De 2009 MV Agusta modellen staan vanaf nu bij de officiële merkverdelers. Zowel het volledige gamma F4's als de Brutales zijn volop beschikbaar. Blikvangers in het F4 gamma is de nieuwe 312 RR 1078 - een motor die uiterst lovende kritieken kreeg in de pers vanwege zijn veelzijdig karakter die hem zowel op een gesloten circuit als op de openbare weg bruikbaar maken. In het Brutale gamma noteren we de 1078 en de 989 als nieuwkomers. Reden genoeg om alvast een kijkje te nemen bij de MV dealer van je keuze.
Bij de officiële Husqvarna dealers zijn vanaf nu alle 2009 modellen beschikbaar. Husqvarna's gamma werd voor 2009 op tal van vlakken verbeterd en uitgebreid. Nieuwe blikvangers zijn de enduro's TE 310 en WR 300. Husqvarna toont daarmee aan dat ze zowel bij de tweetakten als bij de viertakten blijven streven naar perfectie en innovatie. Naast het endurogamma met vernieuwde en nieuwe modellen, zijn ook de alle 2009 crossmotoren en supermoto's vanaf nu beschikbaar in het Husqvarna netwerk.
Op het forum van MXworld.be is een grote online veiling begonnen van crossshirts. De opbrengst hiervan gaat naar Claire Geudens uit Lille. Dit 17-jarige meisje lijdt aan de ernstige longziekte mucoviscidose.

Je kunt onder andere bieden op gedragen (en gewassen) shirts van Marc de Reuver, Joël Smets, Stefan Everts en Kevin Strijbos. De veiling wordt op 10 december om 22.00 uur afgesloten.

Surf dus snel naar http://www.mxworld.be/mxforum/viewforum.php?f=18, sla je slag én ondersteun een goed doel! Op bovenstaande site vind je ook meer info over Claire.


Bron: Moto73.nl
De nieuwe RC8R, de tweede versie van KTM's superbike, heeft z'n prestaties opgewaardeerd door middel van een grotere aandrijfunit. De boring is gegroeid van 103mm naar 105mm bij gelijkblijvende slag van 69mm. Hiermee is het slagvolume van de 70 graden V-twin gekomen van 1148cc tot 1198cc. De compressie verhouding steeg gelijktijdig van 12,5:1 naar 13,5:1 De vloeistof gekoelde V-twin gebruikt deze veranderingen aan de motor om het vermogen te laten stijgen van 155 pk naar 165 pk. Het vermogen is op te voeren tot 180 Pk door middel van een sport kit. Vering bestaat uit WP componenten, met een 43 mm voorvork en monoshock. Het gewicht zonder brandstof bedraagt nu 182 kg. Motor: 75-graden V-Twin Slagvolume: 1195 cc Boringxslag: 105 x 69 mm Koeling: vloeistof Vermogen: 165 PK @ 10250 rpm Koppel: 122.83 NM (90.7 lb-ft) @ 8000 rpm Compressie verhouding: 13.5:1 Versnellingen: 6 Branndstof: Keihin EFI (52 mm (2.05")) Koppeling: Nat multi-disc hydraulisch Frame: Chromium-Molybdenum buzen frame Voorvering: WP 43mm USD vork,120 mm veerweg Rear suspension: WP-Monoshock, 120mm veerweg Voorrem: Radiale Brembo vierzuiger, dubbele 320mm schijven Achterrem: Brembo tweezuiger, 220mm schijf Wielen: Aluminum 3.5 x 17"; 6 x 17" Banden: 120/70 ZR 17; 190/55 ZR 17 Naloop: 97 mm (3.82 in) Wielbasis: 1425 mm (56.1 in) Zithoogte: 31.69/32.48 in Brandstof tank:16.5 liter, 3,4 reserve Gweicht: 182 kg (401.2 lbs)
Hij heeft er hard voor getraind en alles ervoor opzij gezet, maar Loek Bodelier was woensdag niet aanwezig bij de keuring in Le Havre, voorafgaand aan de Dakar Rally. Bodelier is fysiek nog altijd niet hersteld van, onder meer, zijn valpartijen in de Paxrally in Portugal. Ook is Bodelier niet inzetbaar voor activiteiten betreffende de Dutch Business Society en International Business & Sports. Pedro Oliveira en Tina Mayer nemen namens IB-Sports wel deel aan de Dakarrally dat gehouden wordt van 3 tot en met 18 januari in Argentinië en Chili. Zij zijn inmiddels in Le Havre aangekomen waar de keuring plaatsgevonden heeft. Na deze keuring is al het materiaal verscheept naar Argentinië, waarna het sportfestijn op 3 januari kan losbarsten.
Er zijn plannen om in het Land van Cuijk een nieuwe vorm van motorsport te introduceren.Het gaat daarbij om motoren die door een elektromotor worden voortbewogen en die geen lawaai maken. Vooral voor jongeren zou de tak van sport interessant kunnen zijn. Twan Goossens, Streekmanager Peel & Maas, is samen met Motorsport Organisatie Nederland in Cuijk en VHM uit Boekel, de importeur van de zogenoemde EMX-motoren, op zoek naar organisaties die willen helpen een demoteam op te starten. Dat jeugdteam wordt opgeleid om demonstraties te verzorgen. In een later stadium zouden er motorcrossveldjes kunnen worden aangelegd. De motoren trekken sneller op dan een traditionele motor. Op het achterwiel rijden en door de lucht vliegen is ook al geen probleem. Wel ligt de topsnelheid lager. Een indruk
Laura Klock (40 jaar) zette een nieuw snelheidsrecord op Bonnevile neer, van 153.9 mph (246,2 km/u) op haar Harley Davidson met de naam “World’s Fastest Bagger”. Samen met haar dochters Erika (18 jaar) en Karlee (14 jaar), die respectievelijk met hun eigen runs van 132 mph (211 km/u) en 110 mph (176 km/u) een nieuw record zette. Het moeder/ dochter/ dochter trio waren de eerste in de Bonneville geschiedenis die een snelheids records neer zette. Leuk detail is dat Karlee net haar rijbewijs gehaald heeft in haar thuis staat South Dakota.
Gisteren werd op de NEC motor show in Engeland de snelste legale motorfiets onthuld. De TTX01 is een straat legale electrisch aangedreven motorfiets met indrukwekkende cijfers. 0-100 in 3,5 seconden, 86 pk, 125 NM en een topsnelheid van 200 km/uur. Er wordt een beperkt aantal motorfietsen van gebouwd en komt eind volgend jaar op de markt. De TTX01 is gebouwd voor deelname aan de eerste " zero emissie" grand prix voor motorfietsen op het eiland man het volgend jaar. Azhar Hussain organisator van het emissie vrije evenement, vertelde dat de TTX01 een sterke indicatie is wat we kunnen verwachten van electrische motorfietsn in de toekomst. De door electrische batterijen aangedreven krachtbron is gebouwd rond een Suzuki GSX750 chassis en rijwielgedeelte. Het produktie model wordt gemaakt van lichtgewicht carbon composiet materialen. Hussain vertelde op de valreep dat eer ook een tweewiel aangedreven versie in de pijplijn zit. Meer informatie
2008 is bijna ten einde. In de shops is ruimte gemaakt voor de nieuwe collecties van 2009, ook voor wat betreft de kleding. Vanaf februari is de nieuwe collectie van 2009 weer verkrijgbaar bij MotoPort. Maar we lichten alvast een tipje van de sluier op met een van de nieuwe handschoenen van DIFI: De JERMAK. De JERMAK is precies op tijd. Het begint kouder te worden en dan wil je natuurlijk wel lekker warm op de motor blijven zitten. De JERMAK handschoen met het Smart Isolation System is dan ideaal. “Smart” wil zeggen: Warme thermo-isolering aan de bovenkant en een dunnere voering in de handpalm. Een ideale mix tussen warmte en grip. Daarnaast biedt het Nash anti-slip aan de binnenkant van de handschoen ook een bijdrage aan een goede grip. Natuurlijk is de JERMAK ook wind- waterdicht en ademend door de AEROTEX insert. De reflectiebiezen van 3M Scotchlite TM lichten goed op in het donker en de stretch op de vingers bieden je het comfort dat je van een DIFI handschoen gewend bent. Kortom, met de JERMAK ben je helemaal klaar voor de winter! Verkrijgbaar vanaf begin december, in kleur zwart/steengrijs in de maten XS-XXXL. Prijs: € 69,95 DIFI producten zijn exclusief verkrijgbaar bij de MotoPort vestigingen in Nederland en België. Kijk voor adressen en meer informatie op www.difi.nl
Alpinestars brengt het bekende sportieve lederen SP-1 jack nu ook in de nieuwe modekleur wit uit. Verkoopadviesprijs: € 429.95 Euro. ALPINESTARS PRODUCT RELEASE Product Name - SP-1 Jacket Category - Sport Riding Leather Apparel Description – Performance fit jacket in monochromatic colorways with ergonomic panel design providing supreme fit to go with current sports bike color schemes. The jacket panel design provides minimal exposed seams for added integrity. SP-1 LEATHER JACKET KEY FEATURES: • 1.2-1.4mm full-grain leather for excellent abrasion resistance. • Multiple-stitched main seam construction for maximum tear resistance. • Removable CE certified soft protectors. • Ergonomically placed stretch Kevlar panels for optimal flexibility. • Velcro waist adjustment straps. • Leather flex zones. • Waist connection zipper allows attachment to selected Alpinestars Leather and Textile pants. • MotoGP profile, ventilated hump for improved aerodynamic and ventilation performance. • Soft neoprene, comfort cuff and collar construction. • Back Protector compartment with PE padding (CE certified RC back Protector available as accessory). • Chest pad compartments with PE protection (Alpinestars Bionic chest guards available as accessory upgrade). • YKK Semi Auto Lock zippers. • Removable thermal vest liner. • Multi panelled lining construction. • Die cut ventilation. • Die-cut leather 3D front chest logo. • Micro injected logos. Colors – Black/White, Black/Red, White, Red, Blue Sizes – 46 - 64 EUR (Black/White & Black/Red) 46 – 60 EUR (White, Red, Blue) For more information see:
De RDW stuurt momenteel brieven naar eigenaren van een groep oudere voertuigen. Met de actie wil de RDW voorkomen dat mensen onterecht brieven of boetes krijgen voor het op naam hebben van een onverzekerd of ongekeurd voertuig. Het gaat om voertuigen die voor 1995 op naam van de eigenaar/houder zijn gekomen en waarvan de RDW vermoedt dat ze niet meer op de weg komen. Dat vermoeden heeft de RDW omdat voor het voertuig al zeer geruime tijd geen geldige APK en/of verzekering meer geregistreerd is. De RDW denkt dat de voertuigen inmiddels zijn gesloopt, geëxporteerd of van eigenaar zijn gewisseld. Oude_Motoren.jpg De RDW heeft per abuis echter ook een aantal motorfietseigenaren via een brief meegedeeld dat hun motor gekeurd zou moeten worden. De MAG heeft naar aanleiding daarvan contact opgenomen met de RDW. We kregen te horen dat dit een fout in het kentekenregister is geweest. Omdat de MAG hierover vragen kreeg van diverse verontruste motorrijders hebben wij de RDW voorgesteld om de foutief aangeschreven kentekenhouders opnieuw een brief te sturen met de uitleg dat het een administratieve fout betreft. Dat was volgens een woordvoerder technisch niet mogelijk (?) omdat dan iedereen, dus ook de eigenaren van auto's die wel gekeurd moesten worden, deze excuusbrief zouden ontvangen. Het is wel opmerkelijk dat een grote overheidsorganisatie als de RDW zijn eigen computerbestanden niet zodanig in de hand heeft dat dergelijke storende fouten hersteld kunnen worden. Nu moet de RDW (en de MAG ook, als vraagbaak voor motorrijders) extra tijd besteden aan het beantwoorden van vragen hierover.
Zonder motorrijbewijs toch met een echte motorfiets tussen de files door laveren? Het kan, helemaal legaal, met de Piaggio MP3 LT. De Piaggio MP3 LT maakt gebruik van een maas in de wet. Althans, deze motorscooter voldoet dankzij zijn drie wielen gewoon aan de eisen die aan een auto worden gesteld. En dus kun je met alleen een autorijbewijs gewoon opstappen en tussen de files door scheuren. Lees het hele verhaal op de website van het AD
...
...
Valentino Rossi en Dani Pedrosa kunnen met een gerust gevoel de winterpauze in. Het duo reed gisteren tijdens de laatste testdag van 2008 met afstand de snelste ronden op Jerez de la Frontera. De Italiaan zette uiteindelijk de beste tijd op de klokken.

Rossi eindigde de dag met 1'39.429, hij zit daarmee ruim onder het ronderecord van de Spaanse baan. Het polerecord staat echter op 1'38.189, gezet de Jorge Lorenzo. Vreemd is dit verschil niet aangezien de extreem zachte kwalificatiebanden in 2009 niet meer in assortiment van Bridgestone zitten.

Jorge Lorenzo finishte als derde. Toch zal de Spanjaard niet tevreden zijn want hij geeft net geen seconde toe op zijn teamgenoot. Toni Elias, Alex de Angelis en Nicky Hayden volgen Lorenzo op de voet. Vooral Hayden zal daar tevreden mee zijn. Gisteren was hij nog 2.5 seconde langzamer als Rossi, nu is dat nog een seconde. Traditioneel kwam de Amerikaan het meest over start-finish.

Yuki Takahashi heeft het voorlopig nog erg moeilijk in de MotoGP. De Japanner was het langzaamst en zit zelfs achter Ducati-testrijder Vittoriano Guareschi, die de geblesseerde Casey Stoner vervangt.

Het herstel van de oud-wereldkampioen verloopt goed. Stoner hoopt binnenkort te beginnen met fietstrainingen om zijn hand weer langzaam te gaan belasten.

1. Valentino Rossi - Yamaha - 1'39.429 (54 ronden)
2. Dani Pedrosa - Honda - 1'39.447 (47)
3. Jorge Lorenzo - Yamaha - 1'40.426 (58)
4. Toni Elias - Honda - 1'40.448 (56)
5. Alex De Angelis - Honda - 1'40.486 (49)
6. Nicky Hayden - Ducati - 1'40.486 (70)
7. Mika Kallio - Ducati - 1'40.564 (54)
8. Colin Edwards - Yamaha - 1'40.604 (39)
9. James Toseland - Yamaha - 1'40.752 (51)
10. Sete Gibernau - Ducati - 1'40.856 (48)
11. Andrea Dovizioso - Honda - 1'40.966 (46)
12. Niccolò Canepa - Ducati - 1'41.077 (48)
13. Vittoriano Guareschi - Ducati - 1'42.906 (46)
14. Yuki Takahashi - Honda - 1'42.918 (60)

Ronderecord: Dani Pedrosa (Honda) 2008 - 1'40.116
Beste ronde: Jorge Lorenzo (Yamaha) 2008 - 1'38.189

Aan de andere kant van de wereld kwamen Suzuki en Kawasaki opnieuw in actie op Phillip Island. Daar waar het in Jerez koud was, kampten de Japanse constructeurs met regen en wind. Loris Capirossi zette, toen de baan weer opgedroogd was, de beste tijd neer voor zijn teammaat Chris Vermeulen. Marco Melandri en Olivier Jacque volgen op gepaste opstand (+ 0.8 seconde).

De rijders van Suzuki en Kawasaki moeten nog even wachten met het pakken van de zonnebrand en zwembroek. Zij zullen vandaag nog een keer in actie komen. Overigens doet ook het WK Superbike team van Suzuki, met Max Neukirchner en Yukio Kagayama, mee aan deze test. Helaas zijn daar geen tijden van bekend gemaakt.

1. Loris Capirossi - Suzuki - 1'31.0
2. Chris Vermeulen - Suzuki - 1'31.2
3. Marco Melandri - Kawasaki - 1'31.8
4. Olivier Jacque - Kawasaki - 1'31.8
5. John Hopkins - Kawasaki - 1'32.5

Ronderecord: Nicky Hayden (Honda) 2008 - 1'30.059
Beste ronde: Casey Stoner (Ducati) 2008 - 1'28.665

Tijden: GPone


Bron: Moto73.nl
De geruchten gingen al langer maar nu is het officieel: KTM rijdt volgend jaar met Stefan Nebel in het Internationale Duitse kampioenschap, kortweg het IDM. Nebel, die tijdens de MOTO73 Race of the Champions met de KTM reed als vervanger van Marco Opheij, test de RC8 al ruim een jaar en kwam afgelopen maand met de R-versie in actie op Valencia (foto).

Wie de tweede rijder gaat worden is nog niet bekend gemaakt door de Oostenrijkse fabrikant. Maar Didier van Keymeulen lijkt de meeste kans te maken op deze plek. Ook is het nog niet bekend of KTM in 2009 in het WK Superbike dan wel EK Superstock gaat rijden.

Later meer.


Bron: Moto73.nl
Op de International Motorcycle and Scooter Show in Birmingham is bekend gemaakt dat het wereldberoemde merk Norton in 2009 na 16 jaar terug zal keren naar de Isle of Man TT. Een recentelijk historische deal heeft er toe geleid dat het merk, na 15 jaar in Amerikaanse handen te zijn geweest, door toedoen van motorfiets enthousiast en Norton Racing eigenaar Stuart Garner weer terug is in de UK. Niemand minder dan de 21-jarige Michael Dunlop, zoon van de legendarische en helaas te vroeg overleden Robert Dunlop, zal de Norton NRV 588 tijdens zijn TT debuut besturen. De productiefaciliteit van Norton Motorcycles UK is gevestigd op Donington Park. Het bedrijf heeft plannen om 200 handgemaakte racemotoren plus een straatversie van de NRV 588 te bouwen. De verkoop van beide modellen zal in het voorjaar van 2009 van start gaan. Foto: NORTON RACING
De website crash.net meldt dat Jakub Smrz ook volgend jaar bij het team van Marco Guandalini rijdt. De Tsjech krijgt Superstock 1000 kampioen Brendan Roberts als teamgenoot.

Smrz reed afgelopen jaar ook voor Guandalini, nadat hij in 2007 zijn debuut maakte in het WK Superbike voor het team van Stefano Caracchi. Kuba zorgde dit seizoen voor enkele verrassing door onder andere op 'zijn' Brno de voorlopige pole te pakken.

Brendan Roberts werd na een spannende wedstrijd op het nieuwe circuit van Portimão FIM Superstock 1000 kampioen op de Ducati 1098R. De Australiër profiteerde optimaal nadat zijn grootste concurrent, Xavier Simeon, ten val kwam. En juist diezelfde Simeon wordt genoemd als opvolger van Roberts bij het opleidingsteam van Ducati in de STK1000. 

Onduidelijk is nog waar Roberts onder contract staat. De kans bestaat dat Ducati de talentvolle Australiër wil behouden en hem daarom 'stalt' bij Guandalini. Als Simeon daadwerkelijk overstapt en als Ducati Roberts in de gelederen houdt, dan heeft de Italiaanse fabrikant twee grote talenten in huis en lijkt daarmee klaar voor de toekomst.

Voorlopig nemen Noriyuki Haga en Michel Fabrizio de honneurs waar voor het fabrieksteam van Ducati in het WK Superbike. Het is echter een publiek geheim dat Fabrizio dit jaar echt moet gaan presteren want anders gaat hij de kant op van Lorenzo Lanzi. Deze Italiaan moest na twee jaar het veld ruimen wegens te weinig behaalde successen. Met Roberts en Simeon op een Ducati wordt het erg warm onder de voeten van Fabrizio.


Bron: Moto73.nl
De kersttijd komt er weer aan. Donkere dagen, kou en haardvuren om je bij te warmen ná een koude rit op je Harley-Davidson motorfiets, die staat bij te komen in de garage. Of misschien staat hij al in de winterstalling. Of ben je gewoon fan van het merk. In al deze gevallen kun je binnenshuis ook genieten van schitterende Harley-Davidson kerstcadeaus. Het merk Harley-Davidson is een begrip, vandaar dat het motormerk ook veel lifestyle-producten heeft, zowel voor bezitters van een Harley-Davidson motor als ook voor een grote groep merkliefhebbers. Nu de kersttijd weer voor de deur staat, geeft Harley-Davidson een aantal mooie cadeausuggesties voor onder de kerstboom. Of om gewoon te kopen en er zelf van te genieten. Bijvoorbeeld voor bij een heerlijk knapperend haardvuur. Want een glas wijn smaakt toch beter in het Wine Glass met Harley-Davidson logo (€ 19,40), terwijl de wijn goed op dronk blijft dankzij de Skull Wine Stopper (€ 32,35) of de Bar & Shield Wine Stopper (€ 32,35). Wie ná het rijden door de kou liever iets sterkers drinkt, is misschien wel in voor de Skull Stainless Steel Flask (€ 48,50). Leuk voor op tafel is de bijzonder vormgegeven Vintage Gas Pump Liquor Dispenser (€ 113,20), waarmee het vullen van het Double Old Fashioned Glass (€ 19,40) een leuke bezigheid wordt. Overigens: drink alleen alcohol wanneer je niet meer aan het verkeer hoeft deel te nemen natuurlijk. De cadeausuggesties zijn bij alle Authorized Harley-Davidson dealers te koop of te bestellen. Kijk voor de dichtstbijzijnde dealer of voor een overzicht van alle ‘Genuine Parts & Accessories’ op www.harley-davidson.nl. Alle genoemde prijzen in dit persbericht zijn adviesprijzen, inclusief BTW.
Moto73_0825.jpg Reportages Grote twintest Knock Out op het strand Koude Duurtest Rally op alcohol Dubbeltest cruisers Met Yamaha het terrein in Reis langs de slagvelden (2) Occasion73: Kawasaki GPZ500S Plus Actueel Uitlaatklep Sportjournaal Techniek: Euro3-norm Agenda e-Solex Prijslijst nieuwe motoren KNMV Nieuws Piaggio MP3 Testrapport: Yamaha YBR125 Column Mat Oxley Barry’s Barrel Showroom: BMW R1100S
De nieuwe eenheidsbanden in de MotoGP moeten er voor zorgen dat de veiligheid in de koningsklasse omhoog gaat door onder andere een lagere bochtensnelheid. Maar dat argument lijkt na de eerste testdag op Jerez alweer de prullenbak in te kunnen.

Want Dani Pedrosa snoepte met zijn Repsol Honda maar liefst 0.6 seconde van het baanrecord af, terwijl de weersomstandigheden zeker niet optimaal waren. Vooral 's morgens was het erg fris. De Spanjaard kwam uiteindelijk tot 1'39.525 en was daarmee 0.6 seconde sneller dan Valentino Rossi (Yamaha - 1'40.135). Achter de Italiaan vinden we Jorge Lorenzo (Yamaha - 1'41.163), Colin Edwards (Yamaha - 1'41.390), Alex de Angelis (Honda - 1'41.468) en James Toseland (Yamaha - 1'41.539).

Opvallend is dat de Ducati's er (voorlopig) niet aan te pas komen. Hoewel alle rijders van het team uit Bologna met de nieuwe GP9 mochten rijden, is Niccolò Canepa met 1'42.074 de snelste rijder van het rode merk. De Italiaan staat pas op plaats negen. Nicky Hayden staat daar net achter (Ducati - 1'42.098).

1. Dani Pedrosa (SPA) Repsol Honda - 1'39.525 
2. Valentino Rossi (ITA) Fiat Yamaha Team - 1'40.135 
3. Jorge Lorenzo (SPA) Fiat Yamaha Team - 1'41.163 
4. Colin Edwards (USA) Tech 3 Yamaha - 1'41.390  
5. Alex De Angelis (RSM) Team San Carlo - 1'41.468 
 
6. James Toseland (GBR) Tech 3 Yamaha - 1'41.539 
7. Andrea Dovizioso (ITA) Repsol Honda - 1'41.655 
8. Toni Elias (SPA) Team San Carlo - 1'41.679 
9. Niccolò Canepa (ITA) Alice Team - 1'42.074 
10. Nicky Hayden (USA) Ducati Marlboro Team - 1'42.098 
 
11. Mika Kallio (FIN) Alice Team - 1'42.837 
12. Sete Gibernau (SPA) Onde 2000 - 1'42.943
13. Vittoriano Guareschi (ITA) Ducati Marlboro Team - 1'43.642 
14. Yuki Takahashi (JPN) JiR Team Scot Honda - 1'44.360

Ronderecord: Dani Pedrosa (Honda) 2008 - 1'40.116
Beste ronde: Jorge Lorenzo (Yamaha) 2008 - 1'38.189

Terwijl de test op Jerez begon, waren Kawasaki en Suzuki aan de andere kant van wereld al bezig met het avondeten. Beide constructeurs testen namelijk op Phillip Island. Vooral voor Suzuki is dit een erg belangrijke test aangezien zij traditioneel veel problemen hebben Down Under.

Loris Capirossi zette de snelste tijd neer met zijn Suzuki. De Italiaan stopte de klok op 1'31.5 en is daarmee 0.4 seconde sneller dan teammaat Chris Vermeulen. Olivier Jacque, testrijder van Kawasaki, eindigde als derde met 1'32.4. De Fransman houdt daarmee zijn collega's Marco Melandri (1'32.5) en John Hopkins (1'33.3) achter zich.

1. Loris Capirossi (ITA) Rizla Suzuki - 1'31.5
2. Chris Vermeulen (AUS) Rizla Suzuki - 1'31.9
3. Olivier Jacque (FRA) Kawasaki - 1'32.4
4. Marco Melandri (ITA) Kawasaki - 1'32.5
5. John Hopkins (USA) Kawasaki - 1'33.3

Ronderecord: Nicky Hayden (Honda) 2008 - 1'30.059
Beste ronde: Casey Stoner (Ducati) 2008 - 1'28.665


Bron: Moto73.nl
Ed Anderson, District After Sales Manager van Harley-Davidson Benelux heeft twee nieuwe Harley-Davidson Sportster motoren, compleet uitgerust met diverse accessoires, en een opengewerkte Buell motorfiets overhandigd aan de directie van het Andreas College in Katwijk. De motorfietsen en trainingsmaterialen zullen gebruikt worden in projecten voor een geselecteerd groepje enthousiaste derde en vierde klassers. Op deze manier kunnen meer jongens en meisjes kennis maken met motorfietstechniek om hier vervolgens hun carrière van te maken. Er is door Harley-Davidson Benelux bewust gekozen om meer jonge mensen te stimuleren om voor motorfietstechniek te kiezen. Deze strategie heeft geleid tot een samenwerking tussen Harley-Davidson Benelux met het Andreas College. Sectordirecteur Jan van der Plas, zelf fervent motorrijder - heeft een dochter die Harley-Davidson rijdt- is apetrots op de samenwerking. Andere opleidingsinstituten waar Harley-Davidson motorfietsen en blokken opgenomen zijn in de opleiding zijn te vinden in het Mondriaan in Den Haag en Innovam te Nieuwegein. Ed Anderson, Harley-Davidson Benelux: "De jonge mensen van het Andreas College kunnen nu werken aan het mooiste product wat er bestaat: Harley-Davidson. Ik hoop dat ze net zo enthousiast worden als ikzelf, twaalf jaar geleden". Jan van der Plas: In de toekomst zijn jonge mensen met een technische opleiding zeer gewild bij allerlei technische bedrijven. Daarvoor is het van belang dat we als school in samenwerking met het bedrijfsleven investeren in de komende generatie. Om de belangstelling van onze leerlingen te wekken zijn aansprekende -in onderwijsjargon "betekenisvolle"- voorbeelden en projecten nodig die bepalend zijn voor het succes. Harley-Davidson heeft een legendarische naam, ook bij onze leerlingen. Zij volgen nu nog een brede opleiding in onze afdeling metalektro. Gaandeweg ontstaat het beeld in welke richting de leerling zich wil specialiseren voor een bepaald beroep. Door de donatie van de Benelux fabrieksvestiging van de Harley-Davidson Motor Company kunnen we als school ook een lonkend perspectief bieden voor een carrière in de branche waar Harley-Davidson een prominente positie inneemt!" Met het ter beschikking stellen van deze producten stellen we ons ten doel dat er enthousiaste jonge mensen warm gemaakt kunnen worden voor de motorfietstechniek en dat de sector over een aantal jaar kan beschikken over nieuw goed opgeleid technisch personeel.
In Frankrijk voert Jean-François Robert een juridische strijd tegen de Koreaanse autogigant Hyundai. Robert claimt dat de door Hyundai gebruikte modelnaam Tuscon in strijd is met zijn gelijke merknaam voor motorfietsen. Tuscon wordt door hem al 16 jaar gebruikt voor een reeks modellen en prototypes die als laatste model de Tucson BT550 Superleggera voortbracht. Robert heeft de naam ook vastgelegd in het daarvoor aangewezen Franse register. Sinds 2003 verkocht Hyundai enorm veel auto's onder de modelnaam Tuscon. De zaak komt nu voor bij de Franse rechter.
MCN was in de gelegenheid de nieuwe Aprilia RSV4 van dichtbij te bekijken bij de fabriek in Noale Italie. Bekijk onderstaande video voor meer details van de 180 pk sterke V4 race machine. De Machine is pas halverwege 2009 leverbaar.
...
In onderstaande video stellen de toprijders Marc Coma, Jordi Viladoms en Gerard Farrés zich voor.
Ook tijdens de tweede testdag heeft Shinya Nakano op Valencia met zijn Aprilia RSV4 de snelste tijd gereden. Maar hoe snel de Japanner ook reed, alle aandacht ging uit een naar een lange krullenbol. Want niemand minder dan 250cc wereldkampioen Marco Simoncelli maakte zijn opwachting op de Italiaanse Superbike.

