn terug te lezen op www.cbs.nl.

knmv-logo_thumb

Bron: KNMV

  • Pinterest

5746 kaw news show banner 350x300

Ga

Nieuwsmotor 350x100px Nieuwe Collectie SS17