Premium persberichten

Triumph 2014 Thunderbird Commander en meer

Triumph onthult een sterke line-up met maar liefst 3 nieuwe cruisers tijdens de EiCMA 2013 voor de Benelux, plus een zeer opvallende Special Edition van de populaire Tiger 800XC. De Engelse motorfabrikant geeft hiermee weer eens aan dat de aanhoudende ontwikkeling van- en investering in nieuwe modellen nog altijd niet stil staat. De totale Triumph range bestaat inmiddels uit maar liefst 24 modellen in de segementen Touring, Adventure, Roadsters, Supersports, Classics en Cruisers.Triumph-2014 Thunderbird Commander Crimson Sunset Red  lava Red 300

Gloednieuw 2014 model: Thunderbird Commander
Met de komst van de nieuwe Thunderbird Commander krijgen liefhebbers van stijlvolle custom cruisers eindelijk de kans om in alle comfort grotere afstanden te rijden. Een machtige, 1699cc sterke paralleltwin (de grootst productie-paralleltwin ter wereld!) levert 94 pk en, nog veel belangrijker, een dikke 155 Nm aan koppel bij een ontspannen 3550 toeren per minuut. Hiermee kan de berijder van de Commander altijd rustig cruisen, maar net zo goed flink opschieten als dat toch nodig blijkt te zijn. Daarbij dwingt het stoere, gedrongen uiterlijk makkelijk respect af, een gevolg van de ultra-brede wielen en banden, de stoere vorkbeschermers, de oversized uitlaten en de hardchromen dubbele koplamphuizen samen met de ruime floorboards. Om deze ondubbelzinnige stijl te combineren met topcomfort is het zadel wel van dubbele polstering voorzien maar niet hoger geworden, waarbij een lendensteun de ideale zitpositie voor maximaal kilometervreten garandeert. Door de toepassing van alle stijlelementen van een cruiser en de praktische invulling van een tourmotor, heeft de nieuwe Commander niet alleen de "show", maar zeker net zo goed de "Go". Gevolg hiervan is dat alle soorten motorrijders zich thuis voelen op de nieuwe Thunderbird Commander.

Een nieuw, stalen buizenframe omspant met een ontspannen geometrie het krachtig pompende hart van de Thunderbird, de paralleltwin die in elke versnelling altijd voldoende aandrijving voorradig heeft. Onder het klassiek ogende uiterlijk zorgen moderne technieken, zoals brandstofinjectie en een soepele zesbak, ervoor dat rijden altijd plezier is, geholpen door de prachtig vormgegeven uitlaten die ook nog eens als muziek klinken. Het uiterlijk wordt gedomineerd door een uitgebalanceerde mix van glanzend chroom en duister diepzwart, aangevuld met geborsteld metaal en een briljant art-deco LED achterlicht boven de 200 millimeter brede achterband. Om te excelleren in de dagelijkse werkelijkheid van motorrijden, verzorgt een 47 mm Showa voorvork de voorvering, is de Showa achtervering 5-voudig verstelbaar qua veervoorspanning, grijpen vierzuiger Nissin remklauwen aan op 310 mm zwevende remschijven en is Triumph's eigen, veelgeprezen ABS standaard.

Een rijdersmotor als deze vraagt om de allerbeste stuureigenschappen om uitgerust aan te komen als de 22-liter tank leeg is. De Commander stuurt dan ook licht en neutraal door iedere bocht, snel of langzaam. Alle bedieningselementen zijn optimaal aangepast aan de ontspannen ergonomie, zoals instelbare hak/teen schakeling en een stuur waar alle bedrading doorheen geleid wordt, inclusief die van de zichzelf uitschakelende knipperlichten. Bij een motor van dit kaliber is natuurlijk voorzien in alle mogelijke extra's, zoals een veilige startonderbreker, het fraaie tankdashboard inclusief analoge snelheidsmeter en vele functies in het LCD-scherm, allemaal makkelijk bedienbaar via de knop op het stuur. De 2014 Triumph Thunderbird Commander zal leverbaar worden in de two-tonekleurstellingen Lava Red / Crimson Sunset en Phantom Black / Storm Grey.

2014 Tiger 800XC Special Edition
Op het eerste gezicht is de Triumph 800XC Special Edition direct te herkennen aan de nieuwe details. Het opvallende, rode frame en de zelfde kleur voor het dashboard steken mooi af bij de zwarte hitteschilden, het zwarte stuur en de zwarte passagiershandgreep. Op het eerste gezicht lijken de kuipdelen daarbij misschien 'gewoon' zwart, maar doe een stap achteruit en laat het licht met de lak spelen, om te zien dat dit absoluut niet zo is. Het "Volcanic Black" schittert je tegemoet met rode highlights, een ongelooflijk schouwspel en een prachtige bekroning voor deze Special Edition van de ultieme allroad.

2014 Speedmaster
Voor het komende modeljaar krijgt de machine met de typische Britse 865cc paralleltwin een aantal stijlvolle updates. Zo worden het motorblok en de koelvinnen voorzien van stijlvolle details, die het geheel nog sprekender maken. Het koplamphuis wordt juist zwart van kleur, net zoals het stuur, stuureinden, wielen, rempedaal, schakelpedaal, vering, airboxhuis, accubevestiging, spatbordbeugel, kettingwiel en de leidingen van de oliekoeler. Tel daarbij de nieuwe uitlaatdempers met het nog mooiere geluid, en de nieuwe Speedmaster is nòg meer een motor voor de liefhebbers van het echte motorrijden. De Speedmaster zal verkrijgbaar zijn in de kleurstellingen Jet Black en Matt Graphite, voorzien van mat zwarte strepen.

2014 America
De America is al net zo'n icoon als de Speedmaster en heeft daarom evenveel recht op een make-over. Rondom de basis van het monumentale motorblok zijn ook hier de details nog meer bijgeslepen, zoals op het blok en de koelvinnen goed te zien is. De zwarte leidingen voor de oliekoeler zien er net even stoerder uit. Een verchroomde koppelingsdeksel en kettingbeschermer benadrukken de klassieke cruiserlook, net zoals de nieuwe floorboards met een groter rempedaal en en hak/teen schakeling de link met de oer-cruisers nog versterkt. De Britse afkomst wordt dan weer uitgelicht met de rubberen kniepads op de tank en de nieuwe uitlaatdempers, die de 865cc paralleltwin nog meer sound meegeven. De America wordt in het nieuwe modeljaar voorzien van een schitterende Cinder Red/Morello Red two-tone kleurstelling en is ook verkrijbaar in Phantom Black.

Met deze op de Benelux toegesneden selectie biedt Triumph Motorcycles weer een zeer opwindend gamma aan. Daarom zullen in deze landen de eveneens nieuw te introduceren LT-versies van de Thunderbird en de America niet gevoerd worden.

De prijzen voor de Thunderbird Commander zullen later bekend gemaakt worden. De America en de Speedmaster zullen in Nederland € 9.990 en in België € 8.790 gaan kosten. De prijzen voor de Tiger 800XC SE zijn respectievelijk € 11.940 en € 10.940.

De Commander zal vanaf April 2014 bij de dealers staan en de Tiger 800XC SE vanaf Maart. De America en Speedmaster zullen al eerder uitgeleverd worden, namelijk voor het einde van het jaar.


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal


* Verplichte Velden