Daar waar zijn vriend Valentino Rossi een aantal ronden met de Ferrari F1 mocht rijden, kreeg Simoncelli dus de kans om met de nieuwste trots van Aprilia te proberen. En dat deed hij helemaal niet onverdienstelijk. Simoncelli gaf slechts een seconde toe op Nakano en was een seconde sneller dan testrijder Alex Hofmann.

In de 250cc was het opnieuw Alvaro Bautista met de snelste ronde. Daarbij moet wel een kanttekening gemaakt worden want Gabor Talmacsi kwam exact tot dezelfde tijd. Hiermee lijkt de Hongaar definitief gewend te zijn aan de 250cc. Mike di Meglio gaf een halve seconde toe op het snelle duo.

Daar waar Di Meglio en Talmacsi van de 125 naar de 250 gaan, bewandeld Julian Simon de omgekeerde weg. De Spanjaard heeft niet al teveel moeite met die stap aangezien hij 0.5 seconde sneller rondging als tweede man, Andrea Iannone. Bradley Smit volgt Iannone op de voet. Met Sergio Gadea wil het nog steeds niet echt vlotten. Hij was 1.5 seconde langzamer dan Simon.

WK Superbike
1. Shinya Nakano (Aprilia) – 1'35"3 (69 ronden)
2. Marco Simoncelli (Aprilia) – 1'36"3 (37)
3. Alex Hofmann (Aprilia) – 1'37"3 (50)

250cc
1. Alvaro Bautista (Aprilia) – 1'38"1
2. Gabor Talmacsi (Aprilia) – 1'38"1
3. Mike Di Meglio (Aprilia) – 1'38"6

125cc
1. Julian Simon (Aprilia) – 1'40"5
2. Andrea Iannone (Aprilia) – 1'41"0
3. Bradley Smith (Aprilia) – 1'41"1
4. Sergio Gadea (Aprilia) – 1'42"0

Foto en tijden: Simone Rosa / GPone.com


Bron: Moto73.nl
Voormalig Honda en Ducati fabrieksrijder Baldassare Monti, die van 1989 tot 1993 deel nam aan de WSB series, is verleden weekend aangereden door een auto terwijl hij op zijn scooter reed. Monti overleed op 47 jarige leeftijd aan zijn verwondingen, hij was onderweg naar zijn huis in Sorbolo Levante nabij Parma Italie. Baldassare Monti was begin jaren 90 team maat van Raymond Roche and Fred Merkel, hij begon met racen in 1986.
Zoals bevestigd op de EICMA show tijdens de perspresentatie van de RC8R, zal KTM in 2009 een nationaal Superbike project in de IDM opstarten. In het Internationale Duitse Superbike Kampioenschap gaan twee rijders van start, waaronder drievoudig Superbike kampioen Stefan Nebel. Stefan is al een jaar betrokken bij de ontwikkeling van de RC8. De tweede rijder is nog niet definitief. Deze stap in de Superbike is een logische stap voor de productontwikkeling van de RC8. Voor de toekomst is nog geen beslissing genomen of KTM ook de overstap maakt naar het Wereldkampioenschap Superbike. Het IDM project is bevestigd en heeft vanuit Oostenrijk de hoogste prioriteit, alle overige (nationale) RC8 Racing projecten zijn nog niet definitief voor 2009.
De aanhang voor de motocross- en endurosport is in Nederland best groot. In tegenstelling tot het aantal plaatsen waar je die gemotoriseerde sporten mag bedrijven. Een dergelijk probleem heb je ook in Zwitserland. Quantya loste het op door elektrische motorfietsen te gaan maken. Voor de Benelux verzorgt VHM, een bekende naam uit de motocross, sinds kort de import. Wat is een Quantya, en mag je er ook mee op straat? Drie jaar geleden zette een groepje offroad-liefhebbende Zwitsers het bedrijf Quantya op. Ze ontwikkelden de FMX elektrische enduro/crossmotor. Met het idee dat die niet milieubeschadigend is, zodat je er overal mee aan de slag kan. Eindelijk niet meer eerst de motor op een aanhanger zetten, en met de auto die aanhanger naar een terrein rijden waar je gemotoriseerd mag hobbyen. Meteen opstappen met de Quantya, in plaats van een boel extra tijd en brandstof besteden voor je ergens op een gewone offroad-motorfiets kunt rijden. Ook in straatversie In 2007 wist Quantya een typegoedkeuring te krijgen, voorwaarde om met een kenteken op de openbare weg te mogen verschijnen. Ze werkten de nieuwe modellen Track en Strada uit. Bijna hetzelfde, behalve dat die Strada ‘street legal’ is en de Track een sterkere hobbyversie om cross- en endurosport te bedrijven. De opbouw van beide modelversies is gelijk. In plaats van een benzinetank zit er een pakket hoogmoderne lithium-polymeer-accu’s in, dat 48 V kan leveren. Daaronder zit een elektromotor van 12 (Track) of 8,5 kW (Strada). Via een tandriem drijft die een hulpasje met kettingwiel aan, per ketting gaat het naar het achterwiel. Beetje beperkt Omdat de Quantya weinig weegt, en omdat een elektromotor hard trekt bij minimaal toerental, kom je er vlot mee weg. In het terrein zal de hobbyrijder een top van 55 km/h doorgaans wel genoeg vinden. De Strada-versie komt tot 70 km/h. Gedacht dus om een stukje over de weg te kunnen rijden naar het crossterrein, niet zozeer als echte wegmotor. Het accupakket is in 2,5 uur volgeladen, en volgens de fabrikant toereikend voor een half tot twee uur rijden. Uiteraard ben je er in het terrein gauw doorheen, rustig over de weg toerend kan die twee uur haalbaar zijn. Te huur Een volle lading kost maar 50 eurocent, een Quantya Track 7390 euro, de Strada-versie nog 410 euro extra. Importeur VHM kennen we van heel iets anders. AMT bezocht Van Haandel Motorparts om er de speciale cilinderdeksels te bewonderen waarmee motocrossers wereldkampioen kunnen worden. Maar Van Haandel gelooft dus ook in offroad motorrijden voor het plezier, vooral als het geen stank en lawaai meer maakt. Hij rekent voor dat een offroad-motorfiets veel motoronderhoud vergt. Samen met het benzinegebruik zou dat gauw veel duurder uitpakken, in euro’s per gebruiksuur, dan een elektrische Quantya. Mocht u die berekening niet geloven, of vermoeden dat uw plaatselijke boswachter ook nog gaat zeuren over het maken van diepe geulen in zijn prachtige paden, dan wordt aan een alternatief gewerkt. Quantya, met vertegenwoordiging in veel landen, staat ook de verhuur van zijn elektro-crossers voor. VHM wil daarop aansluiten, en crossbanen te huur gaan bieden met eventueel Quantyas erbij.
Door organisatie ASO is de officiële lijst van inschrijvers voor de Dakar 2009 in Zuid Amerika bekend gemaakt. Cyril Despres heeft startnummer 1 gekregen, David Casteu 2 en Marc Coma 3, alle drie deze rijders starten met een KTM. Hoogst geklasseerde Nederlander is Henk Knuiman (11), op korte afstand gevolgd door Frans Verhoeven (15). Dakar_2009_ZUIDAMERIKA.jpg
Daniël Willemsen kreeg startnummer 47, Mirjam Pol 48 en Jurgen van den Goorbergh 57. Marcel Snijders zal met nummer 72 gaan rijden, Rob van Pelt rijdt met 79 en Rob Verstegen is de laatste in te top 100 met nummer 81 . Daarachter vinden we nog Teus Visser (107), Alex van den Broek (111), Evert Dollevoet (112), Richard de Groot (119), Robert van Olst (123), Jaap van der Kooy (124), Kees Koolen (125), Loek Bodelier (129), Herwin De Roo (135), Johan van der Laan (138), Evert Kroon (142), Henno van Bergeijk (147), Gerard Rond (156), Hans Jos Liefhebber (167), Gerard List (168), Thomas de Bois (169), Dirk van Dam (172), Pierre Karsmakers (180), Walter van Sinten (192), Marcel Pronk (211), Harmen Boezerooy (215), Dirk Schuttel (217), Ronny Roos (224) en John Braat (227). Bij de ATV's heeft Alex Brusselers nummer 260 en Martijn van Gastel nummer 261. Download: volledige inschrijflijst (PDF)
De echte Suzuki liefhebber kan tijdens deze koude herfstdagen na een ritje op de motor opwarmen met een bakkie koffie in de originele Suzuki mok! Deze fraai afgewerkte mok is er in drie varianten: Vroaamm, Snel bakkie en Effe tanken. De Suzuki mokken zijn ook een ideaal geschenk voor de feestdagen. De prijs voor deze Suzuki mok is € 12,50. De mokken zijn leverbaar bij alle officiële Suzuki dealers. Suzuki_mokken.jpg
Terug aan de top Rossi nam in 2008 in de MotoGP voor het eerst de leiding in de race in ronde 5 van de openingsrace in Qatar. Het was tevens de eerste keer dat Rossi met Bridgestone banden aan de leiding van een MotoGP race reed. Het eerste podium van de combinatie Rossi / Bridgestone was een feit in race twee en de eerste overwinning in race nummer 4. Langzame starter De gemiddelde positie van Rossi aan het eind van de eerste race ronde was een 5de plaats. De enige keer dat Rossi aan het einde van de eerste ronde een race leidde, was tijdens de race in Laguna Seca. Zijn slechtste start beleefde hij op het circuit van Assen waar hij door een ongeluk in de eerste ronde niet verder kwam dan een 14de plaats. Gemiddeld verloor Rossi 1 plek in elke eerste ronde van iedere race. Beste herstel Zijn beste herstel behaalde Rossi tijdens de race op Philip Island waar hij zich kwalificeerde als 12de en aan het eind van de eerste ronde als 8ste over de streep kwam. Rossi eindigde deze race op de tweede plaats. Aan de leiding Rossi heeft slechts 170 van de in totaal 465 race ronden aan de leiding gereden. Dit is een percentage van 37%. Droog en nat Van de 9 races die Rossi won werden er 8 races op een droge en 1 race op een natte baan (Indianapolis) verreden. Reeks De langste reeks van overwinningen waren 5 races van Laguna Seca tot Motegi). Zijn langste podium reeks was 9 en duurde van de Sachsenring tot aan Valencia. Kwalificatie De gemiddelde kwalificatie positie van Rossi in 2008 was 4de. De Italiaan kwalificeerde zich slechts twee keer op pole. Zijn slechtste kwalificatie sessies waren op Philip Island (12de) en Valencia (10de). Gemiddeld kwalificeerde Rossi zich op 0.659 seconden achter de pole. Klaar voor de race De gemiddelde positie van Rossi aan het eind van een race was 2de, twee plaatsen hoger dan zijn gemiddelde startpositie. Sterker Rossi scoorde 167 punten gedurende de eerste negen races en maar liefst 206 punten gedurende de laatste negen races. Eerste seizoenshelft vs. tweede seizoenshelft Eerste negen races: 3 (overwinningen), 7 (podiums), 1 (pole), 2 (snelste ronden) Laatste negen races: 6 (overwinningen), 9 (podiums), 1 (pole), 3 (snelste ronden)
De Engelse bandenfabrikant Avon brengt in 2009 haar eerste multi-compound band op de markt onder de naam VP2. Er komen drie verschillende modellen uit, te weten de Sport en Supersport serie. Deze twee banden zijn puur voor gebruik op de openbare weg en hebben een zachte rubber samenstelling aan de zijkanten van de band en een hardere rubber samenstelling in het midden van de band. Het karkas in het midden van de band bestaat uit strak geweven stalen "ply-lagen" en zorgen voor de vereiste duurzaamheid. De zijkanten daarentegen zijn minder strak geweven en geven daarmee flexibiliteit en comfort alsmede extra grip in bochten. Het Xtreme model maakt gebruik van hetzelfde karkas ontwerp maar heeft een extra zachte rubber samenstelling over het gehele loopvlak en een minimaal profiel waardoor de band optimaal geschikt is voor gebruik op het circuit. Alle drie de modellen komen in veel verschillende maten en zijn daarmee toepasbaar op de meest voorkomende (super) sport motoren.
Met de komst van Anthony West en Gianluca Vizziello naar Stiggy Motorsport moest WK Supersport-coureur Robbin Harms noodgedwongen opzoek naar een nieuw team. Even leek het erop dat de Deen geen plek zou vinden maar afgelopen weekend werd bekend dat hij naar Veidec Team gaat.

Het Veidec Team, dat afgelopen seizoen nog onder de naam Benjan Racing aan de start stond in WK Supersport, en Harms nemen geen blad voor de mond: "We willen elke race in de top-5 eindigen." Binnenkort wordt bekend wie de tweede rijder gaat worden.


Bron: Moto73.nl
Weggebruikers die de A10 rond Amsterdam op willen rijden, krijgen vanaf volgende maand te maken met stoplichten op de oprit. Deze zogenoemde toerit-doseerlichten op het merendeel van de 35 toeritten moeten zorgen dat verkeer gedoseerd wordt toegelaten op de snelweg, meldt Rijkswaterstaat maandag. Vanaf het voorjaar worden de doseerlichten bovendien gekoppeld aan de verkeerslichten op de wegen naar de ringweg A10 toe. Ook worden de lichten gekoppeld aan stoplichten in de stad. Zo moet het verkeer beter worden geregeld. Volgens Rijkswaterstaat kan het zijn dat bestuurders bij de toerit-doseerlichten wat langer moeten wachten voordat ze de weg opkunnen, maar zal de uiteindelijke reistijd op de A10 korter zijn en de doorstroming beter. Bestuurders worden vanaf maandag in restaurants en tankstations, bij stadsdeelkantoren en bedrijven geïnformeerd over wat er staat te gebeuren en welk voordeel hen dat oplevert. Foto: a4a10zuidbereikbaar
In de Nekkerhal vindt de eerste editie plaats van 'Stuntmasters & Bikeshow'. De strafste piloten showen er hun nieuwste stunts aan het publiek. 'Dankzij de combinatie van motorbeurs en stuntshow biedt dit evenement het allerbeste voor de motorrijder en liefhebber', zegt Ine De Backer, perswoordvoerster van organisatie Fandango. 'Dit evenement is door die combinatie een uniek concept in België. De hal wordt onderverdeeld in een grote showarena met belichting en vuurwerk en een groot standendorp met shops, catering en een podium. Doorlopend worden er shows gegeven door toppiloten in racewagens, driftcars, trucks en bikes. Bezoekers kunnen deze piloten ook ontmoeten en met hen op de foto staan. Tijdens de beurs tonen standhouders de nieuwste trends en hypes in het standendorp. Men kan hier prachtige motoren uit heel Europa bewonderen. Daarnaast verzorgen enkele sexy babes een dansact in een boksring', vervolgt Ine De Backer. De organisatie voorziet in extra parking en in een gratis bewaakte en overdekte parking voor motoren. Stuntmasters &Bikesshow: vandaag van 12 tot 20 uur, zondag van 10 tot 18 uur. Tickets aan de kassa: 14 euro en kinderen tot 10jaar: gratis.
Jasper Iwema hoopt binnenkort een antwoord te krijgen op de vraag of hij komend jaar alle Grand Prix's in het Wereldkampioenschap 125cc kan rijden. Het team heeft inmiddels een plek gekregen bij het Duitse Kiefer Team.

Maar dat is niet genoeg. Er moet simpel geld meegenomen worden en dat is altijd een hele klus. "Maar het goede nieuws is dus dat er technisch gezien er geen bezwaar is dat Iwema in de 125cc uitkomt", aldus teammanger Jan Abbink in een interview met Rik Hovingh van RTV Drenthe. Klik hier om het gesprek te beluisteren.


Bron: Moto73.nl
Stuart Voskamp (links op de foto) rijdt volgend jaar voor het Duntep Racing Team in het ONK Supersport. Voskamp neemt de plaats over van Iris ten Katen, die een maand geleden afscheid nam van de wegrace met de Europese titel.

Voskamp verving in 2008 een aantal wedstrijden de geblesseerde Joan Veijer (rechts) bij Duntep en deed dat met veel succes want hij won onder andere een race. In 2009 zal de Naaldwijker dus het hele seizoen rijden met de gele Honda CBR600RR, die door Ten Kate (zonder 'n') geprepareerd gaat worden.

Joan Veijer blijft bij Duntep Racing. Hij start met één doel: de titel behalen in het Dutch Superbike. Daarom rijdt de inwoner van Staphorst alleen in de koningsklasse.


Bron: Moto73.nl
Pieter-Paul Vermeulen is de nieuwe voorzitter van de MAC Lierop. De 42-jarige arts uit Someren neemt het voorzitterschap over van Wim Smits.

Onder het voorzitterschap van Wim Smits groeide de MAC Lierop van een middelmatige cross organisator uit tot de beste Grand Prix organisatie van 2008. De nieuwe voorzitter wacht de moeilijke taak om dit succes voort te zetten.

Tot en met 2010 heeft de MAC Lierop nog een contract met Youthstream voor het organiseren van een Grand Prix. 'Graag had ik die laatste twee jaar nog als voorzitter de MAC Lierop willen leiden maar problemen met mijn gezondheid laten dit helaas niet toe', aldus de scheidende voorzitter uit Lierop. Smits is binnen de club zelf op zoek gegaan naar zijn opvolger en dat is dus Pieter-Paul Vermeulen geworden.

Vermeulen is vanuit medisch oogpunt al vele jaren actief bij de MAC Lierop. De vader van Pieter-Paul was vlak na de oorlog oprichter van motorclub Solias (Someren, Lierop, Asten) waaruit later de MAC Lierop is ontstaan. Tijdens de ledenvergadering, waarin Pieter-Paul met grote meerderheid van stemmen tot voorzitter werd gekozen, kreeg Wim Smits het ere-voorzitterschap toegewezen.

Links op de foto staat de scheidende voorzitter Wim Smits, rechts de nieuwe voorzitter Pieter-Paul Vermeulen.


Bron: Moto73.nl
Randy de Puniet zal deze week niet in actie komen tijdens de officiële testsessie in het Spaanse Jerez de la Frontera. De rijder van Honda LCR wil zijn pols wat rust geven en zo een operatie vermijden, meldt GPUpdate.net.

"Ik zal volgende week niet testen in Jerez, wat mijn herstel ten goede zal komen", liet De Puniet woensdag weten. "Ik draag momenteel een brace om mijn pols te beschermen. Hoewel ik mijn rechterhand niet kan bewegen, gaat het wel steeds beter en wordt de pols steeds minder pijnlijk. Ik moet de brace nog twee weken dragen en daarna zou mijn pols weer goed moeten zijn."


Bron: Moto73.nl
McGregor heeft de motorfiets zelf opgehaald bij de Moto Guzzi fabriek en terug gereden naar London. Hij verkoopt nu de machine om het geld te schenken aan UNICEF die het besteed aan projecten voor kinderhulp over heel de wereld. Zijn comentaar bij de veiling is als volgt: "hallo ik ben Ewan McGregor, UNICEF ambassadeur, en ik schenk mijn Moto Guzzi aan UNICEF voor veiling op eBay. Het is de eerste van dit type in deze kleuren en het is een van mijn favoriete motorfietsen. Ik heb hem gehaald in Italie en terug gereden naar London. Ik heb altijd graag op deze machine gereden en weet zeker dat jij dat ook zal doen" Motorfiets zien op eBay?
In januari 2009 gaat een nieuw hoofdstuk voor Le Dakar van start. Voor het eerst in haar geschiedenis wordt de rally in Zuid-Amerika verreden. Dezelfde uitdaging, nieuwe plaatsen. Motorrijdster Mirjam Pol is er weer bij en heeft bij haar avontuur net als voor Dakar 2008 de volle ondersteuning van SMART IT Services, onderdeel van de CSN Groep. De overeenkomst werd officieel bevestigd tijdens de persvoorstelling van Dakarsport.com/Team Honda Europe in IJmuiden. Erik van der Ven, marketing manager van de CSN Groep, was aanwezig om het contract te ondertekenen namens SMART IT Services. Van der Ven: “Het Dakarverhaal van Mirjam past goed bij hoe wij als IT-bedrijf zaken doen. Met een stukje emotie en beleving. En soms met ‘gewoon gasgeven’ zoals Mirjam vaak zegt. We volgen Mirjam op de voet. De benzine stroomt bij ons zo gezegd door de gangen.” Dakarsport.com /Team Honda Europe, waar Mirjam Pol net als in Dakar 2008 weer voor uitkomt, is volledig intact gebleven. Mede dankzij de rally’s die er dit jaar gereden zijn, is de Honda CRF 450 Dakar X verder doorontwikkeld. Een zeer betrouwbare motor en een ervaren team bieden Pol de kans zich helemaal op haar resultaat te focussen. Na twee 2e plaatsen in 2006 (81e algemeen) en 2007 (48e algemeen) bij de dames blijft het doel ongewijzigd ten opzichte van een jaar geleden. Dat doel is de overwinning in het damesklassement. Dat zou een unieke prestatie zijn, nadat ze als eerste Nederlandse motorrijdster Dakar wist te finishen in 2006. Pol: “Dit jaar heb ik de Central Europe Rally gereden, de PAX Rally in Portugal, en ik heb heel wat weken in zowel het voorjaar als najaar op de motor doorgebracht in Tunesië om de reizen te begeleiden die ik samen met Henk Hellegers van HT Rally Raid organiseer. Met al deze ervaringen sta ik weer een stuk beter voorbereid aan de start dan begin dit jaar. De afgelopen twee jaar heb ik echt veel ondernomen samen met SMART I T Services. Mede dankzij hen heb ik me aangesloten bij Dakarsport.com/Team Honda Europe. Hoe de mensen binnen het bedrijf alles meebeleven is echt uniek! En we hebben ook een eigen internet- en videoteam mee, dus iedereen bij SMART IT kan mij volgen, als het mag van de baas!” Door de grote belangstelling vanuit het Nederlandse publiek en de media voor Mirjams prestaties is zij dé ideale partner voor SMART IT Services zoals zij dat op hun beurt zijn voor hun klanten.
Alle tweewielers in Nederland leggen bij elkaar bijna evenveel kilometers af als het openbaar vervoer. Bovag-RAI rekende uit dat de 19,1 miljoen fietsen, brom- en motorfietsen jaarlijks ongeveer 19 miljard kilometers rijden. Het ov was in 2007 goed voor 21,2 miljard kilometers, aldus vrijdag de Bovag-RAI-uitgave Mobiliteit in Cijfers. Volgens Bovag en RAI werkt de behoefte aan individuele mobiliteit in het voordeel van de tweewieler. "In het dichtbevolkte Nederland zien steeds meer mensen de voordelen om voor de korte en middellange afstanden de fiets, bromfiets of brom/snorscooter te pakken'', aldus de organisaties. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat er de afgelopen jaren veel meer tweewielers zijn bijgekomen. In 1998 reden er 17,4 miljoen rond, vorig jaar waren dat er 19,1 miljoen. In die periode verdubbelde bijna het aantal motorfietsen tot 634.000 stuks en kwamen er 1,5 miljoen fietsen bij. Het spectaculairst was de toename van het aantal elektrisch aangedreven fietsen, de zogeheten e-bike. De verkoop ervan steeg in 2007 met 82,8 procent ten opzichte van 2006.
De verre overzeese reis naar Zuid-Amerika weerhoudt Nederlandse avonturiers niet van deelname aan de Dakar Rally. Liefst 67 Hollandse equipes staan op 3 januari in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires aan de start van de eerste Dakar buiten de Afrikaanse woestijn.

Het Nederlandse konvooi bestaat uit 32 motorrijders, twee quads, zeventien rallyauto's en zestien rallytrucks. De inbreng komt daarmee op ongeveer 12 procent van het totale deelnemersveld en was nog nooit zo groot.
 
Begin dit jaar wilden ruim vijftig Nederlandse teams meedoen aan de Dakar Rally, die toen nog gewoon door Noord-Afrika zou gaan. Onder dreiging van terreuracties blies de organisatie de beruchte rally af en wijkt ze voor komend jaar uit naar Zuid-Amerika.

De route van de rally voert door Argentinië en Chili en is op het oog zeker zo zwaar als die van de traditionele door landen als Marokko, Mali en Mauritanië. De organisatie stuurt de karavaan in veertien etappes over de uitgestrekte pampa's van Patagonië, de Atacama woestijn en bergpassen van de Andes. De totale lengte van de rally is 9574 kilometer.

De tiende etappe van en naar Copiapo in Chili is met 666 kilometer de langste en volgens directeur Etienne Lavigne van Dakar ook de zwaarste proef. De rallyrijders moeten in de woestijn over een lengte van honderden kilometers torenhoge Chileense zandduinen zien te trotseren.

Bekende Nederlandse motorrijders die meedoen zijn oud-wegracer Jurgen van den Goorbergh, wereldkampioen zijspancross Daniël Willemsen, endurospecialist Frans Verhoeven en Henk Knuiman, twee jaar geleden met de elfde plaats de beste Nederlander. Tienvoudig Nederlands kampioen motorcross Gerard Rond doet ook mee.

Bron: ANP; foto: J. van Oers (KTM)


Bron: Moto73.nl
In het bedrijfspand van JTX Racing te Cuijk werd gisteren het Dakarteam van Henk Knuiman voorgesteld aan de pers, de sponsoren en familie en vrienden. De voorstelling was druk bezocht en dit bewijst wel weer hoeveel aandacht er is voor het team van Henk Knuiman en de Dakar Rally. Bij binnenkomst vroegen veel mensen zich af waar de Dakarmotor van Henk stond. Op deze vraag kreeg men omstreeks 20:30 uur een antwoord. Henk kwam namelijk op zijn Dakarmotor het pand binnengereden en stuurde zijn machine netjes tussen de aanwezige mensen door naar voren. Nadat Henk de helm had afgezet, kregen de fotograven de tijd om foto’s te maken van Henk en zijn machine! Vol trots stelde Henk vervolgens zijn teamleden voor aan het aanwezige publiek. Henk nam zelf de microfoon ter hand en deed een korte introductie over de jongens, die hem in de afgelopen tijd al zo ondersteunt hebben tijdens de voorbereiding op de Dakar Rally. Het team van Henk Knuiman bestaat uit de volgende mensen: Henk Knuiman, 40 jaar, Ondernemer Theo Vierboom, 61 jaar, Ondernemer Edwin Cornelisse, 37 jaar, Planner/werkvoorbereider Joep Teunesen, 42 jaar, Eigenaar van JTX Racing Eldert Mulder, Monteur bij KTM Nederland Theo, Edwin en Joep zullen in de servicetruck meereizen om Henk tijdens de Dakar Rally te ondersteunen. Eldert zal in Nederland blijven maar zal dit viertal zeker volgen tijdens de Rally. De servicetruck is een Mercedes Benz- Actros 3341 AK 6x6 met speciale opbouw en inrichting voor ondersteuning tijdens de Rally. De truck is geprepareerd bij Wensink in Nijmegen. De Mercedes Benz- Actros 3341 AK heeft haar kunnen in de eerdere Dakar edities al bewezen. In de truck zit een werkplaats en een rijdend magazijn met onderdelen en proviand. Tevens wordt de truck benut als rustplaats voor Henk en zijn team na de etappes. Na de presentatie van het team vertelde Henk over zijn hoogtepunten in zijn carrière: -Dakar 2007: 11 -Dakar 2006: 12 -Dakar 2000: 8 -Dakar 1999: 17 -Overwinning tijdens de Rally Berlijn- Breslau in 2007 en 2008 -ISDE/Zesdaagse Enduro Wereld Kampioen 1993 Vervolgens werd de aankomende Dakar Editie besproken. Hieronder een overzicht van wat het team te wachten staat: -Totale lengte 9.574 km -15 etappes, 1 rustdag -Etappes 5.652 km -Kortste etappe 488 km (dag4) -Kortste proef 215 km (dag11) -Langste etappe 837 km (dag2) -Langste proef 666 km (dag10) -Alle dagen zijn lang -Afwisselend terrein, ondergrond -Ook naar grote hoogte (4km) -Kans op sneeuw (etappe 11) -Een na laatste dag racen tussen de cactussen -3 laatste dagen kans op Tropische regenbuien Het team van Henk Knuiman is dagelijks te volgen: -Via de website www.hknuiman.com met live-link Irritrack -Via de nieuwsbrief die dagelijks per e-mail wordt verzonden. -Televisie-uitzendingen op RTL 7 en Eurosport, TV Gelderland, Omroep Brabant en de Wychense Omroep. -Via www.dakar.com -Landelijke en regionale pers (dag- en vakbladen) Na deze informatieve voorstelling was het tijd voor het publiek om vragen te stellen aan het team en werd de avond op gezellige wijze afgesloten onder het genot van een hapje en een drankje.
Op het forum van MXworld.be is een grote online veiling begonnen van crossshirts. De opbrengst hiervan gaat naar Claire Geudens uit Lille. Dit 17-jarige meisje lijdt aan de ernstige longziekte mucoviscidose.

Je kunt onder andere bieden op gedragen (en gewassen) shirts van Marc de Reuver, Joël Smets, Stefan Everts en Kevin Strijbos. De veiling wordt op 10 december om 22.00 uur afgesloten.

Surf dus snel naar http://www.mxworld.be/mxforum/viewforum.php?f=18, sla je slag én ondersteun een goed doel! Op bovenstaande site vind je ook meer info over Claire.


Bron: Moto73.nl
De Japanse fabrikant Kawasaki introduceert wederom een nieuwe 250cc motorfiets. Met de toenemende vraag naar de Ninja 250R, lanceert Kawasaki met trots een nieuw model in de kwart liter klasse; de voor off-road ontwikkelde KLX250. De nieuwe brandstof geïnjecteerde KLX250 stamt af van de succesvolle KLX300R enduro, voorzien van het gemak van een elektrische starter én het betrouwbaar bewezen 250cc watergekoelde motorblok met dubbele bovenliggende nokkenas. Het lichtgewicht frame met 43mm voorvork plus volledig afstelbare gasgeveerde achterwielophanging levert goede prestaties op zowel de weg als in het terrein. De KLX250 is ideaal voor beginnende rijders en forensen die de stijl en het aanpassingsvermogen van een off-road motor wensen. De KLX250 is verkrijgbaar in de kleur limoen groen.
Van 30 mei tot 6 juni 2009 wordt de derde editie van de Oost Europa rally verreden. Uitzetter Gerjan Leppink heeft de nieuwe routes inmiddels verkend en weet te melden dat het off road gehalte flink is toegenomen. Leppink: ‘In de twee voorgaande edities heb ik steeds geroepen dat de rally niets is voor enduromachines maar meer iets voor zwaardere allroad motoren. Dat geldt niet voor de nieuwe route die veel meer off road bevat dan voorheen. Daarmee hoop ik tegemoet te komen aan de grote groep berijders van lichte endurofietsen.’ Er wordt gestart in het zuiden van Polen om dan via Slowakije en Hongarije in midden Roemenië te geraken. Het wedstrijdelement bestaat vooral uit navigeren. Elke dag is er een proef met een behoorlijke moeilijkheidsgraad. Ook al wordt de rally zwaarder, allroads en dikke tweecilinder off road motoren zijn nog steeds welkom omdat er voor hen, als dat gewenst is, altijd een alternatieve route is welke de moeilijkste stuken omzeild. Zowel in 2008 als 2007 werd de rally gewonnen door een KTM 950 Adventure coureur. Gedurende de rally wordt er overnacht in hotels variërend van redelijk tot zeer goed. Per dag staan er ongeveer 300 km op het programma. Dat lijkt weinig maar de meeste deelnemers zijn er een hele dag zoet mee. Het decor waarin de rally zich afspeelt is heel divers. Lange zandpaden, door wijnvelden, smalle bergweggetjes, dwars door weilanden of over bergtoppen. Vooral Roemenië is een geweldig land om off road te rijden. Iedere dag andere uitzichten en verrassingen. Hoe zwaar de rally wordt bepaalt vooral het weer. In de bergachtige gebieden wisselen de weersomstandigheden snel. Zweten bij 25 graden en afzien in natte sneeuw kan zomaar gebeuren op één dag. Op vrijdagavond 19 december geeft de organisatie een presentatie over de Oost-Europa Rally 2009. Je krijgt een goede indruk wat de OER inhoudt. Wanneer? Vrijdag 19 december Locatie? Rally Bike Center, Aalsvoort 51A, 7241 MA Lochem Hoe laat? Aanvang: 19.30 uur.
De Business Unit Motorcycles & Marine (M&M) is onderdeel van de B.V. Nimag. Binnen deze Business Unit worden de Italiaanse merken van de B.V. Mototricolore; Moto Morini , Moto Guzzi en Aprilia vertegenwoordigd. Binnen de afdeling Sales & Marketing voor deze merken zijn wij op zoek naar een part time (20 uur per week) Medewerker Sales m/v Doel van de functie: •Communicatie met dealers over beschikbaarheid, leveringen en prijzen, gericht op maximale service en het behalen van de commerciële doelstellingen door de dealer. •Het ondersteunen van commerciële acties door het actief benaderen (telefonisch) van de dealerorganisatie om de verkoop van producten te bevorderen. •Het beheren en uitvoeren van alle voorkomende werkzaamheden voor de Sales en Marketing administratie. •Het bijhouden en controleren van informatie in de verkoopsystemen (o.a. OTS). •Het controleren/bewaken van de dealervoorraden door middel van voorraadcontrole en rapportage in samenwerking met de Account Managers •Het doen van voorstellen om de administratieve en logistieke processen (verder) te optimaliseren. Wat vragen wij: •MBO-opleiding in een commerciële richting. •Een aantal jaren werkervaring in een vergelijkbare onderneming is gewenst. •Affiniteit met motoren is een pré. •Goede beheersing van (technisch) Nederlands en Engels in woord en geschrift. •Uitstekende communicatieve vaardigheden. •Goede kennis van MS-Office (Word, Excell en Powerpoint). Naast de bovengenoemde kennis moet de Medewerker Sales kunnen beschikken over een aantal vaardigheden zoals: rekenvaardigheid, inlevingsvermogen/luistervaardigheid. Wij zoeken een enthousiaste collega met initiatief waar het fijn is om mee werken. Wat bieden wij: Wij bieden een prettige werkkring met ambitieuze en enthousiaste collega’s en arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met het niveau van deze veelzijdige functie. Geïnteresseerd? Stuur je sollicitatiebrief met curriculum vitae binnen 10 dagen na verschijning van deze advertentie per post of email naar: B.V. Nimag, afdeling Personeel & Organisatie, t.a.v. Jacqueline Kortekaas, Postbus 77, 4130 EB Vianen, E-mailadres: [email protected] Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.
Bij hoofsponsor Smink in Amersfoort presenteerden 4 motorrijders, 2 ATV-bestuurders en het technische team van het Yamaha Holland Europe Team zich. Topper van het Nederlandse deel is 7-voudig wereldkampioen zijspancross Daniël Willemsen, net als Hans Jos Liefhebber rijdt hij met een WR450F. Daarnaast is Martijn van Gastel de Nederlander die met een Raptor ATV meedoet. Op zo'n zelfde quad rijdt Jacek Bujanski, in zijn thuisland Polen beter bekend als Mr. Quad. Ook uit het buitenland komen de Zwitser Cyril Trisconi en uit Tsjechië Martin Macek. Die laatste behaalde in 2007 als privérijder (zonder enige ondersteuning!) een 15e plaats in het eindklassement, waardoor de verwachting is dat hij met ondersteuning van dit team wel eens in de top 10 zou kunnen eindigen.
Op vrijdag 21 november aanstaande begint Harley-Davidson met een spectaculaire campagne voor de nieuwe XR 1200. Met een enorme promotietruck trekt het merk langs acht steden in de Benelux, om te beginnen in Luxemburg op 21-23 november op de International Motor Show in the Luxembourg Expo Center. De speciale website www.trustyourownjudgement.com ondersteunt de campagne. De komende maanden brengt Harley-Davidson de nieuwe XR 1200 met deze enorme truck naar verschillende steden in de Benelux. De nieuwe Harley-Davidson XR 1200 is een high performance streetbike, geïnspireerd op stoere dirt-track machines en duidelijk afgestemd op Europese rijders. Om die rijders te bereiken en ze in levende lijve kennis te laten maken met de jongste Harley-Davidson motor, is de promotietour in gang gezet. Harley-Davidson wil een groter publiek kennis laten maken met de nieuwe XR 1200 om duidelijk te maken dat Harley-Davidson méér is dan de tot de verbeelding sprekende zware motoren en ook geweldige roadsters bouwt speciaal voor het Europese bochtenwerk. Vandaar dat de promotruck niet alleen maar motorshows bezoekt, maar ook andere evenementen zoals bijvoorbeeld interieur designshows en stadse winkelcentra. In de enorme truck krijgen bezoekers antwoord op al hun vragen, kunnen ze genieten van een glas heerlijke oranje champagne - vanzelfsprekend zonder alcohol - en luisteren naar goede muziek. Wie zich ter plekke inschrijft voor de nieuwsbrief, krijgt een leuke herinnering mee naar huis. En iedereen kan zich laten fotograferen op de nieuwe XR 1200 en de foto vervolgens downloaden. Hiernaast maakt iedere bezoeker van de XR 1200 Road Show kans op een all-in trip naar Italië, waar ook in 2009 de XR 1200 Trophy gereden zal worden. Om alvast warm te lopen, heeft Harley-Davidson een speciale website in het leven geroepen, www.trustyourownjudgement.com. Een viral video laat meteen zien dat een 'blinde' testrit enthousiasme oplevert bij de rijders, die achteraf aangenaam verrast zijn dat ze zonder het te weten een Harley-Davidson motor hebben gereden. ´Trust your own judgement´ slaat op het feit dat de XR 1200 weliswaar een echte Harley-Davidson is, maar misschien niet op het eerste gezicht. Op de website staat ook meer achtergrondinformatie over de XR 1200, die nu bij alle Authorized Harley-Davidson Dealers staat, met een vanafprijs van EUR 12.395 (NL), EUR 10.995 (BE) en EUR 10.495 (LU). Let ook op deze website voor de 'tourdata' in december 2008 en januari 2009.
MoToRMagazine2008-24.jpg
TEST Yamaha FZ1 Fazer Scootertest: Gilera GP800, Suzuki Burgman 650 Executive, Yamaha TMAX

NIEUWS 2009 EICMA 2008

REPORTAGE Klijnstra Motoren 30 jaar Honda V4

KLASSIEKER Zündapp- en BMW-legermotoren

SPORT Interview Troy Bayliss Column Barry Veneman Red Bull Knock Out Aktueel, SBK-test Portimăo

AVONTUUR Death Valley

VASTE RUBRIEKEN Nieuws Commentaar Motorrijder m/v Mijn motor & ik MOTOR-terugblik KNMV Recht in het geding Allez, allez, Overzee MotorMarkt
...
MotoGP baas Carmelo Ezpeleta vertelde in een interview met het Italiaanse Motosprint dat het misschien zinvol is de electronische toevoegingen op de motoGP machines eens tegen het licht te houden. En die toevoegingen voor het komend jaar eventueel te reduceren. Ezpeleta: "We moeten het bespreekbaar maken met de fabrikanten en zoeken naar een oplossing, waarschijnlijk zien we nog geen veranderingen in het seizoen 2009, daarvoor hebben we meer tijd nodig."
...
Ducati heeft haar promotie video voor de nieuwe 2009 1198 en 1198S modellen aan het publiek vrijgegeven. 3-Voudig Superbike wereldkampioen Troy Bayliss heeft hiermee tevens zijn laatste officiële optreden als fabrieksrijder gegeven. Bekijk voor de laatste keer Troy Bayliss op een Ducati en voor de eerste keer van de rijdende beelden van de nieuwe Italiaanse Superbikes.
Consumenten kunnen vrijdag opnieuw goedkoper tanken. De benzine zal bij sommige pompstations zelfs 2 cent per liter omlaag gaan. Dat heeft het consumentenplatform UnitedConsumers donderdag bekendgemaakt. Benzine kost vrijdag volgens de consumentenorganisatie afgerond 1,28 euro per liter, diesel 1,11 euro en lpg 0,55 cent. Daarmee is autobrandstof net zo goedkoop geworden als in 2005. De afgelopen vijf dagen is benzine al 5 cent goedkoper geworden. De lagere prijzen aan de pomp hangen samen met de dalende prijs van ruwe olie. Foto: bennoshuette
Hoewel Valentino Rossi blijft ontkennen dat hij een overstap naar de Formule 1 gaat maken, heeft hij gisteren wederom veel indruk gemaakt met de Ferrari. De Italiaan kwam tot een snelste ronde van 1.22.5.

Hij is daarmee slechts een seconde langzamer dan vaste rijders Felipe Massa en Kimi Raikkonen (!). Vandaag komt de Italiaan opnieuw in actie met de Formule 1 wagen van Ferrari. De test is een cadeau voor zijn behaalde wereldtitel in de MotoGP dit jaar.

Foto: GPone.com


Bron: Moto73.nl
Meervoudig MotoGP-kampioen Valentino Rossi heeft donderdag met een Formule 1-wagen van Ferrari getest op het circuit van Mugello, als cadeautje voor het winnen van de wereldtitel dit jaar. En de Italiaan deed dat zeker niet onverdienstelijk. De Fiat Yamaha-rijder begon zijn dag met twee installatieronden, om de systemen te checken en de wagen, die ook is gebruikt tijdens de laatste Grand Prix in Brazilië. een beetje te beter leren kennen. Daarna deed hij een run van 26 ronden en ging hij al snel op zoek naar de limiet van de auto, die zelfs is voorzien van zijn eigen nummer 46. De snelste ronde van Rossi ging in een tijd van 1.23.9, waarmee hij maar enkele seconden langzamer is dan Felipe Massa en Kimi Raikkonen op dit circuit. Vrijdag mag Rossi nog een dag met de Ferrari F2008-wagen rijden.
Bike Design krijgt hoe langer hoe meer vraag naar valblokken. Vooral de regio buiten de Benelux zit enorm in de lift. Het is dan ook op vraag van een grote Griekse dealer dat er een set valblokken voor de Yamaha TDM900 werd ontwikkeld. Deze kilometervreter rijdt nog altijd in grote getale rond, dus we denken dat we er nog wel een heel aantal motorrijders gelukkig kunnen mee maken. Zoals we het bij Bike Design gewend zijn, hoeft er niets aangepast te worden. De valblokken zijn dan ook vanaf vandaag bij de lokale motorzaak te krijgen aan 80 euro en meer informatie kan je vinden op www.bike-design.com.
Voor iedereen die het volgende jaar nog meer „Ready to Race“ wil zijn biedt de nieuwe KTM PowerParts Offroad catalogus 2009 een ruime keuze aan hoogwaardige accessoires. KTM PowerParts bieden uitgebreide mogelijkheden om je KTM nog lichter, sterker en nog specialer te maken. Of het nu om de motor, het rijwielgedeelte of de kunststof delen gaat, de nieuwe KTM PowerParts Offroad catalogus 2009 laat niets te wensen over! Voor de ontwikkeling en de productie van KTM PowerParts is ruimschoots gebruik gemaakt van alle kennis en ervaring, die in vier decennia motorsport is opgedaan. Dat daarin 159 wereldtitels zijn behaald, zegt genoeg… Met KTM PowerParts kan dan ook elke KTM op het allerhoogste niveau aan de persoonlijke rijstijl en de individuele wensen worden aangepast. Met maar liefst 650 verschillende artikelen verspreid over 114 pagina’s is de PowerParts Offroad catalogus 2009 een haast onuitputtelijke bron van accessoires. Of het nu om de SX- en EXC-modellen gaat of om de KTM ATV’s, de catalogus biedt voor elk offroad model de juiste onderdelen. Van hoogwaardig carbonfiber delen tot aan SXS rijwielcomponenten of kunststof delen en decoratiesets, de KTM PowerParts zorgen voor maximale prestaties en een pure race-uitstraling, of het nu op het circuit is of er naast. Ook de Sloveense uitlaatfabrikant Akrapoviç heeft voor 2009 diep in de trukendoos getast en heeft diverse prestatieverhogende uitlaatsystemen voor de offroad modellen ontwikkeld. Deze speciale offroad uitlaatsystemen vind je eveneens in de nieuwe PowerParts Offroad Catalogus 2009.
Geïnspireerd door de natuur, c_change™, een nieuwe membraan technologie van schoeller® is gebaseerd op een voorbeeld uit de natuur. De reactie van een dennenappel op weersveranderingen, namelijk het openen en sluiten, is gekopieerd. Reageert op wisselende temperaturen en activiteiten Het c_change™ membraan reageert op verschillende omstandigheden, temperatuur, lucht en lichaamsvochtigheid. WARM / INSPANNING: Opent bij hoge temperaturen of hoge activiteit: Bij hoge temperaturen, of tijdens sport activiteiten, wanneer de lichaamsvochtigheid stijgt opent de structuur van het c_change™ membraan. De overbodige hitte kan naar de buitenlucht ontsnappen. In de natuur: (1) De dennenappel opent. In het membraan: (2) De polymeer structuur opent en wordt doorlaatbaar voor vochtige dampen. (3) Overtollige warmte en vocht kan ontsnappen naar de buitenlucht. (4) Wind, waterdicht en dus zéér ademend. KOUD / STILSTAND: Sluit bij lage temperaturen of inactiviteit: Bij koud weer of inactiviteit neemt de lichaamsvochtigheid af, tevens sluit de structuur van het membraan zich en het houdt de warmte rechtstreeks op het lichaam. Lichaamsrillingen of afkoelen wordt effectief voorkomen. In de natuur: (1) De dennenappel is gesloten. In het membraan: (2) De polymeer structuur sluit zich, er is dus een betere isolatie. (3) Er wordt op hoog niveau warmte vastgehouden, in combinatie met het doorlaten van vochtige dampen creëert dit een aangenaam lichaamsklimaat. (4) Wind, waterdicht en dus zéér ademend. Richa levert nu het Spirit c_change jack (inclusief een Softshell vrijetijds jas) en is leverbaar in grijs, blauw en zwart van S t/m 8XL. Adviesprijs € 479,00. De Spirit c_change broek is leverbaar in grijs en zwart van XS t/m 6XL, adviesprijs € 379,00. Meer info via www.c-change.ch, www.richa.be, www.grandcanyonbike.eu of bel de Richa importeur 074-2917700.
Langzaam maar zeker wordt steeds duidelijker wie waar rijdt in het WK Superbike volgend jaar. Régis Laconi stapt over van het PSG-1 Kawasaki Team naar het DFX Corse Team.

In deze renstal zal hij niet met Honda maar met Ducati gaan rijden want DFX heeft besloten om na drie terug te keren naar de Italianen. De Fransman heeft een contract voor één jaar getekend, met een optie voor nog eens twaalf maanden.

Oud WK Supersport-kampioen Karl Muggeridge stapt over naar Celani Suzuki. Muggas krijgt de beschikking over een nieuwe GSX-R1000K9, geprepareerd door de mannen van Francis Batta. Daarmee is de basis in ieder geval goed.


Bron: Moto73.nl
Met de komst van de 2009 kledingcollectie biedt Yamaha de liefhebbers van trendy lifestyle kleding alle kansen zich te profileren. De nieuwe collectie is zó aantrekkelijk dat zowel hardcore motorliefhebbers als "gewone" dragers van casual kleding altijd opvallend voor de dag kunnen komen. Yamaha_lifestyle.jpg Binnen de Speedblock en LAB collecties vinden zowel mannen, vrouwen als zelfs kinderen vrijetijdskleding van hun keuze. Met jacks, shirts, gebreide truien en vesten met én zonder capuchon is de stoere kleding vooral gericht op praktisch draagcomfort en hoge kwaliteit. De primaire kleuren zwart, rood, geel en donkerblauw versterken de stoere uitstraling, terwijl de Yamaha-merknaam overal opvallend aanwezig is. Zo laten de Speedblock-lijn en kleding uit het Yamaha LAB altijd zien waar de drager voor staat! De uiterst originele en herkenbare Iwata-lijn is een rechtstreekse verwijzing naar de Japanse afkomst van Yamaha. In de loop der jaren zijn deze Japanse roots synoniem geworden voor kwaliteit, sportiviteit en vooruitstrevende vernieuwing. Met de rode zon als opvallend symbool, gecombineerd met Japanse karakters, laat de drager zien trots te zijn op zijn lifestyle. De basic-kleuren zijn op de vernieuwende kledingstukken gecombineerd met opvallende accenten, die de herkenbare Japanse vlag nog sterker doen uitkomen. De opvallende Iwata-lijn wordt gecompleteerd door twee stijlvolle lederen motorpakken, één voor heren en één voor dames. De Speedblock, LAB en Iwata collecties zijn vanaf december verkrijgbaar bij de officiële Yamaha dealers.
MV's nieuwste Brutale is compleet waanzinig. Het krankzinnige karakter van de 1078RR is een bijna niet te voorkomen consequentie van montage van een ultra krachtig motorblok in een kort lichtgewicht frame. Nieuw aan de 2009 Brutale is het motorblok, de grootste ooit voor een naakte MV. Het DOHC, viercilinder in lijn motorblok heeft dezelfde 1078cc inhoud als de F4 RR 312 Superbike. Ondanks het lagere vermogen, draagt de Brutale wel dezelfde RR aanduiding. De compressieverhouding is dezelfde, namelijk 13:1 gebleven. Tevens zijn bij de Brutale de grote F4 kleppen, snelle nokkenassen en het EBS anti-engine-braking systeem weggelaten. Door al deze veranderingen mist de Brutale maar liefst 36pk in vergelijking met de F4 maar er blijft altijd nog 154pk over en dat is veel, heel veel voor een naked bike. De wielophanging maakt gebruik van een aantal dezelfde onderdelen als de F4.
Saxon Motorcycles Europe presenteert haar eerste officiële dealer in Duitsland: Saxon Motorcycles Bayern. Vanaf heden zijn de Europese Saxon modellen Warlord en Firestorm ook in Duitsland te koop. Saxon Motorcycles Europe is verheugd, de eigenaren reageren: “Duitsland is een van de ultieme motorlanden, het is fantastisch om nu ook in Duitsland een professionele dealer te hebben” aldus Rinke Andringa. “Zij zullen het gevoel van freedom en fun van onze prachtige custom motoren goed overbrengen aan de consument” licht Frank Vermeulen toe. Rolf Hermes, eigenaar van Saxon Motorcycles Bayern zegt: “ik ben er trots op de prachtige Amerikaanse Saxons in Duitsland te gaan presenteren. De motoren passen altijd, omdat ze custom voor elke individuele klant geproduceerd worden.” In Duitsland is motorrijden een grote hobby, het prachtige landschap, de goeie wegen en de ruimte creëren de ideale gelegenheid om in een land als Duitsland motor te rijden. De stoere uitstraling van de Amerikaanse Saxon motoren zal het plezier alleen maar vergroten. De Saxon modellen Warlord, Firestorm en Henchman zijn fabrieksmotoren die op maat worden geproduceerd, met een extreme, stijlvolle uitstraling. Prachtige semi-custom motoren die passen bij mensen die vrijheid en plezier belangrijk vinden en durven hun eigen keuzes te maken. Tegelijk rijden ze zeer comfortabel. Saxon Motorcycles Europe heeft in februari 2007 de Europese Type goedkeuring voor haar modellen Firestorm en Warlord behaald en deze maand voor de Henchman. Zij voldoen hiermee aan de strenge Europese eisen op het gebied van veiligheid, emissie en geluid. De motoren kunnen door de dealer direct op kenteken gezet worden. Algemene informatie over Saxon Motorcycles Europe en de Warlord en Firestorm is te vinden op internet via www.SaxonMotorcycles.eu of binnenkort op www.saxonmotorcycles.de.
De ultieme auto en motorsport beurs de Racing EXPO Leeuwarden groeit in populariteit dat was afgelopen jaar goed te merken met bijna 25000 bezoekers die de weg naar Leeuwarden wisten te vinden. Onze bezoekers vragen steeds meer om informatie. Hier door heeft de organisatie van de show in samenwerking met zijn webmaster en media partner Raceflash.nl besloten de huidige website: www.racing-expo.nl totaal te vernieuwen en meer informatie toe te voegen. Al zijn alle pagina's nog niet allemaal gevuld, de website zal nu wekelijks dan wel dagelijks bijgewerkt worden. Zo kan men op de vernieuwde website nog meer foto's van de afgelopen beurs bekijken, om zo een idee te krijgen wat de Racing EXPO Leeuwarden in 2009 allemaal te bieden heeft, en om al vast in de stemming te komen voor de komende beurs. En zo kunnen belangstellende standhouders, indien ze thuis geen informatie pakket hebben ontvangen inschrijf formulieren downloaden van de site. Al het actuele beurs nieuws zal op de site verschijnen en ga zo maar door. Er is al veel werk verricht aan de site en er zal nog meer plaats vinden. Zo zal de beurs wederom in oppervlakte gaan groeien. En is de openingstijd voor zaterdag 21 februari aangepast van 12.00 uur tot en met 21.00 uur. Het programma in de Live Action Arena zal er weer spectaculair uitzien, en zal menig race hart weer sneller doen kloppen. Nu het race seizoen op bijna elk circuit ten einde is, komen de inschrijving voor deelname aan de beurs goed op gang. Diverse standhouders hebben al extra standruimte aangevraagd, na de succes volle deelname aan de beurs van 2008 waar veel handel en goede contacten werden gedaan. De organisatie verwacht voor de komende beurs nog meer nieuwe standhouders die hun geluk in Leeuwarden willen beproeven. Het ligt voor de meeste race fans misschien iets verder weg, maar de grote kracht van Leeuwarden is dat de Racing EXPO Leeuwarden file vrij te bereiken is en met meer dan voldoende parkeerplaatsen die spot goedkoop zijn. Naast alle belangstelling voor de auto en motorsport neemt ook de tuning wereld weer een belangrijke plaats in op de show met onder anderen weer een show en shine wedstrijd om de ICE top 20 gesponsord door Turtle Wax. Tot nu toe hebben zich al ongeveer 250 auto's ingeschreven voor deelname aan deze wedstrijd. Binnen kort meer nieuws over de snelst groeiende auto en motorsport en tuning beurs van Nederland. Kijk dus regelmatig op onze officiële Racing-Expo website www.racing-expo.nl waar het laatste nieuws te vinden is. Dit persbericht wordt zo wel door de organisatie van de Racing EXPO Leeuwarden als wel door onze media partner Raceflash.nl verstuurd.
Een Buell rijder is iemand die zijn (of haar) persoonlijkheid onderstreept door de keuze van motor waarop hij rijdt. Dit kan hij nu ook nog extra uitdragen in het customizen van zijn Buell en de kleding die hij draagt. Erik Buell is eigenwijs en dat zijn zijn motoren (en rijders) ook. Dit geldt voor de luchtgekoelde XB-modellen, maar ook voor de 1125R en de gloednieuwe 1125CR. Met de nieuwe Parts, Accessories & MotorClothes catalogus kan nu iedereen zijn Buell een volledig eigen stijl geven. In de catalogus staan per model de mogelijkheden van customizen aangegeven. Van handgrepen, windschermen, buddyseats en reistassen tot een volledig in vele kleuren verkrijgbaar bodywork. Een nieuwe aanwinst in het aanbod van de Buell MotorClothes collectie is de Buell Mesh Jacket. Deze jas, met Buell logo's op zowel voor- als achterzijde, is volledig voorzien van een luchtdoorlaatbare buitenste laag. Ook de Buell 'Street Flame' helm is nieuw. Dankzij de uitneembare en wasbare binnenvoering is hij heel aangenaam om te dragen. Voor meer informatie over de catalogus of over het customizen en de Buell kledinglijn kun je terecht bij de Authorized Buell dealer of kijk op www.buell.com.
Valentino Rossi is weer de allersterkste in de MotoGP, de belangrijkste motorraceklasse ter wereld. Als eerbetoon aan de beste motorracer ter wereld komt de beste motorfabrikant* ter wereld nu met een exclusieve Valentino Rossi Aerox R Race Replica scooter, waarvan er een zeer beperkt aantal naar Nederland komt. Deze Aerox R Race Replica is helemaal compleet met de dynamische uitstraling van het Fiat-Yamaha MotoGP team, inclusief sponsornamen, opvallende “Rossi” velgstickers en natuurlijk het inmiddels legendarische nummer 46. Niet alleen was het voor de Italiaanse superster een mijlpaal dat hij voor de 8ste keer een wereldtitel pakte, voor Yamaha Motor was dit het ultieme bewijs dat alleen de beste motor kan winnen. Met deze titel is de twee-eenheid Rossi-Yamaha dan ook weer sterker geworden en de coureur liet dan ook niet na vele malen te melden dat hij alleen op deze Yamaha en met zijn huidige Fiat-Yamaha team deze titel had kunnen pakken. De sportieve Yamaha Aerox R 50 cc scooter heeft een vloeistofgekoeld motorblok en combineert daardoor heftige prestaties met een zeer economische inzet. Met technische hoogstandjes als halogeenverlichting, telescoopvoorvork, informatief dashboard met benzinemeter, schijfremmen voor en achter en pittige acceleratie is de Aerox R de sportiefste scooter op de MotoGP circuits. Het lage verbruik en praktische zaken als voldoende (afsluitbare) opbergruimte maken de Aerox R Race Replica tot een ideale sportieve partner. De adviesverkoopprijs voor deze direct leverbare, waanzinnig gave Valentino Rossi Aerox R Race Replica is € 2.599,-. Op de website http://www.yamaha-motor-europe.com/replica/aerox-team kan Valentino’s vervoer uitgebreid bewonderd worden. *Naast de wereldtitel voor de beste rijder won Yamaha Motor ook de wereldtitel voor fabrikanten en won het Fiat-Yamaha team de hoogste prijs voor het beste raceteam in de MotoGP.
Tijdens de Eicma motorshow in Milaan presenteerde Aprilia naast de eerder geïntroduceerde RSV4 Superbike haar complete 2009 modellen line-up. Met veel nieuwe innovatieve producten stal het Italiaanse merk de show in haar thuisland. Shiver 750 GT / ABS De populaire Shiver 750 is in 2009 ook leverbaar als Shiver 750 GT. Voorzien van een functionele en tevens stijlvolle tophalf, een sportieve onderspoiler en uitgerust met ABS. Het high-tech 90° V twin motorblok, ontworpen en geproduceerd door Aprilia, beschikt over eindeloos veel koppel dat wordt aangestuurd door een unieke “Ride by Wire” elektronische gashendel. De in drie standen verstelbare mapping zorgt voor een perfecte afstemming van het vermogen en koppel op de rijomstandigheden. Het fraaie en zeer innovatieve frame, zorgt voor fantastische stuureigenschappen en uitstekend comfort. Of je nu in de stad of in de bergen rijdt, ervaren bent of net begint met motorrijden, de nieuwe Shiver 750 GT biedt je alles wat je maar wilt en altijd met de rijsensatie en passie die je van Aprilia mag verwachten! Mana 850 GT / ABS De nieuwe Mana 850 GT combineert gemak en comfort met sportieve prestaties en unieke Italiaanse styling. Nu uitgerust met een comfortabele tophalf met verstelbaar windscherm en voorzien van een hightech ABS systeem. De Aprilia Mana is een unieke motorfiets met een sportieve automatische versnellingsbak die eveneens handmatig kan worden bediend met versnellingspook of stuurbediening. Het vloeistofgekoelde 839cc V twin motorblok beschikt over ruim 75pk en een zeer vlakke koppelkromme voor voldoende acceleratie bij ieder toerental. Met behulp van een stuurschakelaar kan gekozen worden voor verschillende standen voor het vermogen: Tour (maximum comfort, laag verbruik), Sport (optimale prestaties) en Regen (voor natte, gladde omstandigheden). Het fraaie buizenframe van de Mana zorgt niet alleen voor een stijlvol uiterlijk maar ook voor uitstekende stuureigenschappen. De voorvering zit verwerkt in een upside-down vork, voorzien van twee roestvrijstalen zwevende remschijven met radiaal gemonteerde 4-zuiger remklauwen. De achterzijde wordt afgeveerd door een verstelbare monoshock. Onder de dummytank biedt de Mana voldoende ruimte om een integraalhelm op te bergen, in een verlichte opbergruimte met 12 volt voeding en mobiele telefoonhouder. Het instrumentarium van de Mana is zowel analoog als digitaal, waarbij het laatste deel te bedienen is via een muis op het stuur. Dorsoduro 750 / ABS De ultieme funbike van Aprilia nu met de zekerheid van ABS en fraaie onderspoiler: de nieuwe Dorsoduro 750! Het motorblok van de Dorsoduro is ontwikkeld in samenwerking met Aprilia Racing, dat grossiert in wereldtitels. Het resultaat is een compact 90° V twin motorblok met een extreem vermogen van 92pk en een koppel van 82Nm. Voorzien van een geavanceerd elektronisch brandstof injectiesysteem en een in drie standen verstelbare mapping voor optimale prestaties onder alle omstandigheden. Het lichtgewicht frame beschikt over een enorme stijfheid dat perfect aansluit bij het sportieve karakter van de Dorsoduro. Ook uit de kenmerkende Italiaanse styling straalt de agressie en passie van Aprilia Racing. Mana X De designers van Aprilia lieten op de Eicma zien dat zij niet stil hebben gezeten; een compleet nieuw conceptmodel werd geintroduceerd: de nieuwe Mana X. Niet voor niets is voor het conceptmodel gekozen voor de vooruitstrevende techniek van de Mana 850, dit sluit namelijk perfect aan bij de toekomst van het motorrijden: verfijnd en comfortabel maar ook stoer en bovendien met een hoog fun-gehalte!
Motor specificaties Slagvolume: 84.7cc Type: 2-takt vloeistof koeling Boring/slag: 48.0 mm (1.890 in) x 46.8 mm (1.843 in) Compressie verhouding: 9.5/10.9 : 1 Carburateur: KEIHIN PE28, Mengsmering: 30 : 1 Ontsteking: Electronisch(CDI) Transmissie: 6-constant mesh secundaire transmissie: D.I.D 428DS, 118 schakels Chassis en afmetingen Voorvering: Telescopisch, veer en olie demping Achtervering: Link type, veer en olie demping Voorrem: schijfrem Achterrem: schijfrem Voorband: 70/100-17 40M Achterband: 90/100-14 49M Totale lengte: 1805 mm (71.1 in) Totale breedte: 735 mm (28.9 in) Hoogte: 1100 mm (43.3 in) Zithoogte: 850 mm (33.5 in) Grond speling: 325 mm (12.8 in) Wheelbase: 1240 mm (48.8 in) Gewicht: 73 kg (161 lbs) Tankinhoud: 5.0 L (1.3/1.1 US/Imp gal)
Naast rijden op twee wielen, blijkt MotoGP wereldkampioen Valentino Rossi ook goed uit de voeten te kunnen met 4 wielen. Tijdens een rally show afgelopen weekeinde in het Italiaanse Monza eindigde Rossi op de 2e plek.
Het Engelse Insurance Institute for Highway Safety, een overkoepelend orgaan voor verzekeringsmaatschappijen, heeft middels een diepgaand onafhankelijk onderzoek over ABS vastgesteld dat het systeem daadwerkelijk ongelukken en doden reduceert. In een recente publicatie heeft de instelling een bevestigend artikel vrijgegeven waarin motorfietsen zonder en mét ABS vergeleken zijn. De vergelijking werd toegepast schade claims van twaalf verschillende type motorfietsen met ABS systeem en dezelfde types zonder ABS systeem. In de analyses werden ook zaken als uiteindelijke reparatiekosten, sekse, leeftijd van de motorfiets en andere toepasbare factoren in de uiteindelijke overweging meegenomen. Alle tests hadden als conclusie dat verzekeringskosten voor motorfietsen met ABS systeem aanzienlijk lager waren dat de kosten voor de vergelijkbare modellen zonder ABS. ABS systeem BMW R1200GS, Foto: motorcycleinfo.co.uk
Suzuki eigenaren die eind deze maand de International Motorcycle & Scooter Show in Birmingham bezoeken, kunnen bij de stand van Suzuki GB gratis een voucher voor een origineel oliefilter afhalen. De voucher kan de Suzuki eigenaar inleveren bij elke lokale gemachtigde Suzuki dealer en krijgt daarvoor in ruil een gratis oliefilter. De ludieke actie is door Suzuki in het leven geroepen om haar vaste klanten te belonen voor hun loyaliteit jegens het merk. De voucher is verkrijgbaar in gelimiteerde aantallen en moet worden gebruikt tussen 1 december 2008 en 31 maart 2009.
De Nürburgring, het beroemdste en tevens meest gevaarlijke circuit ter wereld, is hot. Naast de talloze evenementen die er jaarlijks plaatsvinden, scheuren er dagelijks tientallen enthousiastelingen over de 172 bochten tellende racebaan. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat er steeds meer publiek toestroomde, met als gevolg dat er zich volop restaurants, bars, discotheken en hotels hebben gevestigd. Men is van plan om de omgeving rondom het circuit verder uit te breiden met nog meer vermaak voor de bezoeker. Voor medio 2009 is ondermeer gepland een welkomstcentrum, een motorsport resort, het ‘Eifel dorp’, een evenementenhal, een winkelboulevard en een ‘Indoor Arena’. De snelste rollercoaster ter wereld moet de echte speedfreak aanspreken. Met 3,4 G-krachten op je lichaam ga je van 0 tot 217 km/h in 2,5 seconden. De Ring trekt jaarlijks nu zo’n 2 miljoen bezoekers. Als de plannen doorgaan, hoopt men zo’n 500.000 extra bezoekers aan te trekken.
Terwijl bijna alle bedrijven over de gehele wereld lijden onder de economische crisis, zit Ducati op rozen. De inkomsten over de eerste negen maanden van 2008 groeiden 25% en de netto winst steeg met maar liefst 84% ten opzichte van dezelfde periode in het afgelopen fiscale jaar. Motorfiets transporten van fabriek naar dealers namen met 19% toe tot 36.979 stuks. De fabriek uit Bologna zegt nog steeds de voorspelde 20% verkoop groei in het lopende fiscale jaar te kunnen behalen.
De Londense burgemeester Boris Johnson heeft aangegeven dat motorrijders gebruik mogen maken van de busbaan. De proef, die achttien maanden zal gaan duren, gaat op 5 januari van start. Johnson: "We willen mensen aanmoedigen meer gebruik te maken van fiets en motorfiets en ik ben van mening dat zij succesvol en veilig gebruik moeten kunnen maken van busbanen. Aan het eind van de proefperiode luisteren we aandachtig naar de meningen van alle weggebruikers en nemen aan de hand van de uitkomst een definitieve beslissing of de situatie in de toekomst zal blijven bestaan."
Niemand minder dan Stéphane Peterhansel is het nieuwe boegbeeld van Heroes Legend! Hij heeft zich onlangs bij de organisatie aangesloten en zal al zijn ervaring inbrengen om van de 4e editie van Heroes Legend een groot succes te maken. Als negenvoudig Dakar winnaar is hij de absolute recordhouder!!! Meest recent natuurlijk zijn de drie totaal overwinningen bij de auto’s. Maar ook op de motor schreef hij geschiedenis. Maar liefst zes maal wist hij de overwinning naar zich toe te halen! Stéphane Peterhansel is hiermee uitgegroeid tot één van de meest aansprekende en belangrijkste karakters in “le Dakar” en de Afrikaanse Rally Raid wereld in het algemeen. “Heroes Legend is gemaakt voor de amateur, de echte liefhebber die moet werken met een budget dat haalbaar is. Het geeft zowel de nieuwelingen als meer ervaren rijders de mogelijkheid zichzelf te overtreffen op weg naar het mythische ‘Lac Rose”. In een spirit van competitie, delen, ontdekken en authentieke rally ambiance. "Met mijn betrokkenheid bij HEROES LEGEND, wil ik graag mijn passie voor Afrikaanse rallies met u delen. Dit geldt voor ieder die elk jaar de prachtige beelden op TV bewondert en tegen zichzelf zegt: “ooit maak ik mijn droom waar en ga ik, met de motor of auto, naar Dakar!”

Waarom ben je ingestapt bij de organisatie van Heroes Legend? Stephane Peterhansel: “In 2006, toen de eerste editie werd aangekondigd, kocht ik een Yamaha XT 500 om te prepareren en deel te nemen aan deze nieuwe rally. Vanwege professionele redenen moest ik al afhaken voor vertrek maar vanaf dat moment was ik geïnteresseerd in het originele concept van deze rally en had het mijn belangstelling. Een wedstrijd als team, een combinatie van een motor en een 4x4, 2 motoren of 2 4x4’s, maakt het mogelijk deze rally met vrienden te rijden en biedt de mogelijkheid Afrika te ontdekken. Het klassement is niet de eerste prioriteit. Deze rally staat vooral voor plezier hebben." "Toen Dominique Rochette, mijn trouwe vriend die al mijn motoren prepareerde bij Yamaha, en ook de roadbooks maakt voor deze rally, het project kwam presenteren vergezeld van Roel den Braven en Anne Marie Gerandi die 10 jaar verantwoordelijk was voor de deelnemers bij de Dakar en Le Touquet, accepteerde ik meteen hun voorstel. Dit team van professionals en gepassioneerde mensen staat garant voor een serieuze en kwalitatief goede organisatie. De vorige drie edities hebben laten zien dat dit concept, gemaakt voor amateurs, veel potentie heeft. Dit soort rally’s voldoet aan de verwachtingen van heel veel mensen die dromen van avontuur met een redelijk budget en een redelijk niveau van preparatie van hun motor of 4x4."

Wat wil je graag toevoegen aan de organisatie? Stephane Peterhansel: ”Mijn sportieve carrière begon in 1987 en na al die jaren van jagen op overwinningen wil ik ook ontdekken hoe het werkt om een rally te organiseren die door 5 landen loopt. Tevens wil ik ook mijn ervaring inbrengen om het concept verder te ontwikkelen en het mogelijk te maken dat meer gepassioneerde mensen hun droom waar maken: naar Dakar gaan en plezier beleven.” “Afrika heeft me veel gebracht maar ik heb nooit de tijd gehad het te ontdekken omdat het resultaat altijd voorop stond. In Heroes Legend is er een teamklassement en een individueel klassement. Echter, de grootste overwinning voor de deelnemers die van start gaan bij de Eiffeltoren is om in Dakar aan te komen”

Palmares Stephane Peterhansel: - 6 overwinningen op de motor met Yamaha (Dakar 1991, 92, 93, 95, 97 en 98) - 3 overwinningen per auto met Mitsubishi (Dakar 2004, 2005 en 2007) - 2-voudig Enduro wereldkampioen 250 cc met Yamaha 250 in 1997 en 2001
Honda wil graag Michael Schumacher overhalen om in het WK Superbike te gaan rijden, meldt RTLGP. De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 is momenteel actief in het Duits Superbike-kampioenschap.

In een interview met de Italiaanse sportkrant Gazetta dello Sport heeft Honda-baas Carlo Fiorani laten weten dat Schumacher zo voor Honda in het WK Superbike kan rijden. "Michael is ervan overtuigd dat het Duits kampioenschap de juiste keuze voor hem is op dit moment. Hij heeft nog niet gevraagd om in het WK te rijden. Maar als hij wil, hoeft hij het alleen maar te vragen."


Bron: Moto73.nl
In bijna ieder Grand Prix seizoen breken coureurs records en dit jaar was daarop geen uitzondering. Het gaat in dit artikel echter niet om de 373 punten die Rossi bij elkaar gereden heeft of om de ronde records van Casey Stoner maar om het aantal crashes, 876 om precies te zijn. Dit hoge aantal is door de Grand Prix deelnemers tijdens vrije trainingen, kwalificaties en races in de 125cc, 250cc en MotoGP series bereikt en betekent een gemiddelde van 48 crashes per race weekend. Er moet wel gezegd worden dat 2008, met minstens 1 natte dag per race weekend, wel het meest natte seizoen ooit was. Bovenaan de lijst staat Randy DePuniet met 22 crashes in de MotoGP, Mattia Pasini en Karel Abraham voeren met 23 crashes de lijst aan in de 250cc en Bradley Smith en Jules Cluzel delen 19 crashes in de 125cc.
Stuart Easton, die in 2006 een half seizoen in het WK Supersport reed, heeft de Macau Grand Prix gewonnen. De Honda-rijder wist Michael Rutter voor te blijven. En dat is in Macau een prestatie op zich want Rutter wist de afgelopen zes jaar te winnen op het extreem smalle statencircuit.

Hoogtepunten

1. S. Easton (Doosan Honda) 37:09.404
2. M. Rutter (NW200 Ducati) 37:12.126
3. J. McGuinness (Vent Axia Honda) 37:41.115
4. L. Carreira (Benimoto Suzuki) 37:49.366
5. M. Barnes (Vent Axia Honda) 37:49.386
6. S. Thompson (Sloan Honda) 37:55.314


Bron: Moto73.nl
Het team van Marco Borciano, dat in 2009 uitkomt in het World Superbike Championship, zal haar naam veranderen in “Team Sterilgarda”. Het sponsorcontract met "Go Eleven" is afgelopen en het team wil het bedrijf bedanken voor de samenwerking van afgelopen seizoen. Shane Byrne en Alessandro Polita zijn in 2009 de rijders voor het Italiaanse team.
De laatste race van het seizoen tijdens de Spaans Open kampioenschappen op het circuit van Jerez de la Frontera heeft het DeGraaf / Exact Software Juniors afgesloten met een overwinning. De Zwitser Randy Krummenacher wist in een zinderende race nipt de winst te pakken voor de Spaanse kampioen Efren Vazquez.

Krummenacher: "Pffff, dit was geen gemakkelijke race! Ik wist dat ik sneller was dan Vazquez maar op de rechte stukken liep zijn motor iets beter. Bij het accelereren was mijn motor weer sneller maar het was moeilijk om hem te passeren. In de 12e ronde lukte het me en concentreerde ik op mijn eigen ronden. Ik ben enorm blij dat ik de race heb gewonnen en na mijn matige seizoen kan ik mijn geluk niet op! Ik kan niet wachten tot volgend seizoen. Ik wil graag mijn team bedanken voor het geweldige werk wat ze verricht hebben. Op dit moment heb ik gewoon het beste team ter wereld!"

Joey Litjens reed een sterke race die hij finishte op de zevende plaats, dertien seconden achter Krummenacher. Ook Michael van der Mark kwam sterk voor de dag met plaats tien. Jerry van de Bunt viel uit in de 11e van de 16 ronden tellende race.

Met deze race is het lange seizoen nu echt ten einde gekomen. Gelukkig beginnen de wintertests binnenkort. Mis 't niet op MOTO73.nl!


Bron: Moto73.nl
Belg Steve Ramon heeft de Red Bull Knockout 2008 gewonnen. Uit een startveld van 650 deelnemers werd Ramon na twee manches de winnaar van de premie van 15.000 euro. Tweede werd de Fransman Arnaud Demeester terwijl Belg Johan Boonen de derde plek pakte. Link: Officieuze uitslag 2e manche (PDF)
Fotograaf Edwin Smulders is in de groep van zes bekende Nederlanders als beste uit het Nationale Verkeersexamen gekomen. Dat werd zaterdagavond duidelijk tijdens het rechtstreekse SBS6-programma Het Nationale Verkeersexamen. Tijdens deze rechtstreekse televisieuitzending deden zes bekende Nederlanders zowel theorie- als praktijkexamen. Behalve Smulders haalden ook Rob Geus en John van den Heuvel beide onderdelen. Sipke Jan kwam als slechtste uit de bus; hij zakte zowel voor het theorie als praktijkgedeelte. Corine haalde alleen haar theorie, Elize haalde dat onderdeel juist niet. Foto: petersmulders.nl Het theorie-examen bestond uit vijftig vragen samengesteld door de ANWB. Daarnaast deden de BN'ers bijzondere verrichtingen in het verkeer. Dit alles onder het toeziend oog van deskundige professionals. Niet alleen de prominenten, maar ook gasten in de studio en de kijkers thuis, konden meespelen om hun verkeerskennis op de proef te stellen middels stemkastjes en per sms. Ook werd in de uitzending aandacht besteed aan het verkeersveilige vervolg van de ANWB-jubileumcampagne Kind Verkeersveilig.
Jaarlijks verongelukken honderden mensen in het verkeer. Familieleden en vrienden van verkeersslachtoffers worden geconfronteerd met een onverwacht en onvoorzien verlies van een dierbaar familielid of vriend. De Nationale Herdenking van Verkeersslachtoffers biedt de gelegenheid samen met lotgenoten en andere genodigden stil te staan bij dit verlies. Deze Nationale Herdenking van Verkeersslachtoffers wordt dit jaar voor de 13e keer gehouden. De organisatie is in handen van de Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS). De ANWB is dit jaar gastheer. De herdenking vindt plaats op zondagmiddag 16 november 2008 op het ANWB hoofdkantoor in Den Haag. De Vereniging Verkeersslachtoffers behartigt de belangen van de verkeersslachtoffers en nabestaanden en biedt gelegenheid tot contact met lotgenoten. De vereniging heeft tevens tot doel de leden actief te betrekken bij het verbeteren van de verkeersveiligheid en het optimaliseren van de hulpverlening. De ANWB is op vele manieren betrokken bij de verkeersveiligheid. Voorlichting en belangenbehartiging moeten bijdragen aan een betere verkeersveiligheid. De ANWB Verkeersslachtofferlijn helpt verkeersslachtoffers, hun naasten en/of nabestaanden bij de juridische en fin anciële afwikkeling van verkeersongeval. De VVS en de ANWB nodigen nabestaanden en andere betrokken aanwezig te zijn bij de herdenking op 16 november. Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden kunt u vinden op www.verkeersslachtoffers.nl.
Voertuig-eigenaren kunnen vanaf april volgend jaar hun kentekenbewijs digitaal schorsen. Daardoor hoeven eigenaren niet meer naar het Postkantoor om aan te geven dat hun voertuig niet meer op de weg zit. In plaats van een gang naar het Postkantoor kunnen eigenaren van een voertuig inloggen op de website van de RDW, zegt de overheidsorganisatie die een register bijhoudt van voertuigen op de Nederlandse wegen. Inloggen gaat via Digid, het digitale inlogsysteem van alle overheidsdiensten. De 68 euro die betaald moet worden voor een wijziging van het kentekenbewijs, kan worden overgemaakt via betaalsysteem iDeal. Het is niet mogelijk een voertuig over te schrijven via internet: een eigenaar kan alleen zijn voertuig schorsen: aangeven dat hij niet meer op de weg zit. Met een schorsing hoeft een eigenaar geen wegenbelasting meer te betalen. Ook kan een kentekenbewijs geannuleerd of verlengd worden. Dat zal volgens de RDW in 2009 ongeveer 380.000 keer gebeuren. De transactie via internet scheelt de voertuig-eigenaar meer dan een uur, zo heeft de overheidsdienst berekend.
De laatste race van het seizoen tijdens de Spaans Open kampioenschappen op het circuit van Jerez is goed begonnen voor het DeGraaf / Exact Junior Team. Gastrijder, en tevens de nieuwe aanwinst voor het DeGraaf Grand Prix Team in 2009, Randy Krummenacher pakte wederom de pole position.

Na zijn pole position in Valencia wist de Zwitser ook in Jerez de pole voor zich op te eisen. Jerry van de Bunt maakte het nog spannend door in de laatste ronde van de tweede en beslissende kwalificatie een 1:52,173 te rijden die genoeg was om morgen vanaf de 35e positie deel te nemen aan de race.

Van de overige Nederlanders reed Joey Litjens naar een 13e positie en nieuwkomer Michael van der Mark viel op met een zeer goede 17e positie die maar 0,3 seconde op de tijd van Litjens hoefde toe te geven. Jasper Iwema wist zich helaas niet te kwalificeren voor de race.


Bron: Moto73.nl
Naar aanleiding van een schouw door de MAG en de provincie Groningen heeft de provincie afgelopen zomer de vangrail op een aantal plaatsen omgetoverd tot motorrijdersvriendelijke geleiderails. Helaas werden we direct daarna door een oplettend MAG-lid geattendeerd op een storende fout: voor de geleiderails bij het Reitdiepsplein in Groningen lag een stoeprand! De MAG heeft dit voorgelegd aan de provincie Groningen en daar werd geen seconde geaarzeld. Er werd een alternatieve oplossing voorgesteld waar de MAG het mee eens kon zijn en een paar weken later is het probleem al verholpen! De trottoirband is verwijderd en het aanwezige hoogteverschil is - met een flauwe helling - opgevuld met asfalt. Veel wegbeheerders kunnen een voorbeeld nemen aan de oplossingsgerichte provincie Groningen!
Een 29-jarige motorrijder uit Beekbergen is vrijdag gewond geraakt door een aanrijding met een wild zwijn. Ook het dier heeft de aanrijding overleefd. De motorrijder zag het varken vanuit het bos de weg op lopen. Hij remde af en week uit, maar plotseling dook nog een groep zwijnen op. De bestuurder kon een aanrijding met één van de dieren niet meer voorkomen. Hij is met verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. Wilde zwijnen veroorzaken de laatste tijd veel overlast en gevaarlijke situaties door pardoes wegen over te steken. Staatsbosbeheer is samen met gemeenten en jagers bezig om maatregelen te nemen die moeten voorkomen dat de dieren uit de Veluwse bossen komen op zoek naar voedsel. Foto: rendier.info
Afgelopen woensdag 12 november, produceerde Buell haar 125.000ste motorfiets. Het betreft een witte 2009 1125R met Australië als bestemming. Eric Buell bouwde als ex werknemer van Harley-Davidson in 1983 zijn eerste motorfiets, een racer voor het AMA Formule 1 kampioenschap. Vandaag de dag werken er bij Buell ongeveer 200 mensen. 2009 Buell 1125R
Yamaha viert op uitnodiging van Fiat, de 100' ste verjaardag van de op 15 november 1908 in Wenen geboren, Karl Abarth. Abarth was tuner voor Fiat. Aangezien Fiat en Yamaha nauw samenwerken in de MotoGP, is deze samenwerking voor de hand liggend. De FZ1 Abarth Assetto Corse is hiervan het gevolg. "Assetto corse" staat voor : "klaar voor het circuit"
Husaberg begint weer helemaal opnieuw. Als dochter van het Oostenrijkse KTM heeft het Zweedse merk nu een nieuwe richting gekozen. Strategie hierbij is dat het merk zich als "premiummerk" boven KTM wil plaatsen. Speerpunten in deze marketingstrategie zijn handelbaarheid, innovatie, onderkoeld onderscheid, competitie en de Zweedse afkomst. Komend jaar wordt er met de FE450 en FE570 puur ingezet op endurogebruik. Hierbij wil Husaberg zich richten op de ervaren endurorijders die "iets anders" willen. Hoewel het merk zich met een nieuwe logo sterk richt op de Zweedse achtergrond is de feitelijke ontwikkeling en productie geheel in handen van het Oostenrijkse KTM. Verkoop zal voorbehouden zijn aan een klein aantal dealers onder leiding van KTM Nederland die hiervoor de officiële import overnam van Gert Brouwer.
De twee FE-modellen worden aangedreven door een geheel nieuw concept motorblok, deze zogenaamde 70-graden eencilinder is boven de aandrijving geplaats en geeft daardoor opvallend veel bodemspeling. De titanium kleppen in het "ongekeerde" blok worden bestuurd door een enkele bovenliggende nokkenas. Hiermee sluit Husaberg de periode af dat haar blokken vooral bekend waren als alleen maar "oersterk", al dan niet bereikt door het gebruiken van het grootste aantal cc's.
Doel in de ontwikkeling is altijd de wedstrijdsport, er wordt dus uitgegaan van een wedstrijmachine die straatlegaal moet worden gemaakt in plaats van een wegmotor die voor wedstrijden klaargemaakt moet worden.
...
Husaberg presenteert een breed assortiment accessoires, waarmee de revolutionaire nieuwe enduromodellen van dit traditionele Zweedse merk naar individuele wensen kunnen worden aangepast. Voor de Husaberg rijders zelf is vanaf heden een nieuwe kledingcollectie, die is voorzien van het vernieuwde Husaberg-logo. Zoals in het verleden gebruikelijk was, hebben de Husaberg-ingenieurs ook nu weer een uitgebreide range van nuttige en visueel aantrekkelijke technische accessoires ontwikkeld voor de nieuwe generatie enduro modellen. Deze accessoires zijn zowel op www.husaberg.com te vinden als in de nieuwe Husaberg Parts & Wear folder, die vanaf begin december bij de officiële Husaberg dealers ligt. Een actuele lijst vindt u op de website. Het nieuwe accessoireprogramma bevat bijna alles dat een rijder wensen kan, van een stuurdemper, een CNC gefreesde kroonplaat en van een Akrapoviç slip-on uitlaatdemper tot aan diverse blauw geanodiseerde motordeksels en bouten, een keuzeschakelaar voor de diverse ontstekingsmappingen. Een absolute topper in de range is het “User Setting Tool“, dat de rijder in staat stelt zijn rijstijl met behulp van de sensors van de brandstofinjectie kan analyseren en waarmee de mapping tot zekere hoogte individueel kan worden geprogrammeerd. Voor diegenen die hun nieuwe Husaberg op het asfalt de sporen willen geven bevat het accessoiregamma tevens een Supermoto Kit, met onder andere een set Supermoto wielen, een grotere remschijf inclusief adapter, een Supermoto voorspatbord en diverse andere beschikbare delen. Bezitters van een nieuwe Husaberg kunnen dankzij de nieuwe collectie Husaberg Wear nu een even grootse entree in de paddock maken als hun motoren. Deze kleine, maar zeer hoogwaardige kledinglijn is voorzien van het nieuwe logo, dat is geïnspireerd op de vlaggen van de Vikingschepen. De collectie bevat complete offroad outfits van handschoenen tot jassen, coole vrijetijdskleding en accessoires, zowel voor heren als dames. De nieuwe Husaberg modellen en de Husaberg Parts & Wear collectie zijn begin december als eerste te bewonderen bij Lemmens Motorsport en Brouwer Motors.
Voor het 2009 model hebben de technici de eigenschappen van de CBR1000RR Fireblade nog verder aangescherpt, en de Fireblade is ook leverbaar in nieuwe kleuren. Ook zijn er wat veiligheidscomponenten toegevoegd zonder dat dit ten koste is gegaan van de sportieve eigenschappen van de Fireblade, zoals het electronisch gecontroleerde ABS. De knipperlichten zijn geïntegreerd in de achteruitkijkspiegels. Sommige modellen zijn voorzien van een duozit. De nieuw leverbare kleur is "opaque" zwart. De standaardversie, zonder ABS, heeft remklauwen welke zijn uitgevoerd in zwart. De ABS -versie heeft remklauwen in de kleur Sherry Topaz Brown Metallic. Verder zijn er twee nieuwe kleuren leverbaar die Honda's vijftig jaar racegeschiedenis uitdragen, met een link naar de RC212V. De eerste kleur is de tri-colour HRC, de tweede kleur is de officiele Repsol kleur. Naast de "Pearl Sunbeam" wit en de Repsol replica kleuren, zijn de standaard modellen leverbaar in de kleuren van 2008, Graphite Black met Candy Glory Red, Pearl Sunbeam White met Graphite Black, Winning Red met Graphite Black and Graphite Black.
Rev'it! komt met de nieuwe Infinity all-weather overall om de Hollandse winter te trotseren. De overall heeft een losse snit zodat je er gemakkelijk een jas, trui of pak onder kunt dragen. Verschillende materialen zijn gebruikt zodat het waterdichte pak ademt, isoleert en vuilafstotend is. De lange rits van hals tot aan linkervoet vergemakkelijkt het aan- en uittrekken. Daarnaast zijn de nodige reflectoren aangebracht evenals protectoren ter hoogte van de schouders, ellebogen, heupen, knieën en rug. Aan echte koukleumen is ook gedacht; de overall heeft een uitsparing voor de plug van verwarmde onderkleding. Verkrijgbaar in zwart en lichtgrijs, van S tot XXXL en in 3 lengtematen.
Op 16 November 2008 is het weer showtime voor de KTM Newsclutch-reporters. Vanaf het woeste zandstrand, met het gebulder van 650 crossmotoren in de oren, gaan zij LIVE(!) de Red Bull Knock Out verslaan voor KTM’s online magazine KTM NewsClutch. Zo blijven de èchte liefhebbers van bloed, zweet en tranen continu op de hoogte van alles op en achter het strand.
KTMNewsClutch_RBKO2008.JPG
De KTM NewsClutch draait op de modernste onlinetechniek en brengt hierdoor in realtime een innovatief online magazine. Dus in het formaat van een tijdschrift maar dan met bewegende beelden en volop geluid. Door de KTM Newsclutch-reporters zal op zondag 3 keer een nieuwe versie worden geplaatst met heel veel nieuws en achtergronden. Drie keer per dag dus breaking news, foto's, videobeelden, pitreports en "behind the scene" racereports. Natuurlijk hebben we ook interviews met bekende en onbekende crosshelden vanaf het strand en uit de pitlane. We volgen natuurlijk ook de racende celebrities: autosportjournalist Allard Kalff, Eurosport commentator Diederick de Vries, TV-presentatrice Sjimmy Bruijninckx, “Boer” Frans en autocoureur Tim Coronel komen direct in beeld met hun reactie op de loodzware strandrace. Surf alvast voor een preview naar www.ktmnewsclutch.nl Real time publishing op zondag 16 november: 12.00 Early Brunch Special 15.00 "High Tea" Moments 18.00 Dinner & Final Magazine >> KTMNEWSCLUTCH.NL
De Politie en het Openbaar Ministerie in Breda hebben besloten om ruim 2900 kennisgevingen van bekeuring te seponeren. Het gaat om bekeuringen die op 16 en 23 september 2008 zijn uitgeschreven bij een snelheidscontrole aan de Rijsbergseweg in Effen. De politie kwam daar in actie nadat zij signalen had ontvangen dat bij wegwerkzaamheden fors te hard werd gereden. De veiligheid van de wegwerkers liep daardoor gevaar. Politie en Justititie hebben twee redenen om de 2900 bekeuringen te laten vervallen. Zo is inmiddels vast komen te staan dat bij de verwerking van de snelheidsovertredingen een administratieve fout is gemaakt. Verder is ook gebleken dat de tijdelijke snelheidsaanduiding op het moment van controles juridisch wel juist, maar toch niet optimaal is geweest. Foto: depers De administratie fout is de navolgende: De overtredingen werden geregistreerd buiten de bebouwde kom, terwijl in werkelijkheid de overtredingen binnen de bebouwde kom plaats vonden. Een correctie daarop is juridisch mogelijk, maar dat zou leiden tot een hogere boete. Het gaat de politie bij snelheidscontroles nooit om zo veel mogelijk geld te innen, maar om het vergroten van de verkeersveiligheid en het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers, in dit specifieke geval om de veiligheid van wegwerkers langs de weg. Overtredingen binnen de bebouwde kom worden harder gestraft dan buiten de bebouwde kom. Ter indicatie: een overtreding van 20 km/u te hard buiten de bebouwde kom levert een boete op van € 134,00. Voor een zelfde snelheidsovertreding binnen de bebouwde kom staat een sanctiebedrag van € 153,00. Inmiddels is de bebording aangepast en gaat de politie door met controles op lokaties waar wegwerkzaamheden plaatsvinden. Het is mogelijk dat een deel van de ruim 2900 snelheidsovertreders de boete inmiddels heeft betaald. Zij krijgen automatisch het boetebedrag terugbetaald. Alle betrokkenen krijgen binnenkort een sepotbericht van het Centraal Justitieel Incassobureau.
Toyota en Ducati hebben nauw samengewerkt om deze transporter te maken voor de Ducati Desmosedici. De auto is gepresenteerd op de SEMA in de Verenigde Staten. Als basis is de Toyota Tundra CrewMax gebruikt, en in de kleuren van de Ducati Desmosedici gespoten. De laadruimte heeft een electrische laadklep zodat de motorfiets er makkelijk opgereden kan worden, en is zodanig aangepast dat de Ducati erop past. De zijpanelen kunnen opgeklapt worden zodat gereedschap en kleding opgeborgen kunnen worden. Als stroomvoorziening zijn er pop-up zonnepanelen gemonteerd. De auto wordt aangedreven door een 5.7 liter V8 motor met supercharger en levert 500 pk
BMW heeft een link naar een nieuwe video teaser van zowel de S1000RR én de vergelijkbare straatversie vrijgegeven. In tegenstelling tot Aprilia, laat BMW af en toe wel motorgeluiden horen en die zijn zeer aangenaam. BMW heeft de video op haar internet tv kanaal geplaatst echter gaat het hier nog om een beta versie waardoor de kwaliteit niet geheel optimaal is.
Bij de ANWB komen geregeld klachten binnen over verkeerslichten. Om deze klachten nader te onderzoeken heeft de bond een enquête onder 750 leden gehouden. Bijna de helft van de ondervraagde weggebruikers ergeren zich vaak of zeer vaak aan verkeerslichten, die zij dagelijks passeren. De meeste mensen ergeren zich aan de lange wachttijd (met name ’s nachts) en aan een rood verkeerslicht als er geen kruisend verkeer is. Ook is er irritatie over lichten die te kort op groen staan. Het is belangrijk om verkeerslichten af te stemmen op het verwachtingspatroon van de weggebruiker. De ANWB dringt er dan ook op aan dat wegbeheerders luisteren naar weggebruikers en en gebruik te maken van hun ervaringen. Foto: kennislink Uit de enquête komt verder naar voren dat verkeerslichten die lang op rood staan onveilig gedrag uitlokken zoals door rood licht rijden, extra gas geven, langzamer rijden of een omweg via een sluiproute maken om een verkeerslicht te omzeilen. Een andere klacht gaat over de lange wachttijden bij lichten die gecombineerd zijn met spoorwegovergangen of bruggen. Nadrukkelijk wordt daarbij genoemd de cyclus die regelmatig wordt onderbroken voor het openbaar vervoer of spoor en dan weer opnieuw begint, waardoor een bepaalde richting nauwelijks aan bod komt. Ook worden vreemde manoeuvres genoemd. Bijvoorbeeld als het linksafslaan te lang duurt rijden de mensen rechtdoor, keren en slaan daarna rechtsaf. Fietsers klagen er met name over dat zij lang voor rood moeten wachten en daarbij vaak maar kort de gelegenheid hebben om over te steken. Ook klagen zij over brede wegen, die zij niet in een keer kunnen oversteken.
Bij de Dakar Preproloog in Valkenswaard zijn duizenden waardebonnen uitgedeeld voor een gratis eerste motorrijles bij een BOVAG-rijschool naar keuze. Je kan de bon ook downloaden voor een vliegende start van je opleiding of voor een eerste kennismaking met het motorrijden. Je mag de bon tot 1 januari 2009 inwisselen. Kijk op de BOVAG-site voor een overzicht van de deelnemende BOVAG-rijscholen. Om gebruik te maken van de gratis eerste motorrijles moet je uiteraard minimaal 18 jaar zijn en een geldig rijbewijs B of een theoriecertificaat motor hebben. Gratis1eLeswaardebonBovag.JPG
Licht en zwaar Voor het besturen van een motor heb je rijbewijs A nodig en daarvoor moet je een theorie- en een praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen bestaat uit twee afzonderlijke delen: voertuigbeheersing en verkeersdeelname. Sinds 1996 is er bij het motorexamen een onderverdeling in een lichte (25 kW) en zware (>25kW) categorie. Als je voor je 21ste slaagt, mag je de eerste twee jaar niet op een zware motor rijden. Daarna mag je zonder examens af te leggen de zware categorie gaan rijden. Slaag je na je 21ste, dan mag je direct op een zware motor rijden. Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je in het bezit zijn van een theoriecertificaat motor. Met een rijbewijs voor de personenauto mag je wel alvast beginnen met lessen voordat je het theoriecertificaat hebt. Wie het autorijbewijs nog niet heeft, moet eerst zijn theoriecertificaat behalen voordat hij aan de praktijklessen mag beginnen.
Cover_MOTO73_24_2008_lo.jpg Actueel: beurs Milaan Test: Kawasaki ZX-6R Eenheidsbanden in MotoGP Test: Ducati 848 en GSX-R750 WK Superbike Portugal Test Superbikemotoren Reis langs de slagvelden Occasion73: Ducati Multistrada Plus Vraagbaak Sportjournaal KNMV Nieuws Prijslijst nieuwe motoren Testrapport: Beta 450RR Column Diederick de Vries Occasion: accu vervangen Occasion: winterklaar maken Showroom: Honda CBR600FI
For the European Headquarters (based in Hoofddorp, the Netherlands) we are currently looking for a Trainee on the Corporate Marketing department m/f (37.5 hrs) Main purpose of job * Assistance of setting up a sponsor project. Tasks and responsibilities The trainee we are looking for will support in the below mentioned activities: * To set up a sponsoring project * To make a presentation map and a power point presentation * You maintain contacts with internal and external parties * All extra daily activities * Incidental travelling Job requirements: education/experience * Educated to HBO level (direction CE / CO / Marketing / Communcation) Specifics * Computer literated (Word, Excel and powerpoint) * Fluent Dutch and English (written and spoken) * The French language would be a plus * You have affinity with motorcycles * Start as soon as possible (for 4 or 5 months) When you are interested in this job, please contact Els Booij at [email protected] or +31 (0)23-5670500.
Crash.net meldt dat de kans groot is dat we volgend seizoen James Stewart vaker aan deze kant van 'de plas' in actie zullen zien. Volgens de Engelse site heeft de Amerikaan, die onlangs van Kawasaki naar Yamaha overstapte, dit laten weten na de Supercross in Bercy, die hij overigens won.

Stewart: "Ik plan om in 2009 voor de Motocross of Nations al een paar keer in Europa te rijden. Wie weet wel in de GP's. Als ik hier elke keer met politiebegeleiding gebracht wordt naar de circuit's, dan kom ik definitief naar Europa." Hiermee refereert Stewart naar de VIP behandeling die hij kreeg in Parijs en die blijkbaar erg goed beviel.

Afgelopen jaar kwam Stewart één keer naar Europa, tijdens de Motocross of Nations in Engeland. Dat werd een succes want Amerika ging met de eerste prijs naar huis.


Bron: Moto73.nl
Max Biaggi na de eerste officiele test op de Aprilia RSV4: " De Portimao test was mijn eerste officiele test op de Aprilia, na mijn eerdere test in Valencia op een vroeg prototype van de RSV. Hier hebben we gewerkt naar een startpunt, van waaruit we een goede basis kunnen opzetten om de motor af te stellen voor de verschillende circuits in de toekomst. Er zijn nog wat problemen op te lossen, maar we staan nog maar aan het begin. Ik ben derhalve erg tevreden met het werk wat we verricht hebben. We hebben veel belangrijke data verzameld wat de ingenieurs zal helpen nieuwe componenten te maken, om de RSV verder te ontwikkelen. Zo maken we de motorfiets stap voor stap klaar voor de competitie. Ik ben erg blij te mogen samenwerken met dit team. Het voelt voor mij als thuis komen" aldus Biaggi.
motoplus22.jpg MOTORNIEUWS 2009: EICMA MILAAN DUCATI: Streetfighter – 1198/S – 1098R BMW: F800R – Lo Rider concept HONDA: CB600F Hornet – Silverwing T400 KTM: 990 Adventure/R – 990 SMT – 1190 RC8R MOTO GUZZI: V7 Café Racer – Stelvio TT SUZUKI: Bandit 650/S – Gemma YAMAHA: XJ6 – Majesty 400 BIMOTA: DB7 TEST Eerste test Kawasaki ZX-6R Eerste test Quantya Strada; crossen zonder tanken! Generatietest Yamaha Fazer 600 All-road conceptvergelijking: F800GS, R1200GS, 690 Enduro en WR250R PRAKTIJK Occasion: Suzuki VS750/800 Intruder Tips & Tricks REPORTAGE Classic: BMW R80G/S Interview: Ludy Beumer TECHNIEK 20 jaar ABS Veiligheid: Car2Car Communication MotoGP-techniek: Yamaha YZR-M1 TOEREN Herfsttoer door de Dolomieten SPORT MotoGP testen 2009 WK Superbike Portugal
F Serie F 800 R € 8.800,00 2009_BMW-F800R.jpg K Serie K 1300 R € 15.650,00 K 1300 S € 18.050,00 K 1300 GT € 20.400,00 Registratiekosten € 47,00 Kosten rijklaar maken incl. 19% BTW
Event Executive on the Corporate Marketing department For the European Headquarters (based in Hoofddorp, the Netherlands) we are currently looking for an Event Executive for our Corporate Marketing department m/f (37.5 hrs). Main purpose of job You are responsible for the organization and the co-ordination of all events, exhibitions, press product introductions and dealer meetings throughout Europe. Reporting structure & Communication * This function reports to the Marketing Manager Europe of the Corporate Marketing Department * Internal communication: Marketing Manager, Events executive on Branch level * External communication: Trade fair and exhibition organizers, staffing services, venue and service providers, stand constructors Main tasks and responsibilities * Organization of Press Conferences and Press product launches in partnership with Press & PR Executive * Organization and/or coordination of Shows & Exhibitions throughout Europe * Organization of annual product meeting * Organization of European Dealer meeting * No managerial responsibilities Accountability * Will be given general and specific assignments with periodic control * Global travel will be undertaken within KME Travel Policy * Annual budget will be agreed by Marketing Manager Europe Job requirements: education /experience * 2 to 3 years experience in this job within a European company is a must * Educational level: MBO or HBO * Experience in dealing with different cultures * Experience in dealing with Press is preferred * Experience in project driven tasks Specifics * Fluent in English language, spoken and written * German, French, Spanish or Italian are preferred * Computer literated * Stand: KME-HQ Hoofddorp, The Netherlands * Driving license motor cycle is a pre * Frequently travel throughout Europe If you match our requirements; you are open, friendly, diplomatic and you are able to maintain close relationships with a variety of people, please send your Curriculum Vitae to Els Booij at [email protected] or contact me by phone 023-5670500.
...
Exact 650 durfals staan zondagmiddag, 16 november, klokslag één uur in Den Haag op het Scheveningse strand, klaar voor de grootste uitdaging in hun leven op een crossmachine. Want de Red Bull Knock Out 08 is heftiger dan ooit en met geen enkele andere race te vergelijken. In twee keer anderhalf uur wordt in de grensverleggende strijd tegen de elementen het uiterste gevraagd van mens en machine. Lef, uithoudingsvermogen, talent en doorzettingsvermogen bepalen uiteindelijk wie de ‘Knock Out’ wint en de hoofdprijs van 15.000 euro mag meenemen. Volgens Red Bull’s eventmanager Serjo Aronson belooft de derde editie van de RBKO een regelrechte thriller te worden. ,,Er zijn nog meer obstakels in het parcours opgenomen dan vorig jaar, zodat er voor de coureurs bijna geen ruimte meer is op adem te komen,’’ legt Aronson uit. Om het toch al zo zware traject nog zwaarder te maken wordt het lange recht stuk dit jaar onderbroken door middel van een wasbord en een kombocht. In totaal bevat het parcours zes zware obstakels en drie verschillende wasborden. Aronson: ,,Ik ben benieuwd hoeveel deelnemers werkelijk de finish gaan halen.’’ Het concept van de Red Bull Knock Out is uniek in de wereld. De strandrace biedt motorcrossamateurs de kans hun helden uit de MX1, MX2 en MX3-klasse uit te dagen. Ook dit jaar staan er weer wereldtoppers aan het vertrek, zoals de gebroeders Potisek, David Knight, Joel Smets, Mohammed Balooshi, Valtteri Salonen en Dougie Lampkin. Uit Nederland doen Erik Eggens, Marc de Reuver (winnaar 2006) en voormalig MotoGP-coureur Jurgen van den Goorbergh een gooi naar de titel. ,,De RBKO hoort op mijn lijstje thuis,’’ meent Van den Goorbergh, ,,want alleen de sterksten blijven overeind.’’ Rauw, puur en natuur zijn de sleutelwoorden in het genadeloze gevecht tegen de elementen van zee, zand en modder, die als een natuurlijke ‘knock out’ fungeren. ,,De Red Bull Knock Out ’08 is met recht de heftigste strandrace ter wereld,’’ vindt Marc de Reuver. Ook een aantal BN-ers (autosportjournalist Allard Kalff, Boer Frans, presentatrice Sjimmy Bruijninckx, de Knock Out cross Beer uit Lemmer Rintje Ritsma en autocoureur Tim Coronel) maakt zondag zijn opwachting bij de RBKO. Quick facts RBKO 08- Er is 30.000 m3 zand verschoven om het parcours nog zwaarder te maken - 3 wasborden met een totale lengte van 1,5 kilometer - In totaal registreren 26 camera’s de televisiebeelden - De jongste deelnemer is 14 jaar, de oudste 56 - In het veld van 650 deelnemers bevinden zich tien vrouwen Net als vorig jaar is ’s werelds heftigste strandrace rechtstreeks te volgen op RTL7. Uniek dit jaar is dat de gehele strijd der titanen via een livestream op internet (www.redbullknockout.nl) is te volgen waarbij je zelfs jouw favoriet kunt volgen. Vorig jaar bezochten 150.000 toeschouwers het evenement, dat ook dit jaar gratis toegankelijk is. In verband met de te verwachten drukte en de afzetting van de Strandweg wordt het publiek geadviseerd gebruik te maken van het openbaar vervoer.
De Ducati Streetfighter heeft met 25.31%, het hoogst aantal stemmen gekregen. Gevolgd door de Aprilia RSV4 Factory met 22.01% van de stemmen, de MV Agusta Brutale 1078RR kwam op de derde plek met 12.45% van de stemmen. 4- KTM RC8, 3.32% 5- Harley-Davidon XR1200, 2.08% 6- Benelli Due 756, 0.66% De BMW K1300R, de Ducati 1198 en Monster 1100, en de Moto Morini Scrambler 1200 komen niet voor op de lijst
Het is de makers van de CrossBones goed gelukt om de nostalgische look mee te geven, vooral de Springervork doet veel voor het retrogevoel. Daarbij komt dat de standaard pinstriping op de tank en de spatborden ook nog eens een customgevoel meegeeft. Men heeft veel aandacht gehad voor de details die deze motor zijn karakter geven, neem bijvoorbeeld het geveerde zadel, de kleine koplamp of de ‘Horse Shoe’ olietank. De combinatie van het chroom met het mat zwart ziet er gewoon erg goed uit. De motor levert een koppel van 120Nm bij 3300 toeren, en is prima te doseren. Over de 1584cc krachtbron van deze Harley kunnen we niet veel opvallends zeggen, behalve dat de luchtgekoelde Twincam geen klap verkeerd geeft, mede dankzij het injectie systeem.
Vroeger vond men de achterrem belangrijker dan de voorrem, en dat is bij deze motor terug te vinden. Voor zien we een enkele schijf met een enkele zuiger remklauw, achter een twee zuiger remklauw. Voor een moderne motor van meer dan 300 kg is de voorrem toch wat aan de magere kant, al zou je kunnen zeggen dat vanwege de gewichtsverdeling de achterrem het meeste doet. Dit heeft ook te maken met het feit dat de Springer voorvork beperkt is in het opvangen van de remkrachten. In elk geval iets om rekening mee te houden en je rijstijl op aan te passen. De afwerking van de motor is verder prima, het alarmsysteem schakelt zich bijvoorbeeld uit zodra je met de sleutel binnen 1,5 meter komt. De snelheidmeter en het kleine, digitale informatieschermpje op de tank zijn prima af te lezen, ook erg handig is de 6e versnellings-indicator. Conclusie over de Harley Davidson Cross Bones Softtail is eigelijk dat het een nieuwe ‘oude’ motor is, vooral de looks geven dat nostalgische motor gevoel en toch is de onderliggende techniek van 2008. Rijden met deze motor doe je rustig aan en genietend van het landschap, relaxed toeren en daarbij rekening houden dat er wat prestaties betreft andere Harley modellen verkrijgbaar zijn. De Softail Crossbones kost 22.295,-. Link: Harley Davidson productpagina
50 cc: Deze kleine mannen(en vrouwen) waren in fel gevecht voor de titel waarin uiteindelijk Dailey van de Ketterij aan het langste eind trok via een tweede en eerste plaats in de manches. Dezelfde resultaten kon Jayden Hoek voorleggen en deze was tevens de scherprechter tussen Dailey en Sophie van Veen want deze dame was ook nog in de running voor de titel. Hulde aan deze rijders voor hun inzet waarbij we ook Remy van Hoorn (vierde) en Joris Lampio niet mogen vergeten.De titel dus naar Dailey voor Sophie en Remy van Hoorn. 65cc kleine wielen: Deze rijders reden samen hun wedstrijd met de 65 grote wielen. Siemon Bezuijen mocht de grootste beker mee naar huis nemen via een derde en een eerste plaats. Ook Aron van de Veer kon deze uitslag voorleggen maar de reekswinst van Siemon in de tweede manche was goed voor de dagoverwinning. Op een derde plaats in het dagklassement was het Bart Klijn en die haalde daarmee wel de |OZK titel van 2008 binnen. Hij had eerder al 2 dagoverwinningen binnen gehaald en was in Axel constant genoeg om punten over te hebben voor het eindklassement. Als vierde eindigde zaterdag de kleine Belgische doorzetter Bo de Clerq voor Bryan van de Hoek en Laurens de Ridder. OZK Kampioen 2008 Bart Klijn met op de tweede plaats Aron van de Veer voor Siemon Bezuijen, Laurens de Ridder en Michan Fase. In totaal waren er 9 deelnemers. 65 cc grote wielen: Toch nog 13 dappere rijders aan de start voor de laatste wedstrijd in deze interessante klasse met een paar uitblinkers zoals Carsten Goedegebure en Jordan-Lee van Maaren. Maar ook Arie van Veen zat kort op de huid van Jordan-Lee. Op Carsten stond echter geen maat zaterdag en hij won zijn reeksen dan ook met ongeveer een minuut voorsprong op zijn tegenstanders. Toch was het niet genoeg om de titel te pakken want met wat mindere resultaten in de eerste wedstrijden kwam hij toch punten tekort. De dagoverwinning ging dus wel naar Carsten voor Jordan-Lee en Arie van Veen. Als vierde en vijfde waren het Guido Boone en Lars de Nood die een beker in ontvangst mochten nemen. De titel ging echter verdiend naar Arie van Veen die met een eerste, tweede en een derde plaats de meeste punten verzamelde. Arie sprokkelde 4 punten meer dan Jordan-Lee, en 5 punten meer dan Jochem van de Dorpel en Mike Slings. Carsten eindigde als vijfde in het kampioenschap met evenveel punten als Rik van Belzen maar zijn overwinning was goed om als vijfde te eindigen.In totaal namen 15 deelnemers deel aan het OZK 2008. 85cc kleine wielen: 6 deelnemers vlogen de modder in samen met hun collega’s op de grote wielen. De baan was zeker in de tweede manche moeilijk en zwaar voor de rijders en petje af voor deze dappere rijders (en hun ouders) om toch nog veel strijd te leveren voor de overwinning en de ereplaatsen. Michiel Breugelmans was de rijder die er bovenuit stak en hij won dan ook met gemak zijn klasse. Hij eindigde zelfs twee keer als achtste tussen de grote wielen. De tweede plaats in het dagklassement was voor de uiteindelijke kampioen van 2008 Bas van Strien voor Tommy van Wanrooy en Marvin Boone. Jeremy van de Goor zag zijn doorzetten beloont met de vijfde plaats. Diepe buiging voor alle starters om in deze helse omstandigheden niet op te geven en te laten zien dat ze uit het goede hout zijn gesneden. De OZK titel was dus voor een trotse Bas van Strien (twee overwinningen) met op een tweede plaats een sterke Marvin Boone (1 keer winst) en Stephanie Stoutjesdijk mocht als derde mee op het podium. Als vierde en vijfde waren het Tommy van Wanrooy en Jeremy van de Goor die daarmee hun seizoen met een goed gevoel afsloten. 85 cc grote wielen: Twee rijders staken er (ook letterlijk) met kop en schouders bovenuit en dat waren Gian-Carlo Buijs en Elmar Willems. Deze twee waren duidelijk aan elkaar gewaagd (slechts 1 seconde verschil in rondetijden). Gian-Carlo moest zelfs heel diep gaan om Elmar in de tweede manche nog terug te pakken wat uiteindelijk ook nog lukte. Wel twee keer winst voor Buijs maar het publiek kreeg het er zelfs warm van (en dat viel niet mee). Achter deze twee tenoren was het misschien nog wel interessanter want een vijftal rijders waren in fel duel met elkaar en de een kon al wat beter omgaan met de omstandigheden als de ander. Voor de derde plaats in het dagklassement werd de Belgische eer hooggehouden door Lee Maginet en Nicky Vermoesen en de Zeeuwen brachten daar Renzo van de Hoek, Davey de Fouw en Martijn Roos voor in stelling. Uiteindelijk was het Lee Maginet die via een vierde en derde plaats als derde mee mocht op het dagpodium voor Renzo van de Hoek en Davey de Fouw. RES kampioen Martijn Roos kon voor de zesde plaats Nicky Vermoessen nog voorblijven. Mooie wedstrijden in deze klasse waar de doorstroming uit voort moet komen voor de toekomst. De OZK titel ging zeer terecht naar Gian-Carlo met het maximum aan punten (zelfs 4 overwinningen) voor Elmar Willems en derde man Martijn Roos. Renzo van de Hoek nam de vierde plek voor zijn rekening en op vijf was het Robin de Jonge die evenveel punten had als Davey de Fouw en Mike Beekers. MX1/2 klasse: Het grote geweld was de MX1/MX2 klasse die samen aan het vertrek stonden. In totaal 33 deelnemers met hier 3 rijders die duidelijk sneller waren als de rest. Arno Ruttinger, Mark Boot en Martin Stroo waren qua rondetijden minimaal 5 seconden sneller als de rest en dat geeft meteen aan dat het tempo bij deze heren erg hoog lag. Ruttinger als de routenier in dit gezelschap en Boot en Stroo als de youngsters op hun iets lichtere machines. Toch was het Arno die profiteerde van wat schoonheidsfoutjes van Mark Boot en in de eerste manche netjes winnend over de finish kwam. Derde in de eerste manche was Martin Stroo voor de gastrijder uit de MCLB federatie Bart “Huffy”Hofman op zijn KTM. Als vijfde kwam de jonge belofte Kevin Spruijt (enkele overwinningen bij de beloften) over de finish voor een sterke Eric Koote die echter wat teruggeslagen was van de derde naar de zesde plaats onderweg. Lokale rijder Boy Stockman was op zeven over de meet gebold voor Marco Pennings en Good Old Erik van de Wekken en Dennis Zoeteweij. Klassementsleider bij de MX2 Stefan Hage was ridder te voet geworden door een klein mechanisch defect. Stefan was opgerukt van de twintigste plek naar een negende stek maar op 2 (!) ronden voor het einde begaf de KTM het. Deze domper had echter nog niet direct gevolgen voor de titel. De tweede manche kwamen er nog 18 aan het vertrek en het was Martin Stroo die met een goede voorsprong de eerste ronde voorbij kwam. Mark Boot was opnieuw in de fout gegaan en kon gaan remonteren van de negende stelling. Mark ging met zijn ongekende inzet voluit maar toch kwam hij net tekort om Martin van de reekszege en de dagoverwinning te houden in de MX1 klasse. Eric Koote perste er nog eens alles uit en kwam zeer verdienstelijk als derde over de meet voor de pechvogel van de eerste manche Stefan Hage die nu op de viertakt van start ging. “Huffy” Hofman trotseerde modder en was vijfde voor Boy Stockman, Dennis Zoeteweij en Kevin van Houdt. De dagoverwinning in de MX1 voor de man in vorm Martin Stroo (sterk IMBA optreden de week ervoor) met als tweede spektakelman Mark Boot en op drie de regelmaat zelf Ronald Melse. In de MX 2 eindigden 2 man met gelijke punten en dat waren Eric Koote en Bart Hofman maar Eric eindigde voor Bart in de tweede manche dus gelijk was de winnaar bekend. Op drie een tevreden Boy Stockman ook met gelijke punten als Kevin Spruijt en op vijf Dennis Zoeteweij. De OZK titel in de MX1 was voor het Zeeuwse talent Mark Boot voor Martin Stroo, Eric van de Wekken, Ronald Melse en Thijs Lampio. De OZK titel in de MX2 ging naar een ander jeugdig talent Stefan Hage (twee keer winst). Ondanks de problemen tijdens deze laatste wedstrijd hield hij genoeg punten (8) over op Eric Koote (een keer winnaar) en Kevin Spruijt. Als vierde en vijfde waren het Dennis Zoeteweij en Twan van Liere. Conclusie van MX1/2 in toch wel dat ondanks het lange seizoen de rijders nog tot het uiterste gegaan zijn en het publiek vermaakt hebben.
De BMW met de mogelijkheid om het design en de eigenschappen van de motorfiets naar eigen smaak aan te passen.
Het Grand Prix seizoen is ten einde maar het DeGraaf Grand Prix Team neemt nog deel aan de laatste twee Spaans Open races. Randy Krummenacher (links op de foto), die in 2009 voor het DeGraaf Grand Prix Team uitkomt, liet er tijdens de eerste Spaans Open race in Valencia er geen gras over groeien en pakte de pole position.

Randy Krummenacher (1e, 1:41,661): "Dit resultaat is echt geweldig! Ik heb het enorm naar mijn zin met mijn nieuwe team en wordt ontzettend goed geholpen. De Aprilia is ook een compleet andere motor dan die ik dit seizoen gewend was. Ik voelde me gelijk thuis op de motor en kon al snel competitieve tijden rijden. De laatste Grand Prix hier op Valencia een tweetal weken geleden reed ik anderhalve seconde langzamer dan vandaag. Ik ben erg blij dat ik de pole position in handen heb en ik hoop dit resultaat morgen om te kunnen zetten in een podium plek." 

Jerry van de Bunt had minder geluk en kon zich na veel pech zich niet kwalificeren voor de race van zondag. Roy Pouw kan door een blessure niet deelnemen aan het Spaans Open in Valencia.


Bron: Moto73.nl
In de voorlopige selectielijst van de Red Bull Rookies van 2009 ontbreekt de naam van Nederlander Joshua Das. Uiteindelijk gingen maar 9 rijders door naar de groep die volgend jaar deelneemt aan de races in het voorprogramma van de MotoGP, de andere rijders mogen na afgelopen jaar nog een jaar doorrijden. RedBullRookies.JPG
De uiteindelijke selectie voor volgend jaar is als volgt: Robin Barbosa (FRA) Brad Binder (RSA) Deane Brown (GBR) Kevin Calia (ITA) Alessio Cappella (ITA/NGR) Xavier Figueiras (ESP) Hayden Gillim (USA) Daijiro Hiura (JPN) Taylor Mackenzie (GBR) Nelson Major (FRA) Florian Marino (FRA) Dylan Mavin (AUS) Leandro Mercado (ARG)* Jakub Kornfeil (CZE) Alexander Kristiansson (SWE) Manuel Pardo (ITA) Alex Rins (ESP) Fraser Rogers (GBR) Daniel Ruiz (ESP) Mathew Scholtz (RSA) Arthur Sissis (AUS) Benny Solis (USA) Harry Stafford (GBR) Nico Thöni (AUT) *nog niet bevestigd
Gedurende het weekeinde van 14-16 november houdt Wim ter Braake motoren zijn jaarlijkse najaarsshow. Dit keer met de volgende acties en aanbiedingen: In de showroom zijn er diverse aanbiedingen op motoren, kleding en accessoires. Bij aankoop van een motor vanaf 2500 euro geeft Wim zelfs een 399 Euro kostende ASUS mini-laptop cadeau! De huidige showroomvoorraad motoren, demo-motoren en kleding mag er uit tegen scherpe prijzen en er is een speciaal actiemodel van de Kawasaki ER6F ABS in zeer beperkte oplage te koop! Ter gelegenheid van het 15 jarig dienstverband van ter Braake's verkoopleider; Eric Buining word namelijk een speciale oplage van de ER6F ABS gemaakt! maar let op: OP=OP! Ook het magazijn ruimt voor u op en knalt de herfst in met superaanbiedingen op banden uit voorraad. Kortingen lopen op tot 25 % en de montage op een los wiel is zelfs gratis! Winterbeurt en stalling afgesproken tijdens showdagen levert een kortingsbon op van 25 Euro! Een lekkere compensatie op de toch al heel scherpe prijs. Ophalen doen ze door heel Nederland gratis, mits in combinatie met beurt en/of stalling! Kortom veel voordeel en gezelligheid in de herfst bij Wim ter Braake motoren, u komt toch ook? Openingstijden najaarsspektakel VRIJDAG 14 NOVEMBER van 10.00u tot 21.00u ZATERDAG 15 NOVEMBER van 10.00u tot 17.00u ZONDAG 16 NOVEMBER van 10.00u tot 16.00u
Rob Verstegen heeft zaterdag de RTL GP: Dakar Pre-proloog bij de motoren gewonnen. Vorig jaar was Verstegen ook al winnaar op het Eurocircuit van Valkenswaard. Top drie Verstegen (GasGas) had op de finish een ruime voorsprong van bijna vier seconden op Jurgen van den Goorbergh (Dakarsport.com). Teus Visser (McRae Enduro Sport) versloeg zijn teamgenoot Gerard Rond om de derde plaats. Schrappen Rijders die niet op hun Dakar-motoren deelnamen, werden uit de uitslag geschrapt. Hierdoor deden onder andere Henk Knuiman (Canon Kamera-Express)en Pierre Karsmakers (BDM BMW) niet mee aan de finale. Pos. Naam Tijd 1. Rob Verstegen 2. Jurgen van den Goorbergh 3. Teus Visser 4. Gerard Rond 5. Rob van Pelt 6. Alex van den Broek 7. Hans-Jos Liefhebber 8. Evert Kroon 9. Marcel Pronk 10. Harmen Boezerooy
De nieuwe Suzuki Boulevard M90 is qua cilinderinhoud en motorvermogen het kleine broertje van de M109R, een power cruiser met, zoals Suzuki zelf claimt, de grootste cilinders van alle benzine aangedreven voertuigen die zich op de openbare weg mogen begeven. Suzuki heeft altijd het voornemen gehad een kleinere uitvoering van de M109R te produceren en dat moment is nu aangebroken. Een meer gebruikersvriendelijke ergonomie en dynamische rij-eigenschappen maken de M90 makkelijker bereikbaar dan de M109R. De M90 zal in de loop van volgend voorjaar verkrijgbaar zijn. Tot die tijd kun je er al vast van genieten met een bezoek aan de uitgebreide foto serie.
De Moto GP-serie lijkt, met uitzondering van de straatraces uit 2007, al een tijdje stil te staan. Vandaar dat we dit jaar stiekem hoopten op misschien een uitgebreidere carrièremodus of wat extra opties met betrekking tot het afstellen van je motorfiets. Om de succesvolle serie te waarborgen zijn zulke aanpassingen namelijk onmisbaar. De basis van de game staat in ieder geval nog als een huis. MotoGP biedt namelijk voor zowel de arcade- als de simulatieracers genoeg racevoer. Wil je beukend en sleurend de eindstreep halen, dan is dat goed mogelijk. Op de laagste moeilijkheidsgraad speelt de game eenvoudig weg en kom je vaak ongehavend uit de strijd na een botsing met een tegenstander. Wat heet: lig je in laatste positie dan rest je vaak niets anders dan je als een ware kamikazepiloot door de vijfendertig coureurs te beuken. Kies je voor de simulatiemodus dan wordt het allemaal een stuk serieuzer. Rem te laat of stuur de bocht op het verkeerde moment in en het is onherroepelijk een enkeltje asfalt. Aanvaringen met andere coureurs leveren je hetzelfde lot op. Echte motorliefhebbers komen ongetwijfeld aan hun trekken en zullen dat MotoGP-gevoel zeker ervaren. Aan de andere kant zal de simulatie-optie voor veel gamers geen prettige optie zijn, daar is het gewoonweg te moeilijk voor. Gelukkig heeft Capcom dit begrepen en heeft men een advance-optie toegevoegd. De advance-optie houdt de moeilijkheidsgraad tussen te makkelijk en te moeilijk. Het is alleen te merken dat er naast MotoGP weinig concurrenten zijn in het motorracegenre, want Capcom heeft absoluut geen moeite gedaan om de gamer dit jaar iets extra’s te geven. Sterker nog, ze hebben zelfs de Extreme-races uit MotoGP 07 geschrapt. Dit keer kun je alleen kiezen uit de 125 CC-, 250 CC- en de MotoGP-klasse. Geen stedencircuits en gestripte straatmotoren, maar ‘gewone’ racemotoren op banen, zoals Le Mans, TT Assen en Donington Park. De carrièremodus biedt weinig soelaas. Het is erg prettig om onderaan de ladder te beginnen met de 125 CC-motorklasse, om je vervolgens op te werken tot de grote mannen zoals Nicky Hayden en Valentino Rossi, maar ook hier slaat Capcom de plank enkele malen mis. Je kunt namelijk niet kiezen in welke klasse je begint. Heb je de game uitgespeeld, dan mag je best een nieuwe carrière beginnen, maar je begint dan wel weer in de 125 CC-klasse. Daarnaast is het slechts je races rijden en wordt er weinig gedaan om je dat ‘carrièregevoel’ te geven. Geen krantenkoppen die schreeuwen dat je Marco Melandri hebt vernederd of mailtjes van je teammanager die vraagt om je ontslag na een mislukte race. Dit zijn allen dingen die we in andere racegames wel beter hebben gezien. Nu biedt de modus eigenlijk weinig meer dan een gewoon kampioenschap met de mogelijkheid om er nog wat seizoenen aan vast te plakken. Tel daarbij het ontbreken van de Extreme-races op en je kunt eigenlijk concluderen dat MotoGP 08 behoorlijk achterblijft bij andere racegames. En achterblijven, dat doet het spel zeker als je de grafische afwerking ziet. De motoren en hun berijders zien er realistisch uit, maar kijk je wat verder dan lijkt het op sommige momenten alsof je in een PlayStation 2-spel bent beland. Struiken zien eruit als groene rotsen en de bomen zijn zo overduidelijk 2D dat je bijna begint te smachten naar eindstreep. De herhalende textures, zoals de betonnen muren op Mugello en het grote publiekspodium op Shanghai, maken het geheel er niet beter op. Wat dan wel weer een kleine glimlach op ons gezicht toverde, waren de regenraces. Behoorlijk moeilijk, maar oh zo mooi. De weerspiegeling van de motoren, het opspattende water en de voldoening wanneer je de eindstreep haalt, maken de tegenvallende omgeving een heel klein beetje goed. Omdat niet iedereen een volledige carrière wil doorlopen, heeft Capcom ook een Championship- en een Challenge-modus in MotoGP 08 gestopt. In de Championship-modus kun je vrij kiezen in welke klasse je wilt rijden en hoeveel races je moet voltooien om het kampioenschap op je naam te schrijven. De Challenge-modus gooit je middenin de actie en geeft je verschillende opdrachten mee. Zo moet je bijvoorbeeld binnen een tijdslimiet de eindstreep halen, maar mag je maar een beperkt aantal keren de rem gebruiken. In andere challenges mag je het opnemen tegen toppers zoals Casey Stoner en Valentino Rossi en moet je binnen een ronde een achterstand van enkele seconden goedmaken. Lastige opdrachten, maar wel erg uitdagend en je hoeft niet eerst een lang en tijdrovend seizoen te doorlopen om het op te nemen tegen de groten der aarde. De beloningen die je voor het voltooien van de challenges krijgt, foto’s van de MotoGP-rijders, zijn jammer genoeg alleen interessant voor de echte fans. In het verleden werd de MotoGP-reeks door twee ontwikkelaars gemaakt. Capcom, en voorheen Namco, was verantwoordelijk voor de PlayStation-versie van de game, THQ nam de Xbox- en de PC-versie onderhanden. Dit jaar werden de rechten voor het eerst aan één ontwikkelaar gegeven, namelijk Capcom. Misschien dat Capcom nog even moeten wennen aan de verantwoordelijkheid en de taak om het spel voor meerdere platformen te ontwikkelen. Een betere reden om MotoGP 08 in deze vorm uit te brengen kunnen wij namelijk niet bedenken. Hopelijk herpakt Capcom zich voor volgend jaar en weet de serie eindelijk weer de diepgang te geven die we gewend zijn.
Deze week onthulde Suzuki de nieuwe Bandit 650 serie in Milaan. Zowel de 650 als de 650S zijn – geheel eigentijds – hoekig gerestyled. Aangepakt zijn ondermeer de spiegels, lichtpartij (voor en achter), display, framecovers en demper-eindstukken. Het 4-cilinder in lijn motorblok is in stemmig zwart afgewerkt. Het S-model biedt met half kuipwerk meer bescherming tegen wind en regen. Zowel links als rechts zijn in de kuip kleine opbergvakken weggewerkt. Met zijn 85 pk en een koppel van 61,5 Nm bij 8.900 toeren wil de Bandit goed vooruit. Het rijklaargewicht bedraagt 244 en 247 kg voor resp. de naked en S-versie. Met een marge van 20mm is de zithoogte instelbaar evenals de clip-ons, voorvork en achtervering. De remmerij is ongewijzigd met voor dubbele 310mm schijven en achter een enkele van 240mm. ABS is optioneel. Behalve de gebruikelijke instrumentaria is op het display ook aangegeven in welke van de 6 versnellingen je je bevindt! De nieuwe Bandit belooft een allemansvriendje te worden met comfortabele rij-eigenschappen.
De Harley Davidson FLSTC Heritage Softail Classic 2009 heeft wat subtiele veranderingen ondergaan om de nadruk nog meer op het "Classic" deel te leggen, zowel tijdens het rijden als het er naar kijken. De Softail heeft een achtervering met de looks van een hardtail, de vering zit namelijk weggewerkt onder de zesversnellingsbak. Het Twincam 96B V-twin motorblok met balansassen en een slagvolume van 1584cc is stijf opgehangen in het frame. Toch geeft het zodanig het motorgevoel door dat het Classic-gevoel duidelijk geaccentueerd wordt, maar nooit op een hinderlijke manier. De vernieuwingen voor 2009 aan de Heritage Softail Classic zijn de nieuwe 16’’ whitewall banden en een groter stuur, voor een nog sterker “king off the road gevoel”. Aan het voorspatbord en de chrome koplamp zijn wat stijlelementen veranderd. De zitting en de afneembare ruggesteun voor de duo passagier zijn aangepast voor meer comfort. Het zadel van de rijder is op detail aangepast mbt het leren console op de tank en de zadeltassen. Op de tank is tevens een nieuwe, glazen 3D tankbadge gemonteerd De zitpositie is laag, waardoor de motorfiets makkelijk toegangkelijk is voor kleinere rijders, en tevens goed handelbaar is ondanks het hoge eigen gewicht. De voeten worden geplaatst op treeplanken van waar je de hak-teen schakeling bedient, net als het grote achterrempedaal. Met wat bochtensnelheid raken deze treeplanken wel snel het wegdek De secundaire transmissie gaat vanaf de zesversnellingsbak via een onderhoudsvrije belt-drive naar het achterwiel. De zesde versnelling is overigens een echte overdrive, waarmee je met een erg laag toerental kunt rijden. Zoals bij elke Harley moet je wel even wennen aan de motorkarakteristiek, zeker als je een viercilinder of tweecilinder met korte slag gewend bent. Maar eenmaal zover nodigt de Harley je uit tot relaxt toeren en trakteert je op een erg bruikbaar koppel in het lage- en middentoeren gebied. De remmen komen van Brembo, de enkele voorremschijf heeft wel graag wat assistentie van de achterremschijf. Het windscherm op de Heritage is makkelijk te verwijderen, dit geeft een wat rustiger rij-sensatie. Door de maagdelijke km stand ging het schakelen met nogal wat "klak" geluiden gepaard, dit werd al een stuk minder toen de kilometerstand toenam. Brandstof verbruik was met 1:18 erg goed, wat natuurlijk ook in de hand werd gewerkt door het lage toerental en de perfect functionerende brandstofinjectie. De zitpositie is rechtop en erg comfortabel met het brede stuur, treeplanken en het zadel wat je gerust als "lederen fauteuil" kunt bestempelen. De ergonomie is typisch Harley en gewoon goed, met de knipperlicht schakelaars op de linker- en rechter stuurhelft. Het dashboard is ook Classic, met een grote snelheidsmeter op de tankconsole met een klein digitaal schermpje voor tripmeters, tijd, kilometerstand en de te rijden kilometers op de resterende brandstof. Kijkers laten zich imponeren door de imposante verschijning met veel chroom. De Heritage Classic is een motorfiets die er erg classic uitziet en zich ook zo wil laten rijden. De moderne techniek wordt keurig weggewerkt onder het klassieke uiterlijk. De mooie afwerking wordt enigzins verstoort door de wat goedkoop aandoende bevestigingsboutjes van het stuur en verschillende kapjes. Ook de grondspeling is voor de bedoelde "Classic" rijstijl net wat te weinig.
De Moto Morini Scrambler 1200, voor het eerst te zien in januari van dit jaar, is klaar voor produktie. Met het zijn 19" voorwiel en semi off-road banden, klassiek ogende ronde koplamp en ovaal gevormde nummerplaten op de flanken, oogt de Scrambler als een klassieker. De 1,187cc v-twin met 117 pk bij 8.500 rpm voldoet aan de euro 3 norm. Een stalen buizenframe, aluminium swingarm, 50mm UPSD voorvork, verstelbare monoshock, Brembo remmen, 19" voorwiel en 17" achterwiel, geeft deze allrounder een mix van On en Off road mogelijkheden.
Capcom heeft via een persbericht laten weten dat de PC-versie van MotoGP 08 met enkele bugs kampt. Wat voor een problemen dat precies zijn, laat de ontwikkelaar in het midden, maar dat ze er zijn is zeker. Wanneer je de game handmatig installeert, dus niet op de standaardlocatie, dan zal de game onherroepelijk problemen veroorzaken. Volgens Capcom is het verstandig om in het locatiekeuzemenu niet op custom maar direct op next te klikken. Capcom werkt overigens wel aan een patch om de problemen op te lossen.
...
1923 - 2008. Het jubileumjaar is nog lang niet voorbij. En zeker niet voor liefhebbers van onze machtige Enduro’s. Wie dit jaar nog een nieuwe BMW R 1200 GS of R 1200 GS Adventure aanschaft, ontvangt voor slechts € 275,- het veiligheidspakket. Dat is bijna cadeau. Want uw pakketvoordeel loopt dan op tot maar liefst 85%. BMW_SafetyFirst.jpg UNSTOPPABLE BMW R 1200 GS Begin jaren ‘80 ging Hubert Auriol met zijn GS in Dakar twee maal als eerste over de eindstreep. En Gaston Rahier pakte vervolgens twee keer op rij de titel in de zwaarste rally ter wereld. Ook met een GS. En sindsdien is de opmars van deze Enduro’s UNSTOPPABLE. Want deze machines hebben àlles in huis. Of je het allemaal nodig hebt? Hangt er maar net vanaf wat je wilt: winnen of genieten. En waar je rijdt: op weg naar je werk of in de Dolomieten. 85 jaar know how, aangevuld met talloze sportieve overwinningen vindt u terug in de R 1200 GS en R 1200 GS Adventure. Was u toch al van plan zo’n avonturenmachine aan te schaffen, dan is het nú de tijd. De aanbieding van slechts € 275,- is dan mooi meegenomen, want het veiligheidspakket kost normaal € 1.605,- Daarvoor krijgt u BMW Motorrad ABS (deel integraal en uitschakel- baar), Automatische Stabiliteits Controle en Bandenspannings- controle. Uw BMW Motorrad dealer vertelt u graag alles over de R 1200 GS modellen, het veiligheidspakket en de voorwaarden!
De MobikeBox is hét motorvriendelijk geschenk bij uitstek! Want met deze geschenkdoos begint de vakantiestemming onmiddellijk. Welke regio kiezen om te ontdekken, in welk MobikeHotel overnachten, welke uitstapjes doen ter plaatse ... ook al is het motorseizoen nog niet aangebroken, dromen van een gezellige motorvakantie start bij de MobikeHotelcheque! mobike-box.jpg Bovendien zit er in de MobikeBox een handig setje voor op reis met : • XERAMIC vizierreiniger • microvezeldoekje van hoogwaardige kwaliteit • OXFORD disc lock reminder : je zal je slot maar vergeten los te maken op reis • leuke rubberen sleutelhanger • MobikeHotel reisgidsje en groetenkaart Je hebt al een MobikeBox vanaf 25 euro ! INCLUSIEF LEVERING (geldig tot 31.12.08) MobikeBox : hoe bestellen? via het elektronisch bestelformulier • BOX 1 = 25 euro (met hotelcheque 10 €) • BOX 2 = 40 euro (met hotelcheque van 25 €) • BOX 3 = 65 euro (met hotelcheque van 50 €) MobikeHotelcheque : hoe reserveren? 1. selecteer een hotel naar keuze op www.mobikehotel.com, opgelet enkel hotels vermeld op de website aanvaarden de cheque 2. info reservering aanvragen via het elektronisch reservatieformulier of neem telefonisch contact op met het hotel van uw keuze 3. de ingevulde cheque wordt in mindering gebracht bij betaling van uw verblijf in het hotel van uw keuze
Op zondag 16 november organiseert Red Bull voor de derde keer de Red Bull Knock Out op het Scheveningse strand. De Red Bull Knock Out vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur. Dit motorcross spektakel trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Om alles ordelijk te laten verlopen is een aantal verkeersmaatregelen noodzakelijk, zoals het (gedeeltelijk) afsluiten van de Strandweg en de Badhuisweg. Deze strand motorcross race is voor bezoekers goed te bewonderen vanaf de boulevard en de Strandweg. Verkeersmaatregelen Vanaf maandag 10 november tot en met woensdag 19 november is de Strandweg tussen het Adriaan Maasplein en de Vissershavenweg afgesloten voor doorgaand verkeer in verband met opbouwwerkzaamheden. Via de Visafslagweg zijn alle bedrijven op het Adriaan Maasplein en de Strandweg (kant van Adriaan Maasplein) normaal bereikbaar. Vanaf zaterdagmiddag 15 november 17.00 uur geldt een parkeerverbod voor alle parkeerstroken op de Strandweg. Vanaf zondagmorgen 16 november 06.00 uur zijn de kades van de 1e en een deel van de 2de haven alleen per auto bereikbaar voor deelnemers. Te voet zijn de havens normaal bereikbaar, ook voor publiek van de Red Bull Knock Out. Vanwege het grote aantal bezoekers van de strandrace op de boulevard, is op zondag 16 november van 05.00 tot 19.00 uur de gehele Strandweg afgesloten voor al het verkeer met uitzondering van voetgangers. Ook is op zondag 16 november van 10.00 tot 17.00 uur de Badhuisweg afgesloten. De Badhuisweg is alleen toegankelijk voor hulpdiensten en openbaar vervoer. Het verkeer kan omrijden via de Nieuwe Parklaan of de Van Alkemadelaan/Zwolsestraat. Het havengebied, waaronder de Visafslagweg, blijft wel gewoon bereikbaar voor verkeer. Bezoekers met een auto dienen rekening te houden met grote vertragingen en worden aangeraden zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Openbaar vervoer De tramlijnen 1, 9 en 11 rijden via de normale routes vanaf het Centraal Station richting Scheveningen. De buslijnen 21, 22 en 23 rijden op 16 november tussen 11.30 en 18.00 uur via de Badhuisweg richting Scheveningen. Tijdens het evenement zet HTM extra trams en bussen in. Motorparkeerplaats Motorrijders kunnen op zondag 16 november hun motor stallen bij de speciale ‘motorparking’ op het Palaceplein. Vanuit alle rijrichtingen wordt deze parkeerplaats met borden aangegeven. Meer informatie Meer informatie over de maatregelen vindt u op www.denhaag.nl/bereikbaarheid en www.htm.net.
...
Op de Eicma is na de 990 SMT en de RC8R ook de nieuwe 990 Adventure R aan het publiek getoond. De Adventure R is voorzien van KTM’s 999cc vloeistofgekoelde LC8 V-twin. Deze levert nu 114 pk bij 8.750 rpm en een koppel van 110Nm bij 6.750 rpm. De 48 mm UPSD voorvork is voorzien van volledig instelbare WP vering en een monoshock aan de achterzijde. De veerweg is zowel voor als achter 225mm. De 18" wielen zijn voorzien van Brembo units om het geheel tot stistand te brengen. Droog weegt de motorfiets 207 kg.
Protaxion heeft bekendgemaakt ook invoerder te worden van de hoog aangeschreven kledij van RS-TAICHI. Protaxion zal op de motorbeurs van Utrecht de RS-TAICHI kledinglijn introduceren. Momenteel is nog alles in voorbereiding om vanaf 2009 de klanten perfect te kunnen bedienen. Meer info op onderstaande link.
Kymco is in Nederland al geruime tijd een prominente speler op scootermarkt. Kymco producten staan bekend om hun moderne vormgeving en een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Om ook de steeds sterker groeiende ATV (All Terrain Vehicle) markt in Nederland te kunnen bedienen zal vanaf 1 november 2008 Moto Tricolore B.V. de exclusieve verkoop en distributie van Kymco ATV’s voor Nederland gaan verzorgen.De markt kan optimaal bediend worden, dankzij een breed assortiment aan gekentekende ATV’s. Dit assortiment omvat onder andere 50cc modellen met bromfietskenteken en diverse grotere Utility en Sport ATV’s die met een autorijbewijs bestuurd kunnen worden. Daarnaast zal ook de nieuwe Kymco UXV500, het praktische 4wd terreinvoertuig met laadbak zijn doen.
De Grand Prix van Tsjechie staat voor de komende vijf jaar op de MotoGP-kalender. De organisator van de Tsjechische Grand Prix op het circuit van Brno heeft het contract met Dorna verlengd tot 2013. Het contract verliep oorspronkelijk in 2011, maar is nu verlengd met twee jaar. De race in Brno staat sinds 1992 op de kalender. Foto: automotodrombrno
Fiat heeft een nieuw tweejarig contract met het Yamaha MotoGP team als titel sponsor van Valentino Rossi en Jorge Lorenzo. Er gingen geruchten dat Fiat zich terug zou trekken door de economische crisis die vooral autofabrikanten hard treft. De Maleisische brandstof gigant Petronas stond al klaar om het sponsorcontract over te nemen toen Fiat op de dag van de deadline aangaf het contract met twee jaar te willen verlengen.
BMW zegt zeer tevreden te zijn met de resultaten van de recente tests op Valencia. Ruben Xaus en Troy Corser reden een groot aantal ronden op de motorfiets die volgend jaar zijn debuut in het WK Superbike gaat maken. Exacte tijden werden niet vrijgegeven, voor Corser werd een rondetijd van 1.35 op racebanden genoemd. Ter vergelijking, in de races op Valencia in het afgelopen World Superbikes (seizoen 2008) reed Corser 1.35,2 en 1.35,8 met zijn Yamaha R1, daarmee werd hij toen respectievelijk derde en vijfde. Xaus_BMW.jpg
Corser_BMW.jpg
Met gepaste trots presenteert Honda op de internationale tweewielerbeurs EICMA in Milaan (4 tot en met 9 november 2008) nog eens drie nieuwe modellen voor modeljaar 2009. Zo zijn tussen de motorscooters op de Honda-stand ook de modieuze en opgefriste SH150i en Silverwing te bewonderen. Tevens staat de Honda CB600F Hornet op de stand, nog steeds de onbetwiste leider in de categorie naked bikes. Honda SH150i De Honda SH150i voor modeljaar 2009 is op details geoptimaliseerd. Zo is onder meer het comfort toegenomen dankzij de lagere zadelhoogte, de grotere ruimte voor de voeten en het kleine, sportieve windscherm. Dat houdt, samen met de brede kuip, de berijder zoveel mogelijk uit de wind. Bovendien heeft Honda de voorzijde van de SH150i voorzien van een nieuw vormgegeven koplampunit. Achter is een nieuwe, krachtige, mechanische schijfrem gemonteerd. Die schijfrem en het veilige en stabiele weggedrag van de Honda SH150i zorgen ervoor dat deze Honda de motorrijder veel vertrouwen geeft. De drijvende kracht achter deze multi-inzetbare motorscooter is het schone, stille en zuinige motorblok met brandstofinspuiting. De soepel werkende transmissie zorgt voor betrouwbare prestaties en zelfs bij duogebruik voor een vlotte en krachtige acceleratie. Lage onderhouds- en kilometerkosten dragen bij aan zorgeloos rijplezier. Honda Silverwing (SW-T400) Nieuw in Honda’s motorscootergamma is de modern gelijnde SW-T400 Silverwing. Het elegante profiel van deze motorscooter is gekoppeld aan imposante prestaties. Een vloeistofgekoelde parallel-twin verzorgt de aandrijving. Deze motor biedt optimaal rijplezier doordat hij in staat is hoge toerentallen te maken. Ook staat deze krachtbron met een inhoud van 399 cc garant voor een krachtige acceleratie en een hoge topsnelheid. Een grote schijfrem aan de voorzijde garandeert een betrouwbare vertraging. Het als optie leverbare Combined ABS zorgt voor een optimale controle onder alle omstandigheden. Het zadel biedt comfortabel plaats aan berijder en passagier. Onder het zadel is een grote bagageruimte te vinden met plek voor twee integraalhelmen of een laptop en attachékoffer. Het hoge windscherm en de elegante kuip beschermen de berijder en passagier tegen wind en regen. Daardoor ook is de Honda Silverwing een prima alternatief voor de auto voor woon-werkverkeer. Bovendien springt de Silverwing zuinig om met brandstof en stoot hij daardoor weinig schadelijke stoffen uit. Honda CB600F Hornet Een modern Italiaans design kenmerkt de Honda CB600F Hornet voor modeljaar 2009. Evenals het nieuwe vering-/dempingsysteem met een verstelbare voorvering en een 7-traps verstelbare monoschokdemper achter. Dat vergroot het rijcomfort en zorgt voor een vertrouwenwekkend en sportief rijgedrag. Maar dat is niet het enige. Het motorblok van deze krachtpatser is gebaseerd op dat van het 2007-model van Honda’s supersporter CBR600RR. Daardoor kan ook de berijder van de nieuwe CB600F Hornet rekenen op een sportieve acceleratie, een directe gasrespons, een krachtig middentoerengebied en een hoog koppel. Twee grote remschijven van 296 mm doorsnede aan de voorzijde en een 240 mm metend exemplaar achter vormen het moderne en krachtige remsysteem. Optioneel is Combined ABS verkrijgbaar. Het laag hangende uitlaatsysteem produceert een fraai geluid en is recht onder het motorblok gemonteerd. Dat zorgt voor een laag zwaartepunt en een goede gewichtsverdeling met als resultaat een lichtvoetig bochtenkarakter en een goede algehele voertuigcontrole. Ook de van supersportmotoren afgeleide lage banden om de lichte aluminium wielen met elk vijf spaken dragen bij aan een optimale grip.
MotorMagazine_23-2008.jpg TEST NCR Millona Kawasaki ZX-6R Harley-Davidson Sportster 883 Low Yamaha XVS950A Midnight Star REPORTAGE Nationaal Veteraan Treffen Spuiten Droomteam Repsol Honda-replica STIJLICOON BMW R90S PORTRET Henno van Bergeijk VASTE RUBRIEKEN Nieuws Commentaar Met wie spreek ik? Brieven van lezers Internetcolumn Mijn motor & ik MOTOR-terugblik KNMV Recht in het geding Allez, allez, Overzee MotorMarkt SPORT GP Spanje, Valencia SBK Portugal, Portimao IRTA-test Actueel TOERISME Limburg, Wijnroute
Rizla Suzuki MotoGP rijder Loris Capirossi ruilt aankomend weekend twee wielen om voor vier en neemt deel aan de door Suzuki gesponsorde Tempest Rally in Hampshire, UK. Capirossi en zijn team manager Paul Denning hebben zich in een test tijdens de Suzuki Swift Sport Cup weten te kwalificeren. Het koppel legde onder begeleiding van opkomend rally talent James Wozencroft zowel in het donker als overdag ongeveer 100 ronden af op een gravel circuit om de nodige ervaring op te doen. Capirossi zal de rally rijden onder startnummer 65 in een Suzuki Swift met een standaard 1586cc motor met 123pk. Foto: MCN
De succesvolle V-strom 650 modellen hebben voor 2009 nieuwe kleuren gekregen. De V -Strom 650 en 650 ABS hebben dezelfde karakteristiek al hun grotere familie lid de V-strom 1000. De vloeistofgekoelde 645cc 90 graden twin, en DOHC 8 kleps koppen hebben nu een dubbele bougie per cilinder voor een efficientere verbranding en lagere uitstoot van schadelijke gassen. De electro-chemisch bewerkte cilinderbussen staan garant voor een lange levensduur. Het frame is van aluminium net als de swing arm, en de vering is voor en achter multi-instelbaar. De windbeschreming is in hoogte verstelbaar. Motor: Slagvolume: 645 cc Motor: 4-takt, vloeistofgekoelde, DOHC, 90 graden V-twin Boring/slag: 81.0 mm (3.189 in) x 62.6 mm (2.465 in) Compressie verhouding: 11.5 : 1 Brandstof systeem: injectie Smering: Wet sump Ontsteking: Electronisch Transmissie: 6-speed constant mesh Secundaire transmissie: D.I.D 525V8, 118 links Chassis Voorvering: Telescopisch, veer, oliedemping Achtervering: Link type, veer, oliedemping Voorrem: Dubbele schijf 310mm, dubbelzuiger remklauw Achterrem enkele schijf 260 mm, enkelezuiger remklauw Voorband: 110/80 R19 M/C 59H, tubeless Achterband: 150/70 R17 M/C 69H, tubeless Totale lengte: 2290 mm (90.2 in) Totale breedte: 840 mm (33.1 in) Totale hoogte: 1390 mm (54.7 in) Zit hoogte: 820 mm (32.3 in) Grond speling: 165 mm (6.5 in) Wielbasis: 1555 mm (61.2 in) Gewicht: 217 kg (478 lbs); 220 kg (485 lbs) on the ABS model Tankinhoud: 22 L (5.8/4.8 US/Imp gal)
Italiaanse motorfiets specialist NCR heeft de 30th Anniversary Mike Hailwood TT replica onthuld. Gebouwd ter herinnering aan Hailwoods overwinning van de TT van Man 30 jaar geleden, op een door Steve Wynn geprepareerde Ducati 900. De NCR limited edition weegt slechts 136 kg. Meer info
Foto van de Moto Guzzi retro cafe racer. gegevens zijn nog niet bekend, maar de motorfiets is gebaseerd op de V7 Classic roadster. Met een vleugje jaren 60 cafe racer stijl, zoals de afhangende stuur uiteinden, omhooglopende uitlaten aan weerszijden en het kleuren schema.
Voor het eerst geshowed op de Intermot oktober verleden jaar, de Benelli Due 756, is nu klaar om in productie te gaan. Een 90 pk, 756cc vloeistofgekoelde paralleltwin zorgt voor de aandrijving. Verder uitgerust met hoogwaardige vering en remcomponenten. Naar verwachting wordt de machine vroeg in het komend jaar in de winkels verwacht.
De superbike kalender is bekend. 14 manches met als enig nog te bepalen wedstrijd, 27 september. Dat de wedstrijd in Italie zal plaatsnemen is zeker, alleen het circuit moet nog bekend gemaakt worden. 1. 1 Maart Australia Phillip Island 2. 14 Maart Qatar Doha/Losail 3. 5 April Spanje, Valencia 4. 26 april Assen 5. 10 Mei Italie, Monza 6. 17 Mei Zuid Africa Kyalami 7. 31 Mei USA, Salt Lake City 8. 21 juni San Marino Misano 9. 28 juni Engeland, Donington Park 10. 26 juli Tjechie, Brno 11. 6 September Duitsland Nürburgring 12. 27 September Italie tba 13. 4 Oktober Frankrijk Magny-Cours 14. 25 Oktober Portugal Portimão
In navolg van hun eerdere "oud kampioenen" replica's brengt X lite nu een Pasolini replica op de markt. Met deze replica wil X lite de trieste verjaardag van Pasolini's overlijden herdenken, nu 35 jaar geleden. De X-801RR is verkrijgbaar in XS/S, M/L, XL/XXL.
Suzuki heeft foto's vrijgegeven van de 2009 Bandit GSF650 straat motorfiets. De veranderingen zijn uitgevoerd aan de koplamp, spiegels en het klokkenwerk. Meer specificaties volgen nog.
Een van de iconen van de motorwereld, de woeste maar uiterst stijlvolle Speed Triple, viert zijn 15-jarig bestaan. In die jaren groeide de Speed Triple tot de grondlegger van het nog steeds groeiende segment van de zogenaamde “fabrieks streetfighters”. Na maar liefst 35.000 verkochte Speed Triples, wordt deze verjaardag van de “moeder van alle naked bikes” gevierd met de komst van een uiterst exclusieve Limited Edition. De Speed Triple is de ultieme naked bike met een puur, onderscheidend uiterlijk en een smeuïge, enorm krachtige driecilinder. Dit unieke motorblok levert de 189 kilo zware motorfiets naast een schitterend geluid een soepel topvermogen van 132 pk en een vet koppel van 105 Nm. De Triumph Speed Triple Special Edition zal in een uniek Phantom Black kleurenschema worden geleverd. De “pinstripe” op de velgen past prachtig bij het ‘15th Anniversary Special Edition’ logo op de achterzijde en het flyscreen. Ook wordt de SE voorzien van een onderkuip (“puntbak”) in kleur. Verder wordt de Special Edition uitgerust met het comfortabele gelzadel uit de officiële Triumph accessoirelijn. De consumentenadviesprijs voor de Speed Triple Special Edition zal in Nederland € 14.190- en voor België € 12.390,- bedragen. De Speed Triple is de populairste Triumph van het Hinckley tijdperk. Hiermee is deze machine zo belangrijk voor Triumph Motorcyles dat John Bloor, eigenaar van Triumph, voor het eerst het gebruik van zijn handtekening op de tank van deze Special Edition heeft toegestaan. Daarnaast krijgt elke bezitter van deze fantastische cultmotor een Speed Triple 15th Anniversary horloge. Dit horloge is niet los te koop maar zal dus enkel en alleen beschikbaar zijn voor de eigenaars van de unieke Speed Triple 15th Anniversary Special Edition. Zo wordt de zeer onderscheidende Speed Triple voor kopers nog unieker dan hij al was! In 1994 kwam de Britse driecilinder voor het eerst op de Nederlandse wegen te rijden. De machine leunde eerst nog op de gestripte café racers uit de jaren '60, het oermodel werd toen nog aangedreven een 98-pk versie van het modulair gebruikte Triumph motorblok. Vooral in de opwindende Speed Triple Challenge op de Britse circuits maakten de Speed Triples al snel naam en faam als de ideale combinatie van een naked en een ciurcuitmotor waardoor doorontwikkeling geboden was. In de volgende jaren evolueerde de Speed Triple tot de “fabrieksfighter” die de basis legde voor alle streetfighters die kant-en-klaar door motorfabrikanten werden gefabriceerd. In 1996 verschenen de opvallende koplampen en de enkelzijdige swingarm die zo karakteristiek voor het model werden. In 1988 werd er overgeschakeld van lage clipons naar het nu zo bekende, lekker in de hand liggende stuur. Bij elke nieuwe generatie werd de Speed Triple lichter, sterker en stoerder. Bij alle verbeteringen bleef echter het minimalistische design altijd overeind.
...
Zevenvoudig wereldkampioen formule1 Michael Schumacher is uitgenodigd om op een aantal WSB race-motoren te rijden na de laatste race van het seizoen in Portimao, Portugal. Hij testte de Ducati 1098 van nieuwe wereldkampioen Troy Bayliss en de 200 pk R1 van Noriyuki Haga. Schumacher is eveneens uitgenodigd bij de ontwikkeling van de BMW S1000 RR superbike.
MCN testte als eerste de 2009 Moto Guzzi 1200 Sport 4v. Daarna werd er een rondleiding door de fabriek gemaakt.
Puur, krachtig en gereduceerd tot het essentiële: dat zijn de kenmerken van de BMW Lo Rider, het nieuwe studiemodel van BMW Motorrad. Waar BMW klanten nu al uitgebreide mogelijkheden tot individualisering kennen, gaat het merk met de Lo Rider nog een stap verder. Hier heeft men zelfs de mogelijkheid om het design en de eigenschappen van de motorfiets naar eigen smaak vorm te geven. Van coole cruiser naar ontzagwekkende naked bike?
Aprilia komt op de EICMA met de Mana X, een flattrack concept wat gebaseerd is op de semi automaat Mana 850. De Mana-X gebruikt dezelde 830cc v-twin die ook in de Mana 850 gebruikt wordt. In plaats van de gematigde commuter styling is de Mana-X teruggebracht tot een motorcross buddyseat en een nummerplaat aan de voorzijde met daarin twee koplampjes. De uitlaat heeft een plaats onder het motorblok om meer zicht te krijgen op de aluminium swingarm. Foto's.... Pics: MCN
Deze motorfiets is gebaseerd op de standaard Bimota DB7 die eerder dit jaar op de markt kwam. De Oronero is 8 kilo lichter in gewicht dankzij het gebruik van carbon voor de tank, voorste deel van de frame sectie, centrale gedeelte van de swingarm en de gehele kuip. Het geclaimde drooggewicht is 164 kg. De Oronero heeft dezelfde 1099cc krachtbron die uit de 1098 komt. Een vrijer ademend uitlaatsysteem geeft hem echter 2 pk meer in vergelijk met de DB7. De opgegeven 164 pk geeft de Oronero een pk gewichts verhouding van 1:1 Beelden: motornieuws
Dat de Suzuki RM-Z450, ’s werelds eerste productiecrosser met elektronische brandstofinjectie, over uitstekende kwaliteiten beschikt heeft een MX1 wereldtitel onomstotelijk bewezen. Suzuki vergroot nu haar terrein door de RM-Z450 ook als Enduro versie met kenteken in haar programma op te nemen! De Suzuki RM-Z450 Enduro is volledig uitgerust voor gebruik op de openbare weg. Zo is de RM-Z450 Enduro voorzien van verlichting, spiegels, claxon en een digitale tellerunit, waarop onder andere de snelheid, kilometerstand, toerental, buitentemperatuur en de tijd af te lezen zijn. De standaard gemonteerde Leovince X3 uitlaatdemper zorgt ervoor dat de geluidsproductie binnen de wettelijke normen blijft. Om aan de regelementen voor Enduro competities te voldoen is er een 18 inch achterwiel gemonteerd. Beide wielen zijn overigens voorzien van goedgekeurde Pirelli Enduro banden voor weggebruik. De Suzuki RM-Z450 Enduro met kenteken is vanaf heden leverbaar bij alle officiele Suzuki Motor- en Motocrossdealers voor € 8.990,- (incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken).
BMW presenteert op de internationale tweewielerbeurs EICMA in Milaan (4 t/m 9 november) de nieuwe BMW F 800 R. Deze compacte en sportieve naked bike vormt een logische uitbreiding op de succesvolle Enduro- en Sport/Tourmodellen van de F 800 Serie. Met de lichtvoetige F 800 R brengt BMW een nieuwe op maximaal rijplezier afgestemde roadster in het segment van compacte naked bikes.De tweecilinderkrachtbron met 64 kW (87 pk) bij 8.000 t.p.m. is grotendeels dezelfde als die van de BMW F 800 S. Het maximumkoppel van 86 Nm wordt bereikt bij 6.000 t/min. Door een nieuw ontwikkelde gasklepbediening is de respons directer - maar net zo uitgebalanceerd - als die van de BMW F 800 S. Samen met de extra balansas beschikt de BMW F 800 R over een bijzonder toegankelijk en soepel karakter. Nieuw uitlaatsysteem BMW Motorrad ontwikkelde voor de F 800 R een nieuw uitlaatsysteem met een driewegkatalysator. Die is niet, zoals die van de F 800 S, geïntegreerd in de einddemper. De matstalen uitlaatdemper van de F 800 R is daardoor korter dan die van de F 800 S en draagt zo bij aan het sportieve, dynamische uiterlijk van deze straatvechter. Voor nog meer trekkracht tijdens het rijden op uitdagende, bochtige binnenwegen zijn de overbrengingsverhoudingen van de vierde, vijfde en zesde versnelling korter dan die van de BMW F 800 S. Ondanks zijn sportieve karakter verbruikt de tweecilindermotor van de BMW F 800 R gemiddeld minder dan vijf liter brandstof per honderd kilometer. Met een tankinhoud van zestien liter heeft de motor dus een actieradius van ruim driehonderd kilometer. Voor een laag zwaartepunt en een goede gewichtsverdeling is de brandstoftank overigens onder het zadel gemonteerd. Dubbelzijdige swingarm Aan de achterzijde van het stijve aluminium frame van de BMW F 800 R bevindt zich een dubbelzijdige, aluminium wielophanging, waarvan de vorm doet denken aan die van supersportmotoren. De veerpoot van de achterwielophanging is voorzien van een variabele demping en is eenvoudig met de hand verstelbaar. Om dat te vergemakkelijken wordt bij de motor een speciale sleutel geleverd, zodat de berijder zijn motorfiets kan afstemmen al naar gelang voorkeur en omstandigheden. De veerpoot is direct bevestigd op de fraaie swingarm van gegoten aluminium en heeft een veerweg van maximaal 125 millimeter. Daarmee draagt de achtervering in belangrijke mate bij aan zowel het comfort als het sportieve karakter van de machine. Stuurdemper Een stabiele telescopische voorvork met een diameter van maar liefst 43 millimeter aan de buitenzijde draagt bij aan de hoge mate van stijfheid van de voorzijde. Deze bovendien van een stabilisator voorziene voorvork bezorgt de BMW F 800 R een uitstekende rechtuitstabiliteit en stuureigenschappen. Ook de afstelling van de schokdempers is zodanig gekozen dat de bestuurder goed uit de voeten kan op bochtige wegen. Een veerweg van 125 millimeter zorgt voor comfort en een hoge mate van grip. Op de nieuw ontworpen bovenste aluminium kroonplaat is een breed aluminium stuur gemonteerd, standaard voorzien van een stuurdemper. Zo worden mogelijke ongecontroleerde stuurbewegingen geëlimineerd, wat bijdraagt aan de veiligheid van de bestuurder en zijn eventuele passagier. Brembo-remklauwen De BMW F 800 R is uitgerust met dezelfde gegoten aluminium ‘Speed’-wielen als de F 800 S. Die zijn aan de zijkant voorzien van een ventiel om het controleren van de bandenspanning te vergemakkelijken. Met twee stalen remschijven (diameter van 320 millimeter) en Brembo-remklauwen met vier zuigers in het voorwiel is de BMW F 800 R uitgerust met een remsysteem dat ook voor zwaardere motorfietsen geschikt lijkt. De achterrem bestaat uit een zwevend remzadel met één remzuiger en een enkele stalen remschijf met een diameter van 265 millimeter. Hoogwaardige, met staal verstevigde remleidingen maken dat de bestuurder beschikt over een constante remdruk en een optimaal en stevig remgevoel. De nieuwe F 800 R kan bovendien ook worden uitgerust met ABS, dat speciaal voor deze motor is voorzien van een nieuwe remdrukregelaar. Die verfijnt het remgedrag van het systeem zodat het beter past bij het sportieve karakter van de BMW F 800 R. Overzichtelijke cockpit In de cockpit met analoge instrumenten vindt de bestuurder in één oogopslag alle essentiële informatie. Speciaal voor de F 800 R zijn de wijzerplaten nieuw vormgegeven zodat ze aansluiten bij het dynamische karakter van de machine. De veeleisende rijder kan kiezen voor de optioneel leverbare boordcomputer, met onder meer een stopwatchfunctie. Net als op de nieuwe K 1300 modellen zijn de bedieningsknoppen op het stuur nieuw. Om toekomstige nieuwe functies ergonomisch optimaal te kunnen integreren, is bovendien gekozen om de gebruikelijke twee aparte knoppen voor de richtingaanwijzers plaats te laten maakten voor een enkele knop op de linker stuurhelft. Brede doelgroep De hoogwaardig afgewerkte BMW F 800 R is wat design betreft geënt op de nieuwe K 1300 R, die BMW Motorrad presenteerde op de Intermot in Keulen. Dat is te zien aan onder meer het sportieve, agressieve front met zijn asymmetrische dubbele koplampen. Vergeleken met de BMW F 800 S kent de F 800 R een iets lagere zithoogte. Dat verhoogt de handelbaarheid en is vooral prettig voor heropstappers en beginnende motorrijders. Bovendien is een lager zadel (775 millimeter) optioneel verkrijgbaar. Voor wie de BMW F 800 R een persoonlijk tintje wil geven, vermeldt de optielijst onder meer een Sport-windscherm en een duozitcover in de kleur van de motor, radiatorpanelen en een motorspoiler. Ook handvatverwarming, het bandenspanningcontrolesysteem, LED-knipperlichten en een sportieve uitlaatdemper van Acrapović zijn verkrijgbaar. Kleuren De BMW F 800 R is verkrijgbaar in de kleuren Fire Orange, White Aluminium metallic en in de kleurencombinatie Alpine White/Black. Het frame, de swingarm en het motorblok van de F 800 R zijn in alle gevallen zwart gespoten. Samen met de zwarte, gegoten aluminium wielen zorgt dat voor een dynamisch uiterlijk.
De Acumen Chainoiler is het eerste "intelligente" ketting smeersysteem wat het smeren van de ketting aanpast aan de snelheid waarmee wordt gereden. Maar dan niet alleen aan de hand van de wentelingen die worden gemaakt, maar ook op basis van de snelheid gecombineerd met de kracht die de motor op de ketting geeft. Dit werkt dus vele malen beter dan de huidige ketting smeersystemen op de markt. De olie druipt bij de Acumen Chainoiler ook niet meer zomaar onder zwaartekracht op de ketting. Acumen gebruikt een hoogwaardige wax die actief wordt gesprayed op de ketting. Dus als u stilstaat bij een stoplicht druipt er geen onnodige olie meer op de ketting. Op het stuur wordt een stuurbediening met display gemonteerd. De acumen Chainoiler heeft 5 voorgeprogrammeerde standen voor optimaal onderhoud in alle omstandigheden. Daarnaast kun je op het display aflezen hoe vol de waxunit nog is. Voor het display van de Acumen Chainoiler zijn behuizingen leverbaar in geadoniseerd aluminium ( zilver, blauw, rood en groen ) Standaard wordt deze geleverd met een zwart kunststof behuizing. Adviesprijs Chainoiler: € 149,95
Honda heeft aan pers onthuldt dat V4 superbike in 2010 in produktie komt. De motorfiets wordt uitgerust met push-button quickshifter.
Samen met de 2009 motorfietsen line up tijdens de Eicma, heeft Gabriele Del Torchio een nieuw fabrieks logo geiintroduceerd. "Dit logo draagt de passie, competitie en performance uit" aldus Del Torchio. Klik hier voor bijbehorend filmpje
Gisteren gepresenteerd in Milaan, nu volledig in beeld
De Yamaha XJ6 krijgt er een naakt broertje bij. Technisch geen verandering tegenover de gekuipte versie.
TEST Eerste test Kawasaki ER-6n Eerste test Ducati Monster 1100 Eerste test Husqvarna TE310 Vergelijkingstest BMW R1200RT – Triumph Sprint ST – Yamaha FJR1300A Klassetreffen 750 cc supersports: Suzuki GSX-R750 – Honda VFR750R – Yamaha FZR750R PRAKTIJK Aangekleed staat netjes: Yamaha FZ1 Occasion: Kawasaki Zephyr 550 Tips & Tricks REPORTAGE Laverda 1000/1 C3 Scarborough Races Olivers Mount TOEREN Ethiopië, de Afrikaanse parel Roadbook-tour, langs Twentse watermolens (met route) SPORT MotoGP Maleisië en Spanje
Het doorgaans zeer goed geïnformeerde GpWeek meldt dat Valentino Rossi geprobeerd heeft mee te doen aan de laatste World Superbikes race van het seizoen in Portugal. Volgens gerenommeerd journalist Michael Scott heeft Rossi's crewchief Jeremy Burgess dat verklaard. Volgens Burgess wilde Rossi nu wel weer eens "echt racen" na de uiterst steriele races in de MotoGP. De laatste keer dat er in de laatste ronde een race in de MotoGP werd beslist was in 2006.
De motor van een motorfiets op uw computer aansluiten? Ja, dat kan, en wel via de USB-aansluiting op uw computer. Wanneer deze minimotor op de computer aangesloten is, hoeft alleen nog maar de trapstarter bediend te worden, en het aangename geluid van een racer is te horen. Op de minimotor bevinden zich ook drie USB-ingangen waarop bijvoorbeeld een muis en een toetsenbord aangesloten kunnen worden.
Streetfighter Het grootste nieuws van Ducati tijdens de persconferentie is de Streetfighter. In het bronskleurige frame, dat is afgeleid van de 1098, wordt gebruik gemaakt van een 155pk, watergekoeld, 1099cc V-twin motorblok. Met een koppel van 119Nm bij 9.500tpm en een leeggewicht 169kg laten de prestaties vanzelf voor zich spreken. Goudkleurige 5-spaaks Marchesini lichtmetalen velgen en Öhlins wielophanging aan voor- en achterzijde maken de nieuwe Ducati tot een ware lust voor het oog. Van de Streetfighter komen twee modellen beschikbaar, een ‘standaard’ en een ‘S’ waarbij het grootste verschil de aanwezige traction control op de S uitvoering zal zijn. Er is speciaal voor de Streetfighter een nieuwe website in het leven geroepen. Op www.streetfighter.ducati.com zijn alle details beschikbaar. Ook nieuw bij Ducati is de introductie van led-verlichting waardoor een betere lichtopbrengst en dus verhoogde veiligheid wordt gegarandeerd. Logo Met de introductie van het nieuwe modeljaar, kwam Ducati ook met een nieuw logo. de foto spreekt voor zich. Monster 1100S Naast de Streetfighter was er ook ander nieuws. De inmiddels klassieke Monster is nu ook beschikbaar als 1100cc versie. Het luchtgekoelde motorblok is rechtstreeks afkomstig uit de Multistrada. Er wordt zowel voor- als achter gebruik gemaakt van Öhlins demping. Om de bovenste van de twee cilinders van extra koeling te voorzien heeft Ducati twee extra luchtinlaten aan de zijkanten van de brandstoftank geplaatst. Dit geeft de Monster een extra sportief tintje. Traction Control Ducati introduceert op zowel de 1198 en Streetfighter S modellen traction control door en door getest en afkomstig uit de MotoGP en Superbike series. Op de straatversies van Ducati kan de traction control in maar liefst acht verschillende standen worden ingesteld naarmate de toestand van het parcours dat wordt afgelegd. Bayliss Naast al het voorgaande nieuws, was er ook op sportgebied nieuws te beleven. Als eerbetoon aan de vertrekkende Troy Bayliss komt Ducati met een jubileum model van de 1098 in R uitvoering.
Op 1 november 2008 werd het Yamaha Offroad Event georganiseerd. Motornieuws was er al een dag eerder voor een exclusieve impressie van alle ofroadmodellen voor 2009, waaronder de WR250R, WR450R, YZ250F, YZ450DF en de YFZ450R ATV.
...
Yamaha presenteert in Milaan de nieuwe XJ6 en Majesty 400. Eicma Millaan
De laatste wedstrijd van het KNMV Open Nederlands Kampioenschap Supermoto is gewonnen door Marcel van Drunen. De 38-jarige rijder komt hierdoor op eenzame hoogte want niemand won zoveel in het ONK Supermoto als de Yamaha-rijder.

Het is de twintigste overwinning voor de Brabander die ook nog 44 keer in een manche als eerste over de streep wist te komen. Dit seizoen werd Van Drunen voor de vierde keer kampioen.

Dagklassement
1. Marcel van Drunen – Yamaha - Maxxis Yamaha Team - 50 punten
2. Ruurd van Roozendaal – Honda - Team Van Roozendaal -  44
3. Tom van Teeffelen – Kawasaki - TvT Racing/ ProX/HVM Parts - 36

Eindstand
1. Marcel van Drunen – Yamaha - Maxxis Yamaha Team – 581 punten
2. Marc Fraikin – KTM - Lucky Time Racing - 407
3. Ruurd van Roozendaal – Honda - Team Van Roozendaal - 400
4. Tom van Teeffelen – Kawasaki - TvT Racing/ ProX/HVM Parts - 348
5. Peter van den Berk – Suzuki - Stichting Supermoto Heerlen - 341

De andere winnaars op het Midland Circuit Lelystad werden Romano van Tienen (Jeugd), Alexander de Haan (Nationaal) en Vincent Fayt (Euro). De nog te verdienen titels werd gewonnen door Kevin Schuurman (Jeugd) en Teun Verhoeven (Euro).

Foto en bron: KEMCO Sports PR


Bron: Moto73.nl
De Ducati 1198 S komt standaard met traction control. Voor en achterwiel registreren via sensoren een verschil in draaisnelheid, de brandstof injectie zorgt dat het verschil niet te groot wordt. De software die dit regelt, is dezelfde als die gebruikt wordt op de MotoGP en World Superbike machines. Update: De 1198 heeft een krachtiger motorblok. Dit is de Testastretta Evoluzione V90 met 1198cc.170 pk bij 9.750 rpm en een koppel van 131 nm bij 8000 rpm. 171kg voor de standaard versie en 169 voor de "S. De "S" is ook uitgerust met Ohlins vering. Leverbaar in rood, wit en zwart
Na een sterk begin aan de laatste race van het seizoen in het World Supersport kampioenschap heeft RES Software Hoegee Suzuki rijder Barry Veneman door een crash in de negende ronde helaas niet weten te finishen. Didier Van Keymeulen had al vroeg in de race problemen met zijn motor, maar ondanks dat wist hij op Portimão toch nog een puntje te pakken.

Barry Veneman: "Mijn start was goed, alles voelde goed aan en ik wist dat ik naar een podiumplek zou kunnen rijden. Ik kon lekker meekomen en had vooral heel veel snelheid in de bochten. Daarentegen moest ik het op het rechte stuk weer een beetje inleveren. Toen ik op de vierde plek k terecht kwam wilde ik denk ik iets te veel. Toen ik uit de bocht kwam ging ik te vroeg op mijn gas waardoor ik een highsider maakte. Erg jammer want ik had het seizoen, dat heel goed is verlopen, graag anders willen afsluiten."

Didier Van Keymeulen: "Ik was tijdens de start goed weg en daarmee had ik meteen een paar plaatsen gewonnen. De aanpassingen die we aan de vering hebben gedaan waren goed en ik zat weer met vertrouwen op de motor. Maar helaas merkte ik al in de tweede ronde dat ik problemen had met de versnellingen. Dit maakte het vooral op de delen die omhoog liepen lastig omdat ik daar minder vermogen had. Omdat een vijftiende plek er nog in zat wilde ik niet terugkeren in de pits en gelukkig heb ik nog een puntje gehaald."

Marc Hoegee: "We hebben een goed weekend gehad en het zag er naar uit dat we deze ook heel goed zouden afsluiten. Barry heeft ontzettend hard gestreden en alles gegeven maar helaas eindigde de race te vroeg voor hem. Didier had problemen met de quickshifter waardoor hij niet in de top tien kon komen, wat er anders zeker in gezeten had. Maar we kunnen terug kijken op een heel mooi seizoen die we vanaf hetzelfde niveau moeten voortzetten volgend jaar. Ik wil het hele team, de sponsoren en de fans bedanken want zonder hen hadden we dit niet kunnen bereiken."


Bron: Moto73.nl
Motorrijder_200811.jpg GETEST Kawasaki ER-6n Een opfrisbeurt kan nooit kwaad Buell 1125CR Gedaan met lachen met grote oren Hyosung TE450S Koreaanse quad met sportieve inborst Yamaha Midnight Star 950 Profiteren van de heropleving van de custom Ducati Monster 1100 Van voor tot achter nieuw ontwikkeld Yamaha YZ 250/450 De nadruk op gewichtsbesparing Kawasaki Ninja ZX-6R De persen gestopt voor deze primeur MACHO NAKEDS: CB1000R vs. Z1000 vs. FZ1 vs. Superduke vs. Speed Triple Extra training voor de al stevig ontwikkelde nekspieren. REPORTAGES Nieuwe modellen 2009 10 nieuwigheden, moeizaam bij elkaar geharkt op Intermot Toeren: Home Runnen met Michiel Hendrickx Toeren: Balanceren op de taalgrens Rustig verder baggeren zonder al te veel gezever Momenten: De eerste motor Het eeuwige welles/nietes-spelletje Arai RX-7 GP Een hélm, begot, en wát voor één! SPORT Valentino Rossi De geheimen van ‘The Doctor’ verklaard MotoGP De sfeer binnen HRC verziekt door Puig MX Winners, losers en een wereldrecordpoging hoogspringen met de motor No Budget CUP De winnaars op het podium Superbiker Mettet Meer wereldsterren geklist dan ooit WSB/WSS FIM Superstock Bayliss trekt nog eens alle registers open Club M.E.T. Hoe ver geraakt het No Budget Dreamteam? X-TRA De zeer, zéér nuttige pagina’s met nieuwprijzen, producten, juridisch advies,… De Garage: Genoeg gewacht, we bouwen zelf een 800cc V4 sportmotor Strip Motor Boys Succes verzekerd Rijtips De file overleven VASTE RUBRIEKEN Pitlane Info, roddels en weetjes uit de sector Pol van de maand Door de doemberichten over de recessie… Bits & Bikes Een fijne selectie van interessante websites
Dit zijn de eerste foto's van de 2009 Moto Guzzi lijn, met de motoren met nieuwe kleuren en kleine updates. De eerste is de Stelvio 1200 4V TT welek meer off road georienteerd is dan de standaard Stelvio. De motorfiets heeft een two tone kleurenschema, meer bagage mogelijkheden, extra lampen, valbeugels voor de cilinders en een extra bescherming voor nokkenas aandrijving. De volgende is de 2009 Moto vierkleps Guzzi Griso 8V SE met een nieuwe halfglans groen zwarte kleurstelling, en bruine buddy seat, de Griso staat op Pirelli Scorpion banden De liefhebbers voor ingetogen klassieke lijnen komen aan hun trekken bij de 2009 Moto Guzzi V7 Café Classic met Guzzi's 744cc 49 pk luchtgekoelde V-twin. Tenslotte de 2009 Moto Guzzi Nevada 750 welke is voorzien van dezelfde 744cc v-twin als de V7 Classic
Tijdens de tweede trainingsdag op het splinternieuwe circuit van Portimão heeft Barry Veneman zijn Suzuki GSX-R600 K8 opnieuw naar de eerste startrij weten te brengen. De RES Software Hoegee Suzuki coureur zat goed in zijn ritme en zal morgen vanaf de derde plek aan de 20 ronden tellende race beginnen. Teamgenoot Didier Van Keymeulen start de laatste race van het World Supersport seizoen vanaf de 17e plek.

Marc Hoegee: "Het is mooi dat Barry weer op de eerste startrij staat. We hebben vanmiddag met een andere afstelling gereden dan vanochtend, maar bij beide rijders bleek dit niet de juiste beslissing te zijn geweest. Ik denk dat we anders zeker wel een gooi naar de pole position hadden kunnen doen. Maar de derde plek is natuurlijk een uitstekende prestatie. Didier had vandaag problemen met de set-up maar het verschil in tijd is niet zo groot. Als we hem weer het juiste gevoel kunnen geven zit een top tien positie er zeker wel in. Ik hoop dat we morgen een zeer succesvol seizoen met een goede prestatie kunnen afsluiten."

Barry Veneman: "Ik vind dit echt een heel leuk circuit! Zeker nu ik op een droge baan heb gereden, vind ik het nog leuker om hier te rijden. Vanochtend heb ik nog een klein schuivertje gemaakt omdat ik te hard een bocht instuurde, maar dat was niets bijzonders. Ik heb vandaag vooral de juiste lijnen weten te vind en ik zie de race morgen helemaal zitten. Ik denk dat het moeilijk zal worden om op deze baan van de groep weg te rijden en dat we dus een grote kopgroep zullen houden. Daarnaast vind ik het een baan waar je vrij makkelijk kan inhalen dus ik kijk erg uit naar morgen!"

Didier Van Keymeulen: "We hebben vandaag een aantal dingen geprobeerd maar helaas hebben we daarmee niets kunnen verbeteren. Ik merkte vanmiddag al in de eerste ronde dat dit niet de juiste setting was dus ben ik direct weer naar binnen gekomen, maar we hadden te weinig tijd om alles weer om te zetten. We hebben wel wat aan de vering kunnen aanpassen waarna ik een tijdje op de twaalfde plek stond maar het was nog steeds niet goed genoeg. We moeten nu zorgen dat we over de juiste set-up beschikken waarmee ik een constante race kan rijden morgen."


Bron: Moto73.nl
Een schokkende verkeerscampagne in Duitsland, waarbij levensgrote overlijdensberichten naast snelwegen staan, lijkt effect te hebben. Mede door invloed van de emotionele beelden, vooral gericht op jonge automobilisten, daalt het aantal verkeersdoden en -gewonden. Jaarlijks sterven er in Duitsland circa 5.000 mensen als gevolg van een verkeersongeluk, ruim 400.000 mensen raken gewond. Circa een derde van de ongevallen is het gevolg van te hard rijden. Op de metersgrote overlijdensberichten langs snel- en provinciale wegen staan vrolijk lachende mensen. Een korte tekst geeft aan wat er gebeurde: ,,Gabi, Frank, Mia en Max T. wilden snel naar huis.'' Onder de vier lachende hoofden van Ralf, Alex, Lea en Felix L. staat: 'Te snel op een natte rijbaan'. Ook in Nederland gaan stemmen op om dergelijke campagnes op te starten.
De Italiaanse renstal Ferrari geeft Valentino Rossi een test in de Formule 1 cadeau vanwege zijn wereldtitel in de MotoGP. Het team heeft dit zaterdag in Sao Paulo bekendgemaakt. “We zijn heel blij dat we Valentino opnieuw de kans kunnen geven in een formule 1-auto te rijden. Hij is een vriend van Ferrari. Op deze manier willen we graag zijn wereldtitel vieren”, aldus Ferrari. In 2006 testte Rossi ook al eens in een Ferrari. Hij leek toen serieus in beeld voor een stoeltje in de Formule 1, maar bleef zijn motor trouw.
Het WK motorcross moet groter en grootser, vindt Giuseppe Luongo. In zijn drang naar verdere professionalisering van de sport voerde de directeur van WK-promotor Youthstream onlangs een aantal veranderingen door. Voor de teams betekenen die een flinke aanslag op het budget. Sommige moeten zich zelfs noodgedwongen terugtrekken. lees meer
Honda Motor Co., Ltd. heeft bekend gemaakt dat haar totale wereldwijde motorfietsproductie eind September 2008 de 200 miljoen exemplaren heeft bereikt. Honda behaalde deze mijlpaal 60 jaar nadat het bedrijf in 1949 was gestart met de productie van de Dream D-type. Dream D-type (1949) De geschiedenis van Honda motorfietsen is begonnen met de massaproductie van de Dream D-type in 1949. Productie buiten Japan begon in de Honda motorfiets fabrikant in België in 1963 waarna Honda, onder het mom van "bouw producten nabij de klant", haar productie uitbreidde naar veel verschillende landen over de gehele wereld. Momenteel bouwt Honda motorfietsen in 32 fabrieken in 22 landen. Daarnaast bezit Honda R&D afdelingen in de USA, Duitsland, Italië, Thailand en China. Met de R&D afdelingen legt Honda zich toe op haar missie motorfietsen te kunnen bouwen die voldoen aan de wensen van veel verschillende lokale klanten. Goldwing
Wie de Kawasaki Ninja 250R voor het eerst ziet zal zeker niet teleurgesteld zijn. De gifgroene, fraai vormgegeven en zeer sportief ogende Japanner doet bij de eerste oogopslag denken aan een volwaardige supersport motorfiets. Ook als je iets langer en intensiever kijkt, zul je op het eerste gezicht niet zien dat het hier om een sterk opgevoerde brommer gaat. Het vermogen van 24 kW (33pk) wordt bereikt bij een toerental van maar liefst 11.000. Als je voor het eerst met de 250R optrekt, heb je het gevoel dat er niets gebeurt. Binnen 100 meter ben je al 4 versnellingen verder maar de snelheid ligt dan amper boven de 60km/h. Naarmate je langer onderweg bent leer je al snel dat het koppel van 22Nm zich voornamelijk in de hogere toeren regionen bevindt. Als je hier na enige tijd aan gewend bent rij je voornamelijk in toerentallen boven de 8.200. In het begin stel je jezelf de vraag of dit wel goed is voor het kleine 250cc metende watergekoelde viertakt parallel-twin met daaraan gekoppelde zesversnellingsbak. Naarmate je meer kilometers gereden heb ga je al snel beseffen dat Kawasaki met weinig vermogen een zeer prettig rijdende lichte motorfiets heeft neergezet. De reden dat Kawasaki zich met deze lilliputter op de Nederlandse markt begeeft, heeft te maken met het feit dat er sinds 1996 bij het motorexamen een onderverdeling in een lichte en zware categorie is gemaakt. Als je voor je 21ste slaagt, mag je twee jaar rijden op een motor van de lichte categorie. Na je 21e mag je direct op een motor uit de zwaardere categorie rijden, mits je daarop ook het examen hebt gedaan. Alles bij elkaar heeft Kawasaki met de Ninja goed ingespeeld op een ontbrekende sportieve schakel in het lichte segment. Door het minimale gewicht van maar 152kg en het sportieve, stijve frame, stuurt de 250 zeer scherp. De remmen bestaan zowel voor als achter uit enkele remschijven met enkelwerkende remklauwen die perfect afremmen. De tank heeft een inhoud van 17 liter die, ondanks de hoge toerentallen, maar niet leeg lijkt te raken. Concurrentie heeft de Ninja weinig. Zeker niet wat betreft de sportieve, supersport-achtige uitstraling. Voor de prijs van € 4.765,00 hoef je hem ook zeker niet te laten staan. Tussen je achttiende en eenentwintigste verjaardag kan je van deze motor veel plezier beleven en een goede fundering voor je toekomstig benodigde rijervaring opdoen.
In de 13e en laatste race van het World Supersport kampioenschap wordt er gereden op het nieuwe en bovenal spectaculaire circuit in Portimão. Het was een regenachtige eerste trainingsdag, waarop de RES Software Hoegee Suzuki rijders Barry Veneman en Didier Van Keymeulen zich op een voorlopige zevende en achtste plek op de startgrid hebben weten te kwalificeren.

Marc Hoegee: "Dit is een nieuw circuit met veel hoogteverschillen en ik vind het erg mooi. Vandaag zijn we met name bezig geweest om een goede set-up te vinden. De basis van de Suzuki GSX-R600 K8 is hier redelijk goed maar we zullen voor morgen nog wel een aantal aanpassingen gaan doen aan de gearing en aan de versnellingsbak. Het is altijd lastig om een nieuw circuit op een natte baan te leren kennen maar alles voelt goed en ik verwacht zeker nog de nodige progressie te kunnen maken."

Barry Veneman: "Het is een heel mooi circuit en ik vind het erg leuk en uitdagend om hierop te rijden. Het is wel jammer van de omstandigheden omdat we daarom niet op volle snelheid konden trainen. Maar hoe dan ook is dit circuit absoluut een aanwinst voor de Superbike kalender. Vanmiddag hebben we een aantal dingen geprobeerd en had ik een paar kleine problemen met de elektronica. Dit heeft mij wat tijd gekost om nog een snellere ronde neer te kunnen zetten. Maar morgen gaan we er gewoon weer volle bak tegen aan."

Didier Van Keymeulen: "Ik vind het een heel spectaculair circuit en het ziet er erg mooi uit. Ook de grip op het nieuwe asfalt was prima. Ik denk dat resultaten van vandaag nog niet helemaal de juiste indicatie geven omdat veel rijders niet voluit hebben kunnen gaan. Ook ik had nog niet het juiste gevoel te pakken. We hebben verschillende settings geprobeerd, maar ik ben er nog niet helemaal vertrouwd mee. Ik ben vooral bezig geweest met het vinden van mijn ritme en de juiste setting, maar we staan er goed voor en dat willen we uiteraard vasthouden."


Bron: Moto73.nl
Het programma van de RTL GP Dakar Pre-proloog op zaterdag 8 november op het Eurocircuit van Valkenswaard is bekendgemaakt. RTL GP meldt echter dat alle tijden onder voorbehoud zijn.

Tijdschema RTL GP Dakar Pre-Proloog:
09.30 uur Motoren manche 1
09.35 uur Motoren manche 2
09.40 uur Motoren manche 3
09.45 uur Quads

10.00 uur Auto's manche 1
10.45 uur Motoren verliezersronde 1
10.50 uur Motoren verliezersronde 2
11.00 uur Auto's manche 2

11.45 uur Motoren grande finale
11.50 uur Quad finale
12.00 uur Auto's finale 1
12.05 uur Auto's finale 2

Pauzeprogramma**

14.00 uur Trucks manche 1
14.05 uur Trucks manche 2
15.05 uur Trucks finale 1
15.10 uur Trucks finale 2
15.25 uur Prijsuitreiking op de paddock (podium)

** Tijdens de pauze: demonstraties rallycrossers/supermotards en taxiritten met Dakarvoertuigen.


Bron: Moto73.nl

5746 kaw news show banner 350x300

Ga

Nieuwsmotor 350x100px Nieuwe Collectie SS